תני לי להריח אותך - סוד המשיכה המינית
לא רק אצל כלבים: מסתבר שבני אדם, כמו בעלי חיים אחרים, יכולים להריח משיכה מינית של בני המין השני. אנחנו עושים זאת דרך מסרים כימיים שמכונים 'פרומונים'. אותם פרומונים, גורמים לנשים שגרות יחדיו לקבל מחזור באותו הזמן, ולאמהות להתאהב בתינוקות שלהן
חבורת קשישים נפגשת למשחק קלפים ותה. בידיים רועדות הם מניחים את קלפי הברידג', לוגמים מספל התה שלצידו עומדים הכדורים שעליהם לבלוע, ומעלים זיכרונות מהעבר. לפתע אחד הקשישים דוחק את חברו במרפקו, ואומר: "משה, אתה זוכר איך פעם היינו יוצאים כל סופשבוע לרדוף אחרי בחורות?", משה ממהר להשיב: "בטח שאני זוכר, אני רק לא זוכר למה עשינו את זה".
עוד על משיכה מינית בערוץ יחסים:
לבדוק לפי משיכה מינית, לא לפי מגדר
כל עוד יש משיכה, לא מגדיר תפקידים בסקס
מדברים על משיכה גם בפייסבוק שלנו
פרומונים, רבותי, פרומונים
המוח של משה כבר לא מריח את הסימנים הכימיים העדינים שמופרשים מבנות המין השני, וקרוב לוודאי שהזיעה שלו כבר לא מכילה רמזים שיקלטו במוחות נשיים.
על פי מה אני קובעת את זה? ובכן, מעבר לתקשורת המילולית ולהבעות פנים השונות, אנחנו מתקשרים גם ברמות בלתי מודעות, ומספקים לחברינו הרבה יותר מידע ממה שהיינו מוכנים להודות.
נמצא כי משיכה מינית תלויה במסרים כימיים שקרויים פרומונים, שמעבירים מידע למוחנו בצורה בלתי מודעת. פרומונים הם מולקולות קטנות שמופרשות מאזורים שונים בגוף. הפורומונים נקלטים במוחות של יצורים ובני אדם אחרים. כך הם מספקים לאחר מידע על עצמנו. דבורים, למשל, מפרישות פרומוני אזעקה לשאר חברות הכוורת כשקיים איום ממשי.
הפרומונים הם אמצעי תקשורת בכל גיל ולכל מגדר: גברים מפרישים פרומונים בזיעתם, והם משפיעים על מוחות נשיים גם ללא מודעותן. מיד אגלה לכם מה זה עושה להן במוח. פרומונים הם גם הדרך של נשים לשדר לחברותיהן את זמן המחזור והביוץ שלהן.
מרתה מקלינטוק מאוניברסיטת שיקאגו היא זו שהראתה שנשים שגרות יחד, מקבלות מחזור פחות או יותר באותו זמן בחודש. זאת הודות לתקשורת בלתי מודעת שמתרחשת בניהן, דרך פרומונים המופרשים בשתן. היא הדגימה כיצד ניתן לקצר או להאריך את זמן המחזור של נשים, בהתאם לזמן בחודש בו הן הריחו פרומונים של נשים אחרות.
פרומונים נשיים מעוררים כמובן משיכה מינית במוח גברי. כשהזכרתי את הממצא לפיו גברים יודעים להריח מתי אישה נמצאת בימי ביוץ ונמשכים אליה יותר, זה קורה בעקבות הפרומונים שהיא משדרת לאוויר העולם.
הפייסבוק הפרומוני
הרגש האימהי לתינוקות גם הוא מושפע מפרומונים – ראש של תינוק מפריש פרומונים. הריח המופלא של תינוקות שנשים יכולות לשבת ולהסניף בהנאה במשך שעות, מתבסס על פרומונים, והם גורמים לכך שאזורים מוחיים שקשורים לטיפול אימהי יתעוררו במוחה של האוחזת בתינוק. זה מתרחש גם במוחן של נשים שלא ילדו, וגורם להן לרצות תינוק משלהן.
המשיכה ההדדית אצל בני העשרה, גם היא מקורה בפרומונים. בני עשרה מגיעים לבגרות מינית בקצב שנקבע לפי רמת הפרומונים אליהם הם נחשפים. למעשה, ניתן לומר שהפריצה לפרטיות התחילה במין פייסבוק פרומוני פתוח לכל דורש. כולם משדרים לכולם על ענייניהם המינים הכמוסים ביותר, ואפילו לא יודעים זאת.
אנחנו מכירים בעיקר את הפרומונים המעורבים בעניין משיכה מינית, למרות שקיימים סוגים רבים של תקשורת פרומונית. היום יודעים לבודד את המולקולות הקטנות הללו ואף ליצור אותן באופן סינטטי, ולעורר דרכן תגובה מינית במוח. תעשיית הבשמים עושה את זה, למשל.
הפרומון הגברי נקרא אנדרוסטדיין , AND, והוא דומה בהרכבו לטסטוסטרון ונמצא כאמור בזיעת גברים, בעוד הפרומון הנשי,EST, הוא דמוי אסטרוגן, ונמצא אצל נשים בשתן. החוקרת, איבנקה סאביק, סרקה מוחות של נשים וגברים בזמן שהם הריחו את הפרומונים הללו, והראתה במאמרה מ-2005, שפורסם בכתב העת PNAS, שהרחת הפרומונים עוררה במוח פעילות באזורים הקשורים למשיכה מינית בהיפותלמוס הקידמי.
עוד הראתה החוקרת, שהעוררות המוחית הזאת התרחשה במוחן של נשים רק כאשר הן הריחו פרומונים גבריים, והתרחשה אצל גברים רק כאשר הם הריחו פרומונים נשיים. העוררות המוחית הזאת לא התרחשה כאשר גברים או נשים הריחו פרומונים של בני מינם. שלוש שנים לאחר מכן היא מצאה שהתמונה הפוכה לגמרי אצל הומואים ולסביות, כפי שכתבתי במאמר "גברים ולסביות ממאדים, נשים והומואים מנוגה".
הגודל כן קובע!
במעבדות המחקר שעקבו אחר השפעת פרומונים על המוח, נמצא דבר מרתק: מעבר לכך שפרומונים מעוררים במוח משיכה מינית, מסתבר שהם גורמים למוח לגדול! כאשר עקב סמיואל ווייס, מאוניברסיטת קלגארי באלברטה, קנדה, אחר מוחן של עכברות מעבדה שהריחו פרומונים זכריים, הוא גילה שהפרומונים של הזכרים גרמו ליצירת תאי מוח חדשים אצל הנקבה. כלומר, מוחן של הנקבות גדל כתוצאה מהרחת פרומונים של זכרים!
ולא רק זה, מסתבר שזכרים דומיננטיים מפרישים גם פרומונים דומיננטיים. הגדילה של המוח גרמה לנקבות לבחור דווקא את הזכרים הדומיננטיים כבני זוג. נקבות שנחשפו לפרומונים של זכרים נחותים יותר - לא נוצרו במוחן תאים חדשים - והמוח נותר בעצם בגודלו המקורי. מאמרו של ווייס פורסם ב Nature Neuroscience.
תורת הגזע של הפרומונים
כלומר, היררכיה חברתית יצרה היררכיה פרומונית. דארווין צדק, אם כן, כשטען על שרידות ועליונות הגזע החזק בטבע - הוא רק לא ניחש שזה עובד גם דרך ריח. פרומונים של נקבות גם הם גרמו ליצירת תאי מוח חדשים אצל העכברים הזכרים. אולם בניגוד לזכרים, במקרה של הנקבות לא נרשמה היררכיה חברתית, וגם הגדילה המוחית הייתה פחות משמעותית.
גם במחקרים בבני אדם, נמצאה העדפה נשית בהרחת פרומונים. במחקר בו נתנו לנשים להריח זיעת גברים מרקעים שונים, נמצא שנשים העדיפו את הגברים שהיו הכי שונים מהן מבחינה גנטית. החוקרים משערים שזהו תיכנות אבולוציוני הנועד ליצירת גיוון גנטי ומניעת מחלות או מוטציות גנטיות.
אז לפעמים, זה לא הבושם שעוזר למצוא את הגבר הנכון, אלא באיזה שלב בחודש הבחורה נמצאת. לפעמים זה לא האפטרשייב הגברי - זה דווקא הריח הטבעי שלך, שמושך את הבחורה הנכונה. ולפעמים הפרומונים פשוט מדברים בעד עצמם.
- רחלי לנגפורד ,
MSc. Neuroscience, מחברת הספר "דרוש נסיך על סוס לבן", מנהלת שותפה במרכז גלים
למימוש הפוטנציאל האישי.