שתף קטע נבחר

 
צילום: אבישג שאר ישוב

לפני טקס הנובל: "כבוד מלכים" לפרופ' שכטמן

הקריירה של פרופ' דן שכטמן תגיע הערב לשיאה, כאשר יקוד קידה למלך שבדיה ויקבל ממנו את פרס נובל לכימיה. הבוקר הוא השתתף בחזרה גנרלית ודובר הטכניון סיפר כי אפילו איפוקו הידוע של שכטמן לא עצר אותו מלפזז כששמע את השיר שנכתב לכבודו: "זו פשוט חגיגה". ynet יעביר את הטקס בשידור חי

אדם אחד כנגד כל הסיכויים: אמונה בצדקת הדרך, ביטחון במדע ועקשנות ישראלית טיפוסית שאיפשרה לו להמשיך במסע הארוך למרות הביקורת העזה. סיפורו של פרופסור דן שכטמן, הזוכה הישראלי בפרס נובל לכימיה, הוגדר כבר כ"בסיס מצוין לסרט הוליוודי". אחר הצהריים (שבת), במהלך הטקס המלכותי בשטוקהולם, בירת שבדיה, התסריט יהפוך למציאות שעה ששכטמן יקוד קידה למלך השבדי, קרל גוסטב ה-16, ויקבל ממנו את מדליית הפרס, שבצדה גם פרס על סך מיליון דולרים וחצי. ynet יעביר את הטקס בשידור ישיר.

 

פרס נובל לדן שכטמן - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

עוד בערוץ החדשות :

 

שכטמן, הישראלי העשירי שמקבל את פרס נובל, נמצא בשבדיה יחד עם רעייתו ציפי, ארבעת ילדיו, ארבעה מתשעת נכדיו, אחיו ואחייניתו. מלווים אותו גם נשיא הטכניון, פרופ' פרץ לביא, ושר המדע, פרופ' דניאל הרשקוביץ. הבוקר השתתף שכטמן יחד עם זוכי הנובל האחרים השנה בחזרה הגנרלית לטקס, כדי שלא יירשמו חלילה תקלות מביכות במהלך האירוע, והטקס עצמו ייערך בשעה 17:30 בערב.

 

שכטמן וקרוביו בשטוקוהולם (צילום: באדיבות דוברות הטכניון) (צילום: באדיבות דוברות הטכניון)
שכטמן וקרוביו בשטוקוהולם(צילום: באדיבות דוברות הטכניון)
 

אמש סיפר ל-ynet עמוס לבב, דובר הטכניון המלווה את שכטמן בשבדיה, כי החוקר הישראלי זוכה לכבוד מלכים. "זו פשוט חגיגה, הוא זוכה לכבוד מלכים כמו כל זוכי הנובל", סיפר הדובר. "שכטמן הוא איש מאוד מאופק, לא רואים אותו קופץ מהתרגשות, אבל הוא כן פיזז מעט כששמע היום את השיר שנכתב לכבוד זכייתו בפרס".

 

חגיגות מרגשות בשבדיה (צילום: באדיבות דוברות הטכניון) (צילום: באדיבות דוברות הטכניון)
חגיגות מרגשות בשבדיה(צילום: באדיבות דוברות הטכניון)
 

במהלך סוף השבוע, נערכה לשכטמן קבלת פנים חגיגית בהשתתפות עשרות אנשים בבית השגריר הישראלי בשטוקהולם, בני דגן. דגן והשר הרשקוביץ בירכו באירוע את שכטמן, שהשיב להם בדברי תודה חמים. גם בני משפחתו של שכטמן נכחו באירוע.

 

משפחת שכטמן המורחבת באקדמיה השבדית למדעים (צילום: דוברות הטכניון) (צילום: דוברות הטכניון)
משפחת שכטמן המורחבת באקדמיה השבדית למדעים(צילום: דוברות הטכניון)
 

לאחר מכן, נסע שכטמן להרצות במוסד האקדמי KTH, שהוא "הטכניון של שטוקהולם". הוא גם נפגש עם 85 מראשי המשק בשבדיה, ושוחח איתם על האופן שבו יש ללמד יזמוּת וחדשנות טכנולוגית. שכטמן אמר למשתתפים כי ישראל ושבדיה דומות באופיין: מדובר בשתי אוכלוסיות קטנות, שכל מה שיש להן הוא יזמות וטכנולוגיה. משם, המשיך שכטמן והשתתף באירועים שונים בחיק הקהילה היהודית, ובראשם קבלת פנים בביתו של הרב של שטוקהולם.

 

שכטמן במסיבת עיתונאים בשבדיה. סוף שבוע גדוש (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שכטמן במסיבת עיתונאים בשבדיה. סוף שבוע גדוש(צילום: EPA)
 

לפני הטקס היום, השתתף הזוכה הישראלי בקידוש בבית הכנסת המרכזי של בירת שבדיה, ואחרי שיקבל מהקהילה היהודית את ברכת הדרך – ייצא לטקס קבלת הפרס. בתום הטקס, ייערך הנשף המלכותי והמסורתי, ומשם מתכוון שכטמן להמשיך למסיבה הגדולה של הסטודנטים באוניברסיטת שטוקהולם. שכטמן יישאר בשבדיה עוד כשבוע וחצי, ויעביר סדרת הרצאות בנושאי יזמות.

 

שכטמן וראש הממשלה. גאווה ישראלית (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ) (צילום: עמוס בן גרשום, לע
שכטמן וראש הממשלה. גאווה ישראלית(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

 

נשיא הטכניון סיפר במהלך סוף השבוע כי זו הפעם השנייה בשבע שנים האחרונות שהוא עושה את המסע המרגש לשבדיה. בשנת 2004 הוא ליווה כסגן נשיא המוסד האקדמי את פרופ' אברהם הרשקו ופרופ' אהרון צ'חנובר. "זהו הישג נדיר עבור הטכניון החוגג פרס נובל שלישי בתקופה כל כך קצרה", אמר, "הגאווה היא עצומה ואין הרבה אוניברסיטאות בעולם שיכולות להתגאות בהישג כזה".

 

שכטמן חגג נובל: "יום גדול למדע"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

פרופ' לביא הוסיף: "אין ספק שהדרך ששכטמן עשה עד לנובל היא כמו סיפור הוליוודי מרתק, כנגד כל הסיכויים ועל אף הביקורת העצומה נגדו הוא המשיך בדרכו והוכיח את צדקתו. כל הזמן שואלים אותנו את השאלה איך אנחנו עושים את

זה - התשובה שלנו היא בתקציב קטן, אבל עם הרבה נחישות ואהבה למדע".

 

שכטמן גילה בראשית שנות ה-80 כי בניגוד לסברה המקובלת בקהילה המדעית, האטומים אינם מסודרים במבנה סימטרי שחוזר על עצמו שוב ושוב, אלא בדפוס שונה שנחשב עד אז לבלתי אפשרי. שכטמן ניסה להגן על ממצאיו, אך בשל המסקנות השנויות במחלוקת הוא התבקש לעזוב את קבוצת המחקר שלו. בסופו של דבר טענתו התקבלה והיום, כ-20 שנה מאוחר יותר, הוא זוכה להכרה בינלאומית על מחקרו שאילץ את המדענים לשקול מחדש את תפיסתם לגבי טבעו של החומר.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שכטמן בשטוקהולם. "הישג נדיר"
צילום: באדיבות דוברות הטכניון
דור ההמשך של משפחת שכטמן
צילום: רויטרס
מומלצים