השופט מתח ביקורת, הכפר הבדואי ניצל מהריסה
השופט תהה למה להרוס עכשיו כפר שקיים כבר עשרות שנים - והורה על ביטול צווי ההריסה ליישוב הלא מוכר אלסרה. המדינה עוד יכולה לערער, אבל התושבים חוגגים: "זו החלטה תקדימית"
תושבי הכפר הבדואי א-סרה יכולים לנשום לרווחה, לפחות בינתיים. בית משפט השלום בקריית גת הורה היום (ג') לבטל לאלתר את 51 צווי ההריסה שהוציאה המדינה נגד תושבי הכפר הבדואי הבלתי מוכר אלסרה. ארגון עדאלה עתר בשמם לביטול הצווים, והשופט מתח ביקורת על המדינה ותהה מדוע צווי ההריסה הונפקו רק ב-2006, בשעה שהמשפחות מתגוררות שם כבר עשרות שנים וכשאין צורך מיידי להשתמש בקרקע עליו הן יושבות?
היישובים הלא מוכרים בנגב - הכותרות ב-ynet:
פינוי-פיצוי: המדינה רוצה מאל-עראקיב 1.8 מ' שקל
אל-עראקיב נהרס שוב: "מדיניות פשיסטית נאצית"
התנתקות בנגב: שבט טרבין עבר ליישוב קבע
לטענת העותרים, בכפר שקיים כ-80 שנה מתגוררים כ-530 בדואים, שלא קיבלו מהמדינה שום פתרון מגורים חלופי. השופט ישראל אקסלרד הבהיר כי דבריו אינם באים להמעיט מחומרתן של עבירות הבנייה, וכי הותרת הבתים שנבנו ללא היתר על קרקע של המדינה, אינה רצויה מכל בחינה שהיא. הוא הוסיף כי בנייה בלתי חוקית היא רעה חולה ועל זרועות החוק ובית המשפט להילחם בתופעה, אך קבע כי במקרה הנוכחי ההריסה המיידית אינה הכרחית.
יחד עם זאת, ציין השופט כי משני הצדדים מצופה לעשות מאמצים להסדיר את המחלוקות ביניהם במסגרת מערכתית, כחלק מיישום מדיניות לפתרון בעיית הבדואים בנגב, ללא צורך בפניות נוספות
לבתי המשפט. השופט אקסלרוד ציטט בדבריו את השופטת עדנה ארבל, באומרו: "המציאות הקשה עמה מתמודדת האוכלוסייה הבדואית בישראל מחייבת - ויפה שעה אחת קודם - פתרון מערכתי כולל ומקיף".
המדינה עוד עשויה לערער על ההכרעה לבית המשפט המחוזי, אך עדיין מדובר בהחלטה יוצאת דופן, שעוררה שמחה רבה בקרב תושבי אלסרה. "מדובר בהחלטה תקדימית בהקשר של עתיד הכפרים הבדואים הבלתי מוכרים בנגב", אמרה עו"ד סוהאד בשארה מארגון עדאלה, שליוותה את תושבי הכפר במאבקם ארוך השנים. "משמעות פסק דין זה הוא שהמדינה לא יכולה להמשיך ולנהל את מדיניותה כלפי הכפרים באופן חד צדדי וללא התחשבות ברצון ובזכויות הייסוד החוקתיות של התושבים".