עוד עצורים בהפגנות ברוסיה, ארה"ב מודאגת
מפגינים המוחים על זיוף בבחירות לפרלמנט יצאו בפעם השלישית לרחובות מוסקבה וסנט פטרבורג, וכ-90 מהם נעצרו. בארה"ב הביעו דאגה מהטיפול במפגינים, "שרק מימשו את זכויותיהם". מומחים: "זו לא תהיה כיכר תחריר, קר פה מדי"
התייצבות שר החוץ הישראלי לימינו של ראש הממשלה ולדימיר פוטין לא שכנעה את המפגינים ברוסיה. השר אביגדור ליברמן אמנם קבע כי הבחירות לפרלמנט שנערכו השבוע היו "הוגנות ודמוקרטיות", אך פעילי האופוזיציה ממשיכים להתלונן על זיוף התוצאות - ויצאו אמש (יום ד') להפגין זה היום השלישי ברציפות. בניגוד למחאות הקודמות, בהן מספר העצורים הגיע למאות, הפעם עיכבו הרשויות "רק" כ-90 בני אדם.
המחאה ברוסיה - הכותרות האחרונות:
ליברמן נפגש עם פוטין: "הבחירות ברוסיה הוגנות"
- פוטין: מרוצה מהבחירות, הכרסום בכוח בלתי נמנע
בשן ועין: פוטין שמר על רוב דחוק בפרלמנט
ההפגנות במוסקבה ובסנט פטרבורג משכו אליהן בסך הכול כ-600 איש. בערבים קודם לכן אמנם יצאו לרחובות אלפי בני אדם, אולם גורמי אופוזיציה מציינים כי עצם העובדה שהמפגינים מוכנים להסתכן במעצר ובעימותים עם השוטרים, מעידה כי המחאה לא עומדת להיעלם. לראיה, יותר מ-17,000 הצטרפו לעמוד הפייסבוק הקורא להמונים להצטרף במוצאי שבת להפגנת ענק בכיכר המהפכה במוסקבה. המשטרה הודיעה בתגובה כי תתיר התכנסות של 300 איש בלבד, וכבר נערכת לעימותים.
כחלק מהכוננות המוגברת, סיירו אתמול ברחובות הבירה אלפי שוטרים ומסוקים חגו מעליה. הם התפרסו מסביב לכיכר הניצחון בעיר, וכשהמפגינים החלו להתאסף בשעות הערב, הם בלמו אותם וגררו כ-20 מהם לתחנת המשטרה. המפגינים ניסו מספר פעמים לשוב ולהתכנס, אך ללא הצלחה. בסנט פרטבורג נרשמו מראות דומים, כאשר המון מפגינים התכנס בשדרה המרכזית בעיר וקרא "בושה, בושה". גם שם המשטרה פעלה במהירות ולפי דיווחים, עצרה עוד כ-70 איש.
סנאטורים: לרוסים מגיעה ממשלה שתשקף רצונם
בעקבות גל המעצרים הנוסף, הודיע דובר מחלקת המדינה האמריקנית, מארק טונר, כי "אנו מודאגים מהטיפול במפגינים, שנעצרו לאחר שמימשו את זכותם להפגנה שקטה, אנו תומכים בזכותו של כל אדם להפגין בכל מקום ברחבי העולם", הוא הוסיף, "ורוסיה אינה יוצאת מן הכלל".
במקביל, פרסמו הסנאטורים ג'ון מקיין, ג'ו ליברמן וג'ין שהין הודעה בה גינו את מעצרם של מאות אנשי אופוזיציה, עיתונאים ופעילי זכויות אדם ברוסיה. הם קראו לרשויות לשחרר את אלו "שנעצרו לא בצדק" ולחשוף את המקום שבו הם מוחזקים ואת תנאי המעצר.
"האירועים האחרונים ברוסיה הם התשובה להונאה הבוטה שאירעה בבחירות ביום ראשון", ציינו הסנאטורים בהודעתם. "לרוסים מגיע שממשלתם תשקף את רצונם ושאיפותיהם, ואנחנו תומכים בהם באופן חד משמעי".
הדילמה של הרשויות: לדכא או להתפשר?
במקביל, נערכה במוסקבה עצרת תמיכה בפוטין, בהשתתפות כ-1,000 בני אדם. הם הניפו דגלים ורקדו, כשביניהם אדם המחופש לדוב קוטב - סמל מפלגתו של ראש הממשלה, "רוסיה המאוחדת". המפלגה הצליחה לשמור על הרוב בדוּמה כאשר זכתה בבחירות ב-238 מושבים, אף שכוחה ירד במידה ניכרת.
עם זאת, האופוזיציה וכן חלק מהמשקיפים שפיקחו על הבחירות מתעקשים כי אירעה בהן הונאה. מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, ציינה בעקבות זאת כי "למצביעים הרוסים מגיעה חקירה מלאה", וגם נשיא רוסיה לשעבר, קרא לקיים הצבעה חוזרת.
על אף המחאה הגוברת, מומחים מטילים ספק ביכולתם של המפגינים להחזיק מעמד מול היד הקשה של המשטרה ויותר מכך - נוכח מזג האוויר המקפיא. "זאת לא הולכת להיות כיכר תחריר, קר פה", קבע אלכסיי מלשנקו ממרכז קרנגי במוסקבה. "הרשויות ידכאו את האופוזיציה ויפייסו את הציבור עם הבטחות רבות לשינוי בממשלה".
מנגד, ציין האנליסט יורי קורגוניוק כי "הרשויות עומדת בפני דילמה: האם לדכא את המחאה באלימות או להקל את התקנות הפוליטיות המחמירות". לדבריו, אם יעדיף הממשל לנקוט יד קשה, ייתכן כי יפגע כך במשאביו, אך גם הגעה לפשרה עם המפגינים תביא בסופו של דבר להתפוגגות השליטה המרוכזת של פוטין.