שתף קטע נבחר

 

דו קיום? ביוב ישראלי-פלסטיני הורג עצי זית

מתקן טיהור השפכים של עפרה, שהוקם על אדמות כפר פלסטיני סמוך, מושבת מזה כחצי שנה בהוראת בג"ץ. את המחיר משלם הטבע: עצי זית גוועים בגלל הביוב שמציף אותם, וכך גם צמחיה, מי תהום וחיות שבאים במגע עם המים המזוהמים

עצי הזית בשיפולי היישוב עפרה בשומרון מתים בקצב מדאיג מאז הקיץ האחרון. הם דווקא לא נעקרים בידי מתנחלים, אלא פשוט גוועים כתוצאה מיניקת חומרים רעילים מהביוב, שמציף את המטע וגורם למוות איטי ומכוער. כך העצים מאבדים בהדרגה את צבעם, מירוק מתכתי לאפרפר ובסוף לשחור. ולא רק הזיתים מתים - גם הצמחיה, מי התהום והחיות שבאות במגע עם המים.

 

המוות המיותר הזה יכול להיה להימנע לו רצו בכך בעלי המטע הפלסטינים, אבל הם מעדיפים לראות את רכושם גווע על פני האפשרות שמציע להם איגוד ערים לאיכות הסביבה-שומרון, השייך למשרד להגנת הסביבה: לטהר את השפכים הזורמים אל המטע בעזרת מתקן לטיהור השפכים (מט"ש), שהוקם על אדמותיהם ושמושבת מזה כחצי שנה בהוראת בג"ץ.

 

הביוב זורם - והעצים מתים (צילום:  תומר פרת ) (צילום:  תומר פרת )
הביוב זורם - והעצים מתים(צילום: תומר פרת )

 

תחילת הפרשה לפני כשנתיים, אז עתרו פלסטינים מהכפר עין יברוד לבג"ץ בבקשה להורות על הריסת המט"ש, שמשתרע על 37 דונם ונבנה לטענתם על אדמותיהם שמדרום מזרח לעפרה. בעתירה, שהוגשה באמצעות ארגון זכויות האדם "יש דין", ביקשו עורכי הדין מיכאל ספרד, שלומי זכריה ואבישר לב, להפסיק כל עבודה ומימון לבניית המכון, ולאכוף את צווי הריסה שהוצאו למקום.

 

בג"ץ קיבל את העתירה ובסוף יולי האחרון פרסם צו האוסר להמשייך בבניית המתקן ואוסר להפעילו. בפסק הדין גילתה השופטת דורית בייניש התחשבות בטבע, שסובל מזרימת השפכים, אך לא על חשבון החוק. "המתקן נועד לנקז את שפכי הישוב עפרה, הזורמים כיום לוואדיות ולשטחים חקלאיים בסביבה, ללא טיפול", כתבה בייניש, "לטענת המדינה, שפכים אלו אף מזהמים את מי התהום באזור הרגיש של אקוויפר ההר".

 

עצי זית מתים במטע (צילום:  תומר פרת ) (צילום:  תומר פרת )
עצי זית מתים במטע(צילום: תומר פרת )

 

בינתיים: הטבע סובל

לתוך הסכסוך הזה נכנסה השבוע הקונסוליה האמריקאית בירושלים - שלשום (ג') בסמוך לשעה שמונה בבוקר, ניסו מאבטחים של הקונסוליה להכנס ליישוב, כדי להכין סידורי אבטחה לקראת ביקור אישיות דיפלומטית במט"ש, אך הכניסה נאסרה עליהם והם נאלצו לשוב על עקבותיהם.

 

הקונסוליה בירושלים היא משלחת דיפלומטית עצמאית שמתאמת בין גורמים ישראליים ופלסטיניים. היא אינה כפופה לשגרירות ארצות הברית בישראל ובראשה עומד קונסול כללי, המדווח ישירות למחלקת המדינה בוושינגטון.

 

בעלי חיים בסמוך לעפרה (צילום:  תומר פרת ) (צילום:  תומר פרת )
בעלי חיים בסמוך לעפרה(צילום: תומר פרת )

 

באיגוד ערים לאיכות הסביבה שומרון, השייך למשרד להגנת הסביבה, התרעמו בטענה שלא יידעו אותם על הביקור המתוכנן. לטענתם, היוזמה להביא את אנשי הקונסוליה למקום נובעת מהתנכלות למתקן. אריה מאיר, מנכ"ל האיגוד שגם אחראי על המט"ש המושבת, מספר שבדק מול המינהל האזרחי אם הביקור תואם מול הצבא ומשנענה בשלילה - החליט שלא לפתוח את שער היישוב בפניהם. 

 

"בתור גורם מקצועי בשטח, לא מקובל בעיני שיגיעו מבלי לתאם", אמר מאיר. "יש גורמים המנסים לחבל בכל פתרון למניעת נזק לסביבה בשומרון מתוך חשש לשיתוף פעולה בין יהודים. יש כאן מטרדים סביבתיים חוצי גבולות". 

 

עו"ד ספרד, שמשמש כיועץ משפטי של עמותת "יש דין", מסר כי "אין לי מושג מדוע הם (אנשי הקונסוליה - ת.פ.) הגיעו, אך דבר אחד בטוח, אין לאנשי עפרה שום זכות למנוע את כניסת ליישוב ולשטח המתקן. סגירת השער נעשתה שלא כדין, משום שזכותו של כל אדם לבקר במקום, כפי שזכותו להיכנס לבית קפה".

 

מהקונסוליה האמריקאית נמסר שייבדקו את העניין. בינתיים, האירוע הזה ממחיש את החשדנות ההדדית, משחקי האגו והשנאה, והמפסיד הגדול ביותר מהסכסוך המקומי לאומי הזה הוא הטבע של כולם, שמשלם את המחיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הביוב זורם בשטח
צילום: תומר פרת
מומלצים