שתף קטע נבחר

 

הממשלה נגד המסתננים: יוקם מתקן, יגובש גירוש

ביום א' תובא לאישור הממשלה תוכנית לטיפול במסתנני העבודה בעלות של 630 מיליון שקלים. השרים יתבקשו לקצץ בתקציבים כדי לסייע במימון. נתניהו: "עלינו להאיץ את הטיפול בבעיה"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, החליט להביא ביום א' לאישור הממשלה תוכנית כוללת לטיפול במסתנני עבודה לא-חוקיים בעלות של 630 מיליון שקלים, במסגרתה יוקם מרכז שהייה חדש ותגובש תוכנית לגירוש המסתננים מהארץ. "ישראל היא מדינה קטנה", אמר נתניהו, "איננו יכולים להרשות לעצמנו שיטפון של מסתנני עבודה בלתי חוקיים. זה איום על החברה, הכלכלה והביטחון שלנו. לכן עלינו להאיץ את הטיפול בבעיה".

 

המאבק במסתננים - הכותרות האחרונות:

פליט לרון חולדאי: אין לנו לאן ללכת

חולדאי לנתניהו: תושבים מופקרים מול המסתננים

נתניהו שוחח עם מסתננים באילת: "אתם חוקיים?"

 

השרים יידרשו לקיצוץ רוחבי בתקציבי משרדיהם בשיעור של 2% כדי לעמוד בעלות התוכנית, שבה הושקעו כבר 1.5 מיליארד שקלים. משרד הביטחון צפוי לתרום את מחצית הסכום להקמת מתקן השהייה בגבול מצרים. עלות הקמתו נאמדת ב-250 מיליון שקלים וכמו כן יוקצו 100 מיליון נוספים לתפעולו. במשרד האוצר מעוניינים להקים את המתקן בתוך מתקנים צבאיים שכבר יש להם תשתיות.

 

השרים יריבו על הקיצוץ? (צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות) (צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות)
השרים יריבו על הקיצוץ?(צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות)
 

שר הפנים, אלי ישי, הציע כבר לפני כשנתיים להקים גדר וכן מתקן לשוהים הבלתי חוקיים, על מנת לאפשר אכיפה והוצאה של מסתננים מישראל. כבר לפני כשנה אישרה הממשלה באופן עקרוני את הקמת המתקן, אך עדיין לא ברור מתי תתחיל הבנייה וכמה מסתננים ייקלטו בשלב הראשון. המתקן אמור להכיל לכל היותר 10,000 מסתננים, שיוכלו לחיות בו זמן מוגבל ולעזוב את הארץ. בממשלה צפוי להתעורר ויכוח על גובה הקיצוץ וכן על גודל המתקן בשלב הראשוני.

 

פרט להקמת המתקן, תאשר הממשלה גם את השלמת הגדר בגבול מצרים-אילת - לשם כך תוקצה תוספת של 280 מיליון שקלים. כיום עובדים על מקטע באורך 180 ק"מ, מהם 70 ק"מ כבר הושלמו. השלמת הגדר צפויה להסתיים תוך פחות משנה וכך יהיה מכשול פיזי באורך 240 ק"מ מכרם שלום ועד טאבה.

 

עוד תאושר הרחבת מתקן סהרונים בקציעות מ-2,000 מקומות ל-5,500 מקומות. מתקן זה ייאפשר שהיית מסתנני עבודה בלתי חוקיים לתקופות ארוכות בהתאם לחוק. המתקן יופעל על ידי שירות בתי הסוהר. 

 

במסגרת התוכנית יוגדלו משמעותית הקנסות נגד מעסיקי מסתננים בלתי חוקיים, ובמקרים מסוימים אף ייסגרו בתי עסק. במשרד ראש הממשלה אומרים כי התוכנית מיועדת לטיפול בתופעת מסתנני העבודה הבלתי חוקיים, והטיפול במי שיימצא כי הגיע לכאן כפליט יימשך כמו היום בהתאם לחוק.

 

ארגוני זכויות האדם: הממשלה משקרת

כצפוי, החלטת ראש הממשלה להביא לאישור ביום ראשון את תקצוב מתקן הכליאה למסתננים מעוררת זעם בארגוני זכויות האדם. עו"ד עודד פלר, ראש תחום הגירה ומעמד באגודה לזכויות האזרח, אמר ל-ynet: "מדובר במהלך אכזרי ואווילי. מדינת ישראל עומדת להוציא מאות רבות של מיליונים על תוכנית שלא פותרת שום דבר. התוצאה היא שמדינת ישראל תכלא 10,000 מבקשי מקלט עם ילדיהם במתקן הכליאה הגדול בתבל באופן שזולת התעללות בהם לא משרת שום תכלית. זה לא יקדם ולא יאפשר את הגירוש שלהם ובחוץ יהיו עוד 30,000 איש".

  

לדברי פלר "יש בלבול מכוון ועצום בעובדות. ממשלת ישראל משקרת לציבור. רוב רובם של האנשים שנכנסים דרך גבול מצרים לישראל הם אריתראים והם זכאים להגנה. לישראל יש יחסים עם אריתריאה והיא הייתה יכולה לגרש אותם לשם, אבל היא לא פועלת כך כי ממשלת ישראל יודעת שנשקפת לאנשים הללו סכנה בארצם, ואפילו סגן שר החוץ אמר את זה בכנסת. למרות זאת ישראל לא בודקת את בקשות המקלט של האנשים האלו, לא מאשרת אותם ומתייחסת לכולם כמסתננים ומהגרי עבודה כשלמעשה מדובר בפליטים".

 

אורית מרום, רכזת פעילות ציבורית בעמותת א.ס.ף, המסייעת לפליטים, הצטרפה לביקורת: "ממשלת ישראל צריכה להתבייש על הקמת מתקן הכליאה הגדול בתבל - הקמת הגטו הזה תהווה כתם מכוער על פניו של העם היהודי ושל החברה הישראלית. נתניהו וישי צריכים לבוא ולהסתכל עמוק בעיניים לכל גבר, אשה, ילד וילדה - אנשים שכל פשעם הוא שנמלטו על נפשם ממלחמות ורצח עם". 

 

"נדמה שזיכרונם של אלו שבאים להגן על צביונה היהודי של המדינה קצר מאוד והם שכחו את הזוועות מהם ברחו היהודים לפני 60 שנה ואת החומות והשערים הסגורים בהם נתקלו כשביקשו מקלט על נפשם". מרום הדגישה ש"מתקן הכליאה הוא לא רק פתרון בזוי מוסרית אלא גם פתרון שיעלה הון עתק, שיבוא על חשבון שירותי הרווחה והבריאות של כל אזרח בישראל ולא יתרום כהוא זה לפתרון סוגיית מבקשי המקלט בישראל".

  

ממוקד הסיוע לעובדים זרים נמסר: "אנו קוראים לממשלה להתעשת. מדינה הכולאת ושוללת את חירותם של אנשים שכל חטאם הוא שהם נמלטים מארצותיהם בשל רצח עם או משטר דכאני אינה יכולה להיות מדינה מוסרית".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסתננים בסיני
צילום: רויטרס
מומלצים