שתף קטע נבחר

 

הכדורגל המצרי בצל ההפיכה / "מסביב לכדור"

חוסר היציבות השלטונית שנוצר אצל השכנה שלנו גרם לכאוס של ממש בכדורגל המצרי. לפני ההפיכה נחשבה הליגה המצרית לחזקה והמעניינת ביותר במדינות ערב. מאז אירועי כיכר תחריר מועדונים החליפו הנהלות, התרסקו פיננסית והירידות בליגה הוקפאו. "מסביב לכדור", כתבה שביעית בסדרה

בין הארגונים המסודרים היחידים במצרים, שלא היו בשליטת ממשל הדיקטטורה של חוסני מובארק, ניתן למצוא את ארגוני האוהדים של קבוצות הכדורגל במדינה. לכן אותם הארגונים היו גם במרכז כוח ההפיכה בכיכר תחריר. הם כבר הגיעו לשם מאורגנים יותר מכל קבוצה פוליטית אחרת והיו בין מובילי הדרמה. אבל חוסר היציבות השלטונית שנוצרה במצרים לאחר מכן גרמה לכאוס דווקא במקור הפעילות שלהם - בכדורגל המצרי.

 

כתבות נבחרות בסדרת "מסביב לכדור":

  • דרום קוריאה מציגה: התאבדויות, שחיתויות ומכירות
  • אירופה נשארה מאחור, הכוכבים חוזרים לברזיל 

     

    לפני ההפיכה במצרים נחשבה ליגת הכדורגל המקומית לחזקה ולמעניינת ביותר במדינות ערב, אבל העונה המצב שונה לחלוטין. הליגה התחילה רק באמצע אוקטובר ונערכו בה שישה מחזורים בלבד. בשבוע הבא צפויים להתחדש המשחקים, אבל גם עובדה זאת נמצאת בספק.

     

    "האירועים פגעו ופוגעים בכדורגל", אמר בחודש שעבר יו"ר ההתאחדות סמיר זאהר, "מה שקורה במדינה הורס את הכדורגל שלנו והעובדה שלא משחקים בליגה הרצף פוגעת בפרעונים (נבחרת מצרים). אנחנו מאוד מצטערים על מותם של 42 אנשים במהומות, אבל כן מקווים שהליגה תיפתח שוב בזמן".

     

    נבחרת מצרים. האירועים במדינה פגעו גם בכדורגל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
    נבחרת מצרים. האירועים במדינה פגעו גם בכדורגל(צילום: EPA)

     

    אז הליגה כנראה תחזור, אבל לא ברור מה יעלה בגורל רמת המשחק. קבוצות רבות נשלטו על ידי בעלי הון שנפגעו מהמצב הפוליטי החדש בצורה משמעותית.

    אחרות הן קבוצות הצבא והמשטרה, שנמצאות כרגע תחת ביקורת ציבורית אדירה וקיומן בסכנה.

     

    מועדונים מסוימים החליפו את כל ההנהלה והתרסקו פיננסית, כמו שתיים מהקבוצת הבכירות במדינה, זמאלק ואיסמאילי, שלא משלמות משכורות. הראשונה, זמאלק, אחת הקבוצות הגדולות ביותר בכל העולם הערבי, חתמה השבוע על הסכם אימוץ עם חברת ניקיון קטנה וזכתה בעקבות כך ללעג בעוד קבוצות אחרות מחוץ למצרים מגייסות ספונסרים רציניים כמו חברות אשראי ובנקים.

     

    אבל זה לא הכל. שחקנים זרים עזבו את מצרים בעקבות ההפיכה ורבים אחרים לא מוכנים להגיע בגלל תמונות שראו בטלוויזיה בחודשים האחרונים. לוח הזמנים הסופי של הליגה עדיין לא נקבע, שחקנים לא התאמנו באופן רציף ואינם נמצאים בכושר גבוה. ובנוסף, בעקבות ההפיכה הוחלט להקפיא את הירידות כל שהשנה משחקות בליגה 19 קבוצות (במקום 16) - נתון שגורם ללוח זמנים משונה.

     

    העם המצרי מפגין נגד הממשל. לוח הזמנים של ליגת הכדורגל טרם נקבע (צילום: AP) (צילום: AP)
    העם המצרי מפגין נגד הממשל. לוח הזמנים של ליגת הכדורגל טרם נקבע(צילום: AP)

     

    לפחות שש נבחרות אפריקאיות לא הסכימו להגיע למצרים למשחק ידידות בגלל חשש בטחוני והתוצאה היתה כישלון מהדהד של הנבחרת הלאומית - לאחר שזכתה שלוש פעמים רצופות באליפות אפריקה, מצרים אפילו לא העפילה לאליפות הקרובה, שתיפתח בחודש הבא, לאחר שסיימה במקום האחרון בבית המוקדמות שלה.

     

    הסיפורים החמים בספורט מחכים לכם ב"בועטת":

     

    גם חוליגניזם תמיד היה בעיה בכדורגל המצרי, אבל הצלחת ארגוני האוהדים בכיכר תחריר והדלדלות הכוח המשטרתי במצרים בעקבות ההפיכה הביאו לכך שעל האוהדים קשה להשתלט יותר מתמיד. בשבוע הבא, עם חידוש הליגה, צפויה אל אהלי לפגוש את איסמאילי במשחק ללא קהל (אל אהלי ספגה עונש על התפרעות אוהדים), אבל ארגון האולטראס של הקבוצה הביתית, אולטראס אהלאווי, הודיע שהאוהדים יופיעו למשחק בכל מקרה. צפו למהומות נוספות.

     

    אל אהלי, הקבוצה הגדולה במצרים, היתה מאז ומתמיד קבוצת השלטון. משפחתו של מובארק הגיעה למשחקי הקבוצה באופן קבוע ושחיתות במשחקים היה ברורה לכולם. לאחר שבע אליפויות רצופות תנסה אל אהלי להגן על התואר ללא עזרה מלמעלה. כרגע, שישה משחקים בתוך העונה, היא במקום הראשון, מרחק נקודה מהשנייה, הראס אל חודוד. אל אהלי אולי תזכה שוב באליפות גם בלי עזרה ממובארק, אבל לכדורגל המצרי, שהיה בשיאו עד לפני שנה, ייקח זמן להשתקם. ככה זה, גם לדמוקרטיה יש מחיר.

     

    שחקני אל אהלי. אלופת הליגה שבע שנים ברציפות  (צלום: gettyimafes imagebank) (צלום: gettyimafes imagebank)
    שחקני אל אהלי. אלופת הליגה שבע שנים ברציפות (צלום: gettyimafes imagebank)

     

    בנגיעה אחת - מצרים

    מלך השערים: חוסני עבד ראבו, הקשר המרכזי של איסמאילי, הבקיע לא פחות משבעה שערים בחמישה משחקים עד כה. עבד ראבו היה כישרון ענק שעזב לשטרסבורג הצרפתית עוד כשהיה נער, אבל נאלץ לחזור למצרים כדי לשרת בצבא.

     

    הדבר הגדול הבא: אחמד חגאזי, גם הוא מאיסמאילי, בלם גדול מימדים הרחוק שישה סנטימטרים מגובה של שני מטרים. חגאזי בן ה-20 מבוקש מאוד בגרמניה והוא צפוי לעבור לבונדסליגה בקרוב.

     

    הקשר הישראלי: לא חסר, הרי בסופו של דבר מדובר בשכנים, אז נבחר משהו מהעונה האחרונה. זוכרים את עמנואל בנאיני? החלוץ הגנאי, ששיחק בהפועל פ"ת, בני סכנין ורמת השרון היה אמור לחתום בקיץ שעבר באל אהלי. בסופו של דבר העסקה בוטלה לאחר שראשי אל אהלי הודיעו לחלוץ הגנאי שבגלל שהיה כוכב בליגה הישראלית ההחתמה לא תתקבל יפה אצל אוהדי הקבוצה והם החליטו לוותר עליו.

     

    בנאיני במדי רמה"ש. לא התקבל לא אהלי כי שיחק בלוזון ליג (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
    בנאיני במדי רמה"ש. לא התקבל לא אהלי כי שיחק בלוזון ליג(צילום: אורן אהרוני)

     

    הכה את המומחה – השאלות שלכם

    יאיר נחום: קראתי שפיפ"א הקימה גוף למלחמה בשחיתות בכדורגל. יכול להיות שעד עכשיו לא היה גוף כזה?

    תשובה: גם עכשיו אין גוף חיצוני רשמי לעניין. פיפ"א הקימה ארגון נוסף שמטרתו לחקור שחיתיות בתוך פיפ"א ומוסדותיה, אבל מי שמממן את הגוף החוקר היא פיפ"א עצמה כך שיש כאן טעם נפגם. יותר מזה, הארגון היחיד שהצליח לחשוף שחיתות בפיפ"א בשנה האחרונה הוא דווקא ה-FBI האמריקאי, שגילה שהאקרים פגעו במכוון בהצעת ארה"ב לאירוח מונדיאל 2022.

     

    שרוף בארסה, חולון: חבר שאל אותי איזה בני אותה משפחה משחקים בברצלונה ואני לא יודע לענות לו. יש דבר כזה?

    תשובה: חבר שלך כנראה ראה את המשחק של בארסה השבוע מול באטה בוריסוב. ראפיניה, הקשר ששיחק לראשונה בברצלנה, הוא אחיו של טיאגו. שניהם אגב הם בניו של מאזיניו, שחקן נבחרת ברזיל בעבר, שהשתקע בספרד. ראפיניה, כמו טיאגו, מייצג את הנבחרות הצעירות של ספרד ולא משחק עבור ברזיל.

     

    טיאגו. משחק ביחד עם אח שלו (צילום: AP) (צילום: AP)
    טיאגו. משחק ביחד עם אח שלו(צילום: AP)

     

    דורון, תל אביב: האם מסי הוא מלך שערי הקלאסיקו בכל הזמנים?

    תשובה: לא, מסי הבקיע 13 שערי קלאסיקו בכל המסגרות, מספר שמציב אותו במקום השישי ברשימה ובמקום השני מבין שחקני ברצלונה אחרי סזאר, שהבקיע שער אחד יותר מהארגנטינאי. במקום הראשון הכללי נמצא כמובן אלברטו די סטפאנו שכבש 18 שערים במשחקים מול ברצלונה. 

     

    רוצים לדעת מה עושה היום הכדורגלן האהוב עליכם? סקרנים לדעת בכמה כסף מוערך שחקן מסוים או איזה שינויים מתוכננים בחוק הנבדל? שלחו את השאלות שלכם לאורי קופר, לכתובת ori-c@yedioth.co.il

     


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    אוהדי נבחרת מצרים
    צילום: EPA
    מומלצים