העולם ממשיך להתחמם? היפנים נגד הסכם קיוטו
ההסכמות הבינלאומיות על צמצום פליטות גזי החממה בסכנה: ראש משלחת קק"ל לועידת האקלים של האו"ם בדרבן מדווחת שיפן, בה גובש הסכם קיוטו שעומד לפוג, הודיעה שלא תחדש את התחייבויותיה. הסיבה: ארה"ב, סין ושורה של מדינות מתפתחות אינן כלולות בו
ועידת האקלים של האו"ם שמתקיימת בדרבן שבדרום אפריקה, נכנסת היום (ג) לשבוע השני של הדיונים. בדומה לוועידות הקודמות, זה השלב שהמו"מ עולה מדרגה, כאשר מגיעים נציגים בכירים ממדינות ולוקחים לידיהם את המושכות. לכל הצדדים ברור, כי ועידה זו, ה-17 במספר, יכולה להוות נקודת מפנה חשובה בדרך להסכם בינלאומי חדש שיחליף את הקיים - פרוטוקול קיוטו, שתוקפו יפוג בעוד שנה.
הפחתת הפליטות: מתרחקים מהסכמה בינלאומית
פרוטוקול קיוטו, שנכנס לתוקף בשנת 2005, שחייב את המדינות המפותחות לצמצם את פליטות גזי החממה שלהן ב 5% בממוצע עד שנת 2012. אף שבשנה הבאה יפוג תוקפו של ההסכם, טרם גובש הסדר משפטי מחייב שיחליף אותו. העדרה של הסכמה בינלאומית מחייבת משמעה קושי לפקח ולאכוף על המדינות המפותחות ועל אלה שנמצאות בהתפתחות מואצת, כמו סין הודו וברזיל, להפחית את פליטות גזי החממה הגורמים להתחממות האקלים.
בינתיים, יפן שאירחה את הועידה שבה גובש הסכם קיוטו בשנת 1997, הודיעה באמצעות הנציג הבכיר שלה למו"מ, שלא תתמוך בחידוש ההתחייבויות שנכללו בפרוטוקול קיוטו. זאת מאחר שפרוטוקול קיוטו לא כלל את ארה"ב, הפולטת השנייה בגודלה בעולם שחתמה אך לא אישררה את האמנה, את סין - הפולטת הראשונה בגודלה בעולם, וכן את הודו, ברזיל, אינדונזיה ודרום אפריקה, ששעור ההשתתפות שלהן בפליטות גזי חממה גדל מאוד בשנים האחרונות.
על אף הודעתה של יפן, שמשמעה למעשה חסימה של הסכמה להארכת תוקף הפרוטוקול ואי חידוש ההתחייבויות של המדינות המפותחות, הודיעה נשיאת הוועידה כי יש תקווה שבכל זאת ניתן יהיה להשיג חידוש של ההתחייבויות לפי פרוטוקול קיוטו לתקופת ביניים, עד להשגת הסדר בינלאומי חדש וכולל.
מציאות זו במו"מ הבינלאומי באה על רקע עיקרי ממצאים שהולכים ומצטברים, לפיהם השפעות שינויי האקלים כבר החלו ובאות לידי ביטוי בעוצמה הולכת וגוברת. ארגון המטורולוגיה הבינלאומי שיחרר לפני ימים את הממצאים לשנת 2011 לפיהם כי שנה זו הייתה השנה העשירית החמה ביותר מאז החלו המדידות.
לצד זאת, המסת הקרח בקוטב הצפוני הגיעה לשפל חסר תקדים בשנה זו. הממצאים המסכמים של הדו"ח לשנת 2001 מראים גם, כי 13 השנים החמות ביותר המתועדות התרחשו ב-15 השנים האחרונות, מה שמצביע לדעת מרבית מדעני האקלים על העובדה, ששינוי האקלים הנגרמים עקב פליטות גזי החממה - כבר איתנו.
שינויי האקלים מורגשים בדרבן
יותר מ-20 אלף פוליטיקאים, נציגי ממשלות, פקידי או"ם, פעילים סביבתיים ועיתונאים יזרמו השבוע לדרבן, עיר שספגה גם היא באחרונה את פגעי מזג האוויר ההפכפך. בחודש נובמבר נרשמו בדרבן כמויות גשם שעלו פי שנים על הממוצע השנתי. ממטרים חזקים הביאו להרס של למעלה מ-700 בתים ולמוות של מספר תושבי העיר.
העיר שמתאוששת מהשטפונות, חשה על בשרה את השינויים האקלימים הפוקדים אותה ועושה מאמץ להתכונן. בסיור שנערך למשתתפי הוועידה הוצגו הפעולות שמבצעת העיר על מנת להגן על קו החוף ולמנוע סיכוני הצפה כתוצאה מעליית מפלס הים. העבודות כוללות עיצוב צמחי לדיונות, קיבוע גדר עץ לעצירת סחף החול, וכן הקמת שוברי גלים ניצבים לקו החוף בשם דורבנות, וביניהם מושקע חול שמקורו בעבודות ניקוי החול מנמל דרבן הסמוך.
בעיר דרבן הוקם אצטדיון גדול מימדים לאירוח משחקי כדורגל אולימפיים. כדי לפצות על "טביעת הרגל" הפחמנית שכתוצאה מעבודות הקמת האצטדיון, החליטה העיריה לייער שטח שגודלו כ- 9,000 דונם. יוזמה זו משתלבת עם הצורך להקים אתר להטמנת אשפה, שמסביבו נדרשת רצועת חייץ.
העיר כבר רכשה שטח שמשמש כיום לגידול קנה סוכר, למטרת ייעור בעתיד כדי שישמש כרצועת חייץ. ייצור השתילים בעבור פרויקט יערני זה מתבצע על ידי תושבי המקום השחורים, שסובלים מאחוז אבטלה גבוה במיוחד. כ-60 משפחות מייצרות את השתילים ומוכרות אותן לעיר בהתאם לגודל השתיל. התוכנית היא לטעת כ-900 אלף שתילים ממינים מקומיים, שיספקו בעתיד מזון ומרפא לתושבים ובעלי החיים.
הכותבת היא ראש משלחת הקק"ל לוועידת האקלים וחברת סגל באוניברסיטה הפתוחה