עדיין האיש החזק של רוסיה. המשחק של פוטין
אז נכון, המפלגה של ראש ממשלת רוסיה כמעט איבדה את הרוב בפרלמנט, אבל קשה לדבר על הצבעת מחאה כששתיים מהמפלגות היריבות משתפות פעולה עם השלטון, והאופוזיציה הקומוניסטית נשענת בעיקר על געגוע לימי ברית המועצות. פוטין עדיין דוהר לנשיאות, ואם ירצה - גם לשינוי החוקה. פרשנות
הבחירות ברוסיה אתמול, שבהן נבחרו 450 הצירים שיישבו בדוּמה, אחד משני הבתים בפרלמנט הרוסי, מעידות על כך שלמרות השתלטות השלטון על אמצעי התקשורת ברוסיה, הניסיון העיקש שלו להשפיע על דעת הקהל והפופולריות האישית של ראש המשלה ולדימיר פוטין בקרב הרוסים, הציבור ברוסיה עדיין מביע את דעתו, שלא תמיד זהה למה שהשלטון מצפה ממנו. ההצבעה ברוסיה אתמול אולי לא הייתה הכי חופשית, משום שהיה לחץ מצד כלי התקשורת והשלטון, והאופוזיציה לא קיבלה די נגישות לכלי התקשורת ואפשרות מספקת לפנות לציבור, אבל בכל זאת - העם אמר את דברו.
בחירות ברוסיה - כותרות אחרונות:
- בשן ועין: מפלגת פוטין שמרה על רוב דחוק בפרלמנט
- המדגמים העלו אפשרות שפוטין יאבד הרוב המוחלט בפרלמנט
- רוסיה הלכה לקלפי, כשברקע בריחת הצעירים לחו"ל
- רוסיה: "ארוחת ניצחון" לחיילים בבוקר הבחירות
- נתניהו מסרב? פוטין יאכיל את התנין האיסלאמי
לפי התוצאות שפורסמו הבוקר (יום ב'), מפלגת השלטון של פוטין "רוסיה המאוחדת", שהיא למעשה לא "מפלגה" במובן הטיפוסי של המילה אלא ארגון של הביורוקרטיה הרוסית, ניצחה בבחירות. היא זכתה בכ-238 מושבים בדומה, הרבה פחות מ-315 המושבים שהיו לה אחרי הבחירות הקודמות, ורק מעט יותר מחצי מהמושבים בפרלמנט. אלא שהשאלה האם היא קיבלה יותר מחצי מהמושבים או פחות מחצי לא באמת משנה כאן, כיוון ש"רוסיה המאוחדת" תוכל להבטיח רוב מוחלט ורוב של יותר משני שלישים בעזרת שתי מפלגות אחרות שזכו להישגים נאים - "רוסיה הצודקת" ו"המפלגה הליברל-דמוקרטית LDPR" הנחשבת לאומנית.
מפלגה | מושבים |
רוסיה המאוחדת | 238 |
המפלגה הקומוניסטית | 92 |
רוסיה הצודקת | 64 |
המפלגה הליברל-דמוקרטית | 56 |
מפלגת "רוסיה הצודקת", שהגיעה למקום השלישי, קשורה גם היא למעשה לביורוקרטיה השולטת ברוסיה, והיא הוקמה ופועלת בשיתוף פעולה הדוק עם שלטונות רוסיה. גם המפלגה הליברל-דמוקרטית שהגיעה למקום הרביעי משתפת פעולה עם השלטונות, ואם אלה ירצו לבצע שינויים בחוקה, מהלך שלשמו יצטרכו לגייס שני שליש מחברי הדומה, הם יוכלו להיעזר בשתי המפלגות הללו. כך ש"רוסיה המאוחדת" קיבלה אמנם פחות קולות מבעבר, אולם יחד עם "רוסיה הצודקת", שהמצע שלה אינו שונה בהרבה משל מפלגת השלטון, וקולות "המפלגה הליברל-דמוקרטית", לשלטונות יש הרבה יותר מ-300 מושבים בדומה - מידת השפעה דומה לזו שהייתה להם אחרי הבחירות הקודמות.
לכן, אי אפשר לומר שוולדימיר פוטין נחלש בבחירות או נכשל בהן. המשחק של השלטונות נועד להראות לעולם שברוסיה מתקיימות בחירות דמוקרטיות, ושאין מדובר במשטר אוטוריטרי. לפי תוצאות הבחירות, המטרה הזו הושגה, ונראה שברוסיה אכן קיימת מערכת רב-מפלגתית, כשלמעשה מערכת השלטון היא אוטוריטרית, ויש ארגון ביורוקרטי דומיננטי שקובע את ההחלטות. הבחירות אינן מעידות בשום פנים ואופן על דעיכה בפופולריות של פוטין עצמו, והוא עדיין הפרסונה הפוליטית האהודה ביותר ברוסיה.
עוד חדשות מהעולם:
- הפיצוץ שיטח הבסיס האיראני: טילים על הכוונת
- 17 שנה לפיגועים: ארגנטינה מתקרבת לאיראן
- וייטנאם: 42 אלף נהרגו מנפלים מאז המלחמה
- בשן ועין: פוטין שמר על רוב דחוק בפרלמנט
- שרה באיטליה הכריזה על קיצוצים - ופרצה בבכי
המפלגות האחרות שהתחרו או כאילו-התחרו בבחירות, וגם המנהיגים הפוליטיים האחרים שהתמודדו מול פוטין והנשיא דמיטרי מדבדב על הנשיאות בעשור האחרון, לא הציעו לציבור שום אלטרנטיבה ברורה למדיניות שמנהלים השניים. גם אם מפלגת "רוסיה צודקת" או המפלגה הליברל-דמוקרטית שנחשבת למפלגה של לאומנים רוסים, אך משתפת פעולה עם השלטון, יציגו מועמדים משלהן לנשיאות - התוכנית שלהם לא תהיה שונה ממש מתוכנית השלטונות.
זכר הקומוניזם
הליברלים, המצדדים בדמוקרטיה הרוסית ובעלי האוריינטציה הפרו-מערבית ברוסיה, נכשלו בבחירות אתמול כמו במערכות הבחירות הקודמות בעשור האחרון. אחוז החסימה שיש להשיג כדי להיכנס לדומה עומד על 7%, ושתי המפלגות הליברליות לא הצליחו לגרוף אחוז כזה אפילו אם מחברים את הקולות שקיבלו יחד. הליברלים והפרו-מערביים אינם מיוצגים בדומה כבר מ-2003.
המפלגה היחידה שיכולה להיחשב כמפלגת אופוזיציה בדומה היא המפלגה הקומוניסטית בראשות גנאדי זוגאנוב. אלא שגם המפלגה הזו, שקיבלה בבחירות לפרלמנט אתמול כ-20% מהקולות, אינה אופוזיציה קולנית של ממש. היא מציעה, לפחות באופן חלקי, להחזיר את רוסיה אחורה, דבר שהוא כבר בלתי אפשרי. זמנם של ברית המועצות והמשטר הסובייטי עבר, ולא ניתן להשיבו עוד. גם אם פוטין וזוגאנוב יתמודדו בבחירות זה מול זה, ברור שלעם לא תהיה ברירה של ממש, כי לא ניתן להחזיר את הגלגל לאחור 30 או 40 שנה.
ההישג של המפלגה הקומוניסטית יכול להיחשב לניצחון שלה, במיוחד לאור העובדה שלא הייתה לה מספיק נגישות לכלי התקשורת, ושהיא הגדילה את כוחה לעומת הבחירות הקודמות. את ההצלחה שלה ניתן להסביר בכך שבציבור הרוסי יש פלג משמעותי שיש לו נוסטלגיה למשטר הישן, אבל לממש את השאיפות הקומוניסטיות האלה המפלגה לא ממש תוכל, שכן בעידן המודרני לא ניתן לבודד את רוסיה מהעולם כמו בעידן הסובייטי.
למעשה, הבחירה שעמדה אתמול בפני הרוסים ותעמוד בפניהם גם בבחירות לנשיאות שייערכו במרס ושבהן צפוי לנצח פוטין, היא בין השלטון הקיים, שמיוצג על-ידי פוטין, מדבדב ו"רוסיה מאוחדת", לבין הלאומנים הרוסים שמיוצגים על-ידי המפלגה הקומוניסטית, שמשלבת את האידיאולוגיה הקומוניסטית עם הלאומנות-הרוסית, והמפלגה הליברל-דמוקרטית. ניתן לראות כי
בבחירות אתמול, הלאומנים הרוסים על פלגיהם השונים - החל בקומוניסטים, דרך הלאומנים המתונים של "רוסיה הצודקת" וכלה ב"מפלגה הליברל-דמוקרטית", קיבלו יחד את אותו אחוז קולות כמו מפלגת השלטון.
אפשר לפרש את ההצבעה בעד "רוסיה הצודקת" ובעד הקומוניסטים והליברל-דמוקרטים כהצבעת מחאה מסוימת נגד "רוסיה המאוחדת" על רקע תנאי המחיה, אבל קשה לפרש אותה כמחאה של ממש אם הציבור, במקום להצביע למפלגת השלטון, מצביע למפלגה שמסונפת לשלטון ומשתפת פעולה איתו. מה שהבחירות כן הוכיחו הוא שרוסיה אינה מוכנה לחזור למערכת חד-מפלגתית.
ד"ר אורי פטרושבסקי הוא מרצה במחלקה להיסטוריה כללית באוניברסיטת בר-אילן.