פישר: הגדלת תקציב הביטחון - במיסוי ולא בגירעון
נגיד בנק ישראל אמר בוועדת הכספים: אם הממשלה תחליט שיש צורך להגדיל את תקציב הביטחון, אין לממן זאת בגירעון, אלא במיסוי ובשינוי סדרי עדיפויות. פישר העריך: תחזית הצמיחה של בנק ישראל ל-2012, שעומדת על 3.2%, צפויה לרדת. ביחס למחירי הנדל"ן אמר: המחירים עדיין גבוהים, ואנשים קונים
נגיד בנק ישראל, סטנל פישר, העניק הבוקר (ד') סקירה בוועדת הכספים, במסגרת דיון על השלכות הנעשה בעולם על כלכלת ישראל. הדיון הועבר בשידור חי ב-ynet.
- פישר: ירידה חדה במחירי הדירות תפגע במשק
- פישר: לשמור על התקציב - לא להיכנע לפופוליזם
- פישר מזהיר: המצב בעולם שברירי ועלול להידרדר
בפתח דבריו אמר פישר: "המשק הישראלי במצב מקרו כלכלי יחסית טוב, ויש לנו הרבה יותר דרגות חופש ממה שיש למדינות באירופה ואפילו בוודאי בארצות הברית. זה תוצאה של הדברים החיוביים שממשלות עשו בעבר. אם נתנהג בסדר אז בעצם נוכל גם להתמודד בהצלחה עם הסיכונים העומדים בפנינו.
"כשאני אומר להתמודד בהצלחה – מדברים על זה שלא נצטרך להיכנס למיתון. אבל אין ספק שמה קורה בעולם משפיע עלינו ושהצמיחה אצלנו תהיה יותר נמוכה לו המשק העולמי היה צומח מהר. אנחנו משק פתוח, מייצאים 40% מהייצור, אז אי אפשר שלא נהיה מושפעים ממה שקורה במשק הישראלי".
פישר התייחס בדבריו גם לשוק הנדל"ן ואמר: "מחירי הדירות ב-12 החודשים האחרונים המשיכו לעלות ולאחרונה מתייצבים, ויש רושם שיש התמתנות בשוק". בתשובה לשאלת ח"כ מירי רגב (ליכוד) למה הוא מתכוון במילה "מתייצבים", אמר פישר: "המחירים לא עולים ולא יורדים, ואנשים עדיין קונים. נכון להיום המחירים גבוהים ביחס להיסטוריה".
בנוגע לתחזיות הצמיחה, אמר פישר כי התחזית האחרונה של בנק ישראל לשנת 2012 היתה 3.2%, והוא מעריך התחזית הבאה תהיה נמוכה יותר.
"לא מתנגד להגדלת ההוצאות"
ביחס לתקציב הביטחון אמר הנגיד: "יש ויכוח אם משרד הביטחון עומד במתווה ברודט. אנחנו בדקנו ובעצם עד 2010 חריגה של תקציב הביטחון מברודט היתה מינורית מאד. אבל יש אפשרות שבמחירים ריאליים זה היה מתחת. ב-2011 זה לא סגור, אם הם יקבלו את השלושה מיליארד שיש הסכם שהם יקבלו, אז הם יהיו 2.1 מיליארד מעלה מתווה ברודט. אם הם לא יקבלו, הם יהיו מתחת. מה שברור הוא שאין חריגה ענקית או גדולה ביחס לתקציב הביטחון.
פישר הוסיף כי "האחריות של המדינה היא להגן על אזרחיה. אם המדינה תגיע למסקנה שיש צורך להגדיל את תקציב הביטחון, ובזה אני לא מומחה, אז יהיה צורך להגדיל את תקציב הביטחון. אבל אין צורך לממן את זה דרך גירעון, אלא באמצעות מסים ושינוי סדרי עדיפויות".
עוד הוא הדגיש, שכפי שמוטב להגדיל את תקציב הביטחון דרך הגדלת המיסים ולא בהגדלת הגרעון, כך גם לגבי מימון התקציבים החברתיים הנוספים על פי המלצות ועדת טרכטנברג."אני לא מתנגד להגדלת ההוצאות אם היא נעשית במסגרת אחראית. לא כל דבר ניתן לממן דרך מסגרת התקציב", אמר, "השווקים לא יתנו לנו".
הנגיד הוסיף, כי אם הגרעון יגדל מעבר לשיעור הקיים של 3.5% ויגיע ל4.5%-5%, התוצאה תהיה שהריבית על האשראי שישראל מגייסת בחו"ל תעלה. "עלייה זו תעלה לנו בחשבון הסופי הרבה יותר ביוקר", אמר, "ולזה אני קורא פופוליזם".
בהמשך הוא ציין, כי אם שיעור הצמיחה ירד, האבטלה תעלה. "אם נמשיך בשיעור הקיים, 3%-3.5%, השינוי ברמת האבטלה יהיה מתון". עם זאת לגבי התחזית ל-2012 אמר, כי "זה מוגזם להתנבא". באשר לתקציב הדו שנתי ציין פישר, כי "יש להתאים אותו למציאות, אם ההתאמה חיונית למשק".
פישר התייחס גם ל"תספורת" שהטייקונים מנפיקי האג"ח מבקשים לעשות לחובות שלהם למשקיעים. הוא ציין כי מדובר בתופעה שהופכת לבעיה רצינית, אבל בנק ישראל אינו הכתובת אלא האוצר, שידיו הסמכות לפקח על שוק ההון. הוא הביע את תקוותו כי האוצר יממש בהקדם את תוכניתו להכניס אנשים בגיל מבוגר לקרנות פנסיה המושקעות באג"ח צמודים שלא יהיו חשופים לתנודות השוק (המודל הצ'יליאני).
"הפתרון: לשמור על משמעת תקציבית"
פישר התייחס גם לפני כחודש להשלכות המצב הכלכלי בדיון שהתקיים בוועדת הכספים. "אנחנו לא במיתון, המשק הישראלי רחוק ממיתון", אמר הנגיד. "בעולם המצב מאוד שברירי ובהסתברות לא קטנה עלול להידרדר אם אירופה תיכנס למיתון רציני וגוש האירו יתחיל להתפורר. ברור שלא יהיו לכך השלכות טובות עלינו. לא אמרתי שנעבור את המשבר בקלות, אבל אנחנו נצליח לצאת ממשבר אם ננהג באחריות".
פישר, שאמר את הדברים בפתח דיון בנושא תיקון לחוק הבנקאות שנוגע להסדרת השליטה בבנק שעומד למכירה ואין לו גרעין, הוסיף כי "המשבר עלול לפגוע בייצוא ובמערכת פיננסית ואנו רואים כבר את הסימנים לכך, אבל זו רק אפשרות שמחכה לנו. לשאלה היא מה לעשות התשובה היא לשמור על משמעת תקציבית ומסגרת ההוצאות".
יום קודם לכן כינס פישר מסיבת עיתונאים וניסה לשדר מסר מרגיע. "יש לנו נכסים מבחינת היכולת לנהל את המשק". אמר נגיד בנק ישראל. "אם נשכיל להבין את המצב במשק העולמי ואת הסיכונים ונתנהל באופן אחראי נוכל להתמודד בהצלחה עם הסיכונים העומדים לפנינו".