שתף קטע נבחר

דו"ח: שליש מההתאבדויות בישראל - של עולים

דו"ח עדכני שפרסם היום משרד הבריאות מראה: בארבע השנים האחרונות נרשמו פחות מקרי התאבדויות בישראל. עם זאת, במשרד מעריכים: "הנתונים גבוהים ב-20% מהמדווח, מדובר בבעיה גדולה יותר מתאונות הדרכים". שליש מההתאבדויות - של עולים חדשים, שיעור גבוה של התאבדויות נרשם גם בקרב גרושים

פחות מתאבדים בישראל 2011: שיעור ההתאבדויות במדינת ישראל בארבע השנים האחרונות נמצא במגמת ירידה, כך קובע דו"ח שפרסם היום (ב') משרד הבריאות לקראת הדיונים שיתקיימו מחר בוועדות הכנסת ובמליאה בנושא מניעת אובדנות.

 

בשנת 2009 נרשמו אמנם 404 התאבדויות, לעומת 354 מקרים בשנה הקודמת, אך הירידה כולה נבחנת אל מול שיעור ההתאבדויות היציב יחסית בעשור האחרון. בשנת 2005, למשל, נרשמו 425 מקרי התאבדות.

 

קראו עוד על התאבדויות :

 

הנתונים מבוססים על רישום המקרים במחלקות לרפואה דחופה בבתי החולים, בהתאם לרישום סיבת הכניסה או האבחנה שניתנה במחלקה.

 

האובדנות עולה עם הגיל

על פי הנתונים, התאבדות היא סיבת המוות השנייה בשכיחותה בישראל אצל בנים בגילאי 24-15, והסיבה השלישית בקרב בנות 24-15 וגברים בגילאי 44-25. עוד נמצא כי שיעור ההתאבדות עולה עם הגיל, וגבוה בקרב בני 75 ומעלה יחסית לצעירים עד גיל 45.

 

עם זאת, בכל קבוצות הגיל ירד שיעור ההתאבדות בהשוואה לתחילת שנות ה-2000, ודוגמה לכך הוא שיעור ההתאבדות בקרב בני 65 ומעלה, שירד ב-50% מאז אמצע שנות התשעים.

 

"זו ירידה מזערית שקשה להסביר אותה עדיין, אך אני חושבת שהעלאת המודעות לנושא והקצאת משאבים יקטינו עוד יותר את השיעור הזה", אמרה ימימה גולדברג, פסיכולוגית ארצית במשרד הבריאות ואחראית על נושא מניעת אובדנות. "התאבדות צריך ואפשר למנוע. חשוב להבין שמדובר בבעיה גדולה יותר מתאונות הדרכים. אמנם מדובר במספר זהה של הרוגים בשנה, אך כיוון שאובדנות היא נושא סטיגמתי ובעייתי מבחינה כלכלית בביטוח הלאומי, אנשים לא מדווחים על הדבר ואנחנו מעריכים שהנתונים גבוהים ב-20% מהמדווח.

 

תופעת האובדנות נחלקת לשניים: התאבדות בפועל, וניסיונות אובדניים, שם מדווח על למעלה מ-5,000 אנשים שמגיעים לחדרי מיון. לאחר קבלת הטיפול הם משתחררים, אך אנו רוצים שהם ימשיכו לקבל את הטיפול ולא ינשרו בדרך.

 

חשוב מאוד שהציבור ישים לב לשינויי התנהגות ומצב רוח של הקרובים להם, מה שעלול להתבטא בהסתגרות, פרידה מחפצים והתכנסות עצמית. עוד ניתן לשים לב לקשיים בשינה ולחוסר תיאבון, נושאים שניתן לשפר מאוד בהתייחסות מקצועית ואף להביא למניעת האובדנות".

 

שליש מהמתאבדים - עולים

שיעור ההתאבדויות בקרב העולים בישראל גבוה בהשוואה לקבוצות אוכלוסייה אחרות. מתחילת שנות האלפיים, שליש מההתאבדויות בישראל היו של עולים, מהם רבע של עולי ברית המועצות לשעבר (שעלו מ-1990) ו-8%-3% של עולי אתיופיה (שעלו משנת 1980).

 

בשנת 2009 נרשמו 120 התאבדויות של עולים בגיל 15 ומעלה, 99 מהם עולים מברית המועצות לשעבר ו-14 עולים מאתיופיה.

 

בשנים 2009-2007, שיעור המתאבדים בקרב צעירים עולי אתיופיה היה גבוה פי 5.9 ביחס לשיעורם באוכלוסייה היהודית הכללית בגילאי 24-15, ופי 5.8 ביחס לגילאי 44-25. שיעור המתאבדים בקרב צעירים עולים מברית המועצות לשעבר היה גבוה פי 2.3 ופי 2.1, בהתאמה.

 

על פי נתוני משרד הבריאות, שיעור ההתאבדות בקרב נשואים בני 65-24 נמוך בהשוואה ללא נשואים. בשנים 2009-2007, שיעור ההתאבדות בקרב גרושים בגילאי 44-25 היה גבוה לעומת נשואים ורווקים: בקרב גברים מדובר בשיעור הגבוה פי 5.8 מהנשואים ופי 1.3 מהרווקים, ובקרב נשים - פי 5.2 מהנשואות ופי 0.8 מהרווקות. 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מדובר בבעיה גדולה יותר מתאונות הדרכים"
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים