שתף קטע נבחר

 

י-ם נגד משרד הפנים: מחטף להחייאת ספדיה

ראש העיר ניר ברקת, מצטרף למתנגדי תוכנית המתאר החדשה לעיר, בטענה שהיא מחזירה לחיים את תוכנית הבנייה שבוטלה בעקבות מאבק ארוך של ארגוני הסביבה. בתלונה ששלחה המחלקה המשפטית נטען כי בתוכנית "נפל פגם מהותי" שהועבר "במחטף" ויש לבטלו מיד

המחלקה המשפטית של עיריית ירושלים פנתה אמש (א') לראש מנהל התכנון במשרד הפנים בינת שוורץ, ויו"ר המועצה הארצית לתכנון ובנייה עמרם קלעג'י, בתלונה כי בתכנית הבנייה במערב ירושלים שתוגש מחר (ג') לאישור, "נפל פגם מהותי" שהועבר "במחטף" שמקים לתחייה את "תכנית ספדיה" שעברה מן העולם לפני כ-4 שנים.

 

ההחלטה לשלוח את המכתב נעשתה בעצה אחת עם ראש העיר ניר ברקת, שהסכים אף הוא שיש לבטל את התכנית במתכונתה הנוכחית ולדחות את ההצבעה. "לפני מספר ימים גילינו לתדהמתנו כי ניתנה החלטה שנייה ובה הוספת סימבול למוקד פיתוח עירוני ברכס לבן" כתבה למשרד הפנים נעמי צור, סגנית ראש העירייה ומחזיקת תיקי התכנון, השימור והסביבה.

 

"זאת החלטה שונה לחלוטין מההחלטה הראשונה לפיה רכס לבן נשאר שטח פתוח, פארק מטרופוליני וגן לאומי", הוסיפה, "אנו רואים בחומרה רבה את השינוי הזה ודורשים לבטלו ומיד. המדיניות המוצהרת של העירייה היא לפעול לחיזוקה ופיתוחה של העיר על ידי השקעת מאמצים ומשאבים רבים בעיבוי וחיזוק השכונות הקיימות".

 

ניצחון גדול של ארגוני הסביבה

תוכנית ספדיה, שנקראה על שם מתכננה האדריכל משה ספדיה, הציעה להקים אלפי יחידות דיור במערב ירושלים, על רכס לבן והר חרט, כאזור הפיתוח העיקרי של ירושלים בשנים הקרובות. המאבק נגד התוכנית, שהתבצע על ידי איחוד של ארגונים ירוקים, נמשך כמה שנים וביטולה בשנת 2007 נחשב לאחד הניצחונות הגדולים של הארגונים לשמירת הטבע בישראל.

 

המאבק נגד התוכנית (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
המאבק נגד התוכנית(צילום: גיל יוחנן)

 

תומכי התוכנית טענו, שמיעוט הקרקעות הפנויות לבנייה מחייב את התפשטות העיר מערבה. לעומתם גרסו המתנגדים, ביניהם גם ראש העירייה דאז אורי לופוליאנסקי, כי היא תפגע בחי ובצומח ותחליף את מרכז העיר, המתרוקן מעסקים. דו"ח של המועצה הארצית לתכנון ובנייה הכריע את הכף לטובת ביטולה, כשקבע שבירושלים יש די והותר קרקע פנויה לבנייה.

 

עמדת עיריית ירושלים הועברה לשוורץ וקלעג'י, בהמשך לפניית החברה להגנת הטבע שנשלחה לשניהם אתמול, בה נכתב כי "ההחלטה על הוספת האפשרות לבנייה עתידית במערב ירושלים התקבלה לאחר הצגה עובדתית שגויה, חלקית ובלתי מדויקת, שהובילה את חברי הוועדה לקבל את החלטתם באופן פגום ושלא כדין".

 

ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "הולנת"ע הינה גוף מייעץ למועצה הארצית. הדיון בתמ"מ 30 /1 יתקיים במועצה הארצית שרק היא הגוף המוסמך לאשר או לדחות את התוכנית הנ"ל. 

 

"הנושא נדון בישיבת הוולנת"ע, בהתאם להמלצת החוקרת, הוחלט לסמן את רכס לבן בסימבול המאפשר בעתיד בנייה וזאת לאחר שהתקיים דיון בוועדה ורוב חברי הוועדה (כולל הירוקים תמכו בהחלטה זו). הנושא יועלה לדיון בישיבת המועצה הארצית הקרובה. שינוי הסימבול איננו מהווה אישור תוכנית בנייה אלא אפשרות לבנייה בשטח זה בעתיד בהתאם לתוכניות מאושרות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרי ירושלים
צילום: עמיר בלבן, החברה להגנת הטבע
מומלצים