שתף קטע נבחר

האזינו: דני ליטני עבר התקף לב וכתב על זה שיר

לאחר שעבר התקף לב בעצמו ומאז ניסה לשנות את אורח חייו, מתגייס דני ליטני לקמפיין הסברה לשמירה על בריאות הלב. בשיר שכתב והלחין שולבו פעימות לב אמיתיות של אנשים. "זו הדרך של הגוף לאותת לנו להאט", הוא אומר

הוא שר מהלב: פרויקט מוזיקלי של הזמר דני ליטני מוביל את קמפיין המודעות של האיגוד הקרדיולוגי, הקורא להקטין את הסיכון להתקפי לב חוזרים. במסגרת הפרויקט הוקלטו פעימות לב אמיתיות של אנשים מהציבור הרחב, ושולבו בשיר שליטני כתב והלחין במיוחד.

 

ליטני, מזמרי הבלוז היחידים בארץ, כבר בן 67, אך זה לא מונע ממנו להמשיך להופיע, לישון ביום ולהיות ער בלילה, ולבלות עם ארבעת ילדיו. החיבור שלו לפרויקט נובע מהתקף לב שעבר לפני מספר שנים, אירוע שגרם לו לשנות את נקודת מבטו על החיים: "סדר העדיפויות שלי השתנה", הוא מספר. "הפסקתי להשתולל והתחלתי להיות בן אדם".

 

איך מונעים התקף לב ?

 

התקף הלב הפתיע את ליטני, שהיה אז בעיצומה של עשייה מוזיקלית, הופעות ברחבי הארץ והקלטת אלבום חדש. לאחר הופעה חיה בבאר שבע, כשעשה את דרכו חזרה למרכז, הוא החל לחוש ברע. הוא התעלם מהכאב, אך אמרגנו הפציר בו להגיע לבית החולים, שם אובחן התקף הלב והוא זכה לטיפול מיידי. 

 

"אחרי התקף הלב הייתי בלחץ", משתף ליטני. "הפסקתי לעשן, שמרתי על הבריאות. אבל עם הזמן התחלתי לוותר - חזרתי לעשן והפסקתי לעשות ספורט. לפני שלושה חודשים הפסקתי שוב לעשן. הבנתי שאני חייב".

 

 

 

מטרת השיר החדש של ליטני להביא כאמור להעלאת המודעות לחיים שלאחר התקף לב. "התקף לב זה לא צחוק", הוא מסביר. "אני מכיר לא מעט אנשים סביבי שחוו אירוע כזה, וקמו והמשיכו בשלהם כאילו דבר לא קרה. הם לא מבינים שזו הדרך של הגוף לאותת לנו להאט, לשנות את אורח החיים, לשמור על הלב".

 

התקף לב: 17 אלף איש בשנה 

כ-17 אלף איש בישראל לוקים בכל שנה בהתקף לב, ולאחר מכן נמצאים בסיכון מוגבר להתקף לב נוסף ולתמותה, ובסיכון של כ-20% יותר ללקות באירוע לב נוסף כבר בשנה הראשונה. רבים מהחולים מנסים לשנות את אורח חייהם, אך שינויים אלו לרוב אינם מוטמעים היטב, והם ממשיכים בהרגלים שמסכנים אותם וחושפים אותם לאירועי לב נוספים.

 

למרות ההתקדמות הרפואית בטיפול באירועים לבביים, שיעור ההתקפים החוזרים והתמותה כתוצאה מהם עדיין גבוה. מספר אירועי הלב החוזרים בתוך שנה מההתקף הראשון גבוה משמעותית, ועומד על כ-1,800 בחודש הראשון שלאחר התקף הלב.

 

סך הכל, כ-3,500 מטופלים לוקים בהתקף לב חוזר בתוך שנה מהאירוע הראשון. הנתונים מצביעים על כ-1,500 מקרי מוות בשנה, מתוכם כ-700 נפטרים בחודש הראשון לאחר האירוע.

 

המטרה: "איסוף פעימות לב" לפרויקט המוזיקלי (צילום: ניב מוסמן) (צילום: ניב מוסמן)
המטרה: "איסוף פעימות לב" לפרויקט המוזיקלי(צילום: ניב מוסמן)

  

"עם ההתקדמות הרפואה והטכנולוגיה חלה עלייה משמעותית בהצלחת הטיפול באירועי לב", אומר פרופ' חיים לוטן, נשיא האיגוד הקרדיולוגי ומנהל מערך הלב במרכז הרפואי הדסה עין כרם. "השורה התחתונה היא שניתן להציל יותר אנשים מהתקף לב, אבל קיימים סיכונים גם לאחר ההתקף, במיוחד בשנה הראשונה. ניתן למנוע אירוע לב חוזר, אך החולים לא מספיק מודעים לכך. מודעות והיענות לשינוי אורח החיים והקפדה על טיפול התרופתי יצילו חיים".

 

הטיפול באירועי לב בישראל הוא בין המובילים בעולם. כ-80% מהמטופלים עוברים צנתור התערבותי, ומתוכם 91% מקבלים סטנט. כ-1.7% עוברים ניתוח מעקפים מיד לאחר האירוע הלבבי.

 

כ-80% משתחררים מבית החולים ומקבלים את הטיפול המומלץ לאחר התקף לב: סטטינים, מורידי לחץ דם מסוג ACEI/ARB, טיפול חוסמי בטא ומשלב של מעכבי טסיות. טיפול במעכבי טסיות כולל אספירין עם פלוויקס, אפיינט או ברילינטה, היחידה שגם מקטינה את הסיכון לתמותה מהתקף לב חוזר.

 

מה לעשות אחרי התקף לב?

  • להפסיק לעשן ולהפחית את שתיית האלכוהול.

 

  • להתמיד בפעילות גופנית. בצעו פעילות מתונה כמו הליכה או שחייה לפחות שלוש פעמים בשבוע, 30 דקות בכל פעם. 

 

  • לעקוב אחרי רמות הכולסטרול בדם באמצעות בדיקות דם שגרתיות, ולהקפיד על טיפול תרופתי קבוע.

 

  • להקפיד על מנוחה מספקת ושנת לילה טובה.

 

  • לדאוג לתזונה עשירה בוויטמינים, בסיבים תזונתיים, בירקות, בחלבונים ובמעט שומנים. שינוי התזונה יביא לירידה במשקל ולהפחתה ברמות הכולסטרול בדם.

 

  • להפחית את המתח והלחץ שבחיי היומיום, פיזית ונפשית.

 

  • להיענות לטיפול רפואי ולמעקב הנדרש.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"זו הדרך של הגוף לאותת לנו להאט". דני ליטני
צילום: אילן בשור
למרות ההתקדמות הרפואית בטיפול באירועים לבביים, שיעור ההתקפים החוזרים והתמותה כתוצאה מהם עדיין גבוה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים