אכזבה מבנק לאומי: כסף לנכים וזקנים ירד לטימיון
"שלום עכשיו" התלוננה על השתתפות "אם תרצו", בנק לאומי ביטל את תחרות הלייקים שלו, ובמקום לזכות במאות אלפי שקלים למטרות רווחה, העמותות שהשקיעו כסף ומשאבים נותרו מאוכזבות. "זו מכה, גם ככה קשה לגייס כסף, כולנו הפסדנו"
החלטת בנק לאומי לבטל את תחרות הלייקים שלו בין עמותות בישראל עוררה היום (א') מלחמת האשמות בין "שלום עכשיו" משמאל ל"אם תרצו" מימין. הבנק ביטל את התחרות, שבה השתתפו עשרות רבות של עמותות בתקווה לזכות בפרס כספי שיסייע לפעילותן, בעקבות הכללת "אם תרצו" בתחרות. אנשי "שלום עכשיו" ניהלו קמפיין נגד שיתוף "אם תרצו" בתחרות בטענה שמדובר בתנועה פוליטית, דבר המנוגד לתקנון, ואנשי "שלום עכשיו" אף איימו לסגור את חשבונותיהם בבנק.
במסגרת הפרויקט "שני מיליון סיבות טובות" ששימש כקמפיין פרסומי לבנק זו השנה השנייה, התחרו עמותות שונות על תשומת לב ציבורית ועל לייקים באמצעות סרטוני יוטיוב. 60 העמותות שיצברו את מספר הלייקים הגדול ביותר, הוכרז
מראש, יזכו בתרומות כספיות מהבנק בסכומים שונים: החל מ-225 אלף שקלים לעמותה שתגיע למקום הראשון, ועד 25 אלף שקלים לעמותות שיגיעו למקומות 60-10. בסך הכול הבטיח בנק לאומי לתרום לעמותות 1.4 מיליון שקל, ולהעביר 600 אלף שקלים נוספים למיזמים ופרויקטים שהבנק מעורב בהם בתחומי החינוך, הקהילה והרווחה.
בימים האחרונים, הוצף עמוד הפייסבוק של בנק לאומי בתגובות של גולשים זועמים בשל השתתפות "אם תרצו" בתחרות. מזכ"ל תנועת "שלום עכשיו", יריב אופנהיימר, קרא לבטל את החשבונות של הפעילים בבנק. היום הודיע בנק לאומי על ביטול התחרות, והסביר: "רצינו בטוב, אך תחת זאת מצאנו את עצמנו בלבה של ביקורת ציבורית". הבנק הבטיח להעביר ל-139 העמותות שהשתתפו בפרויקט 10,000 שקל כדי לכסות את הוצאותיהן על השתתפותן בו, ולהשקיע עוד 600 אלף שקל במיזמים חברתיים כמתוכנן.
רבים מהארגונים שהשתתפו בתחרות אמרו כי פוליטיקה כלל לא מעניינת אותם, והביעו אכזבה נוכח העובדה שהאפשרות לזכות בתרומה של מאות אלפי שקלים אבדה לה כעת. עו"ד יסמין קשת, היועצת המשפטית של עמותת "טבקה", שפועלת לקידום יוצאי אתיופיה בישראל ונאבקת בגילויי אפליה וגזענות המופנים כלפי בני העדה, תקפה בשיחה עם ynet את ההחלטה להפסיק את תחרות הלייקים.
"כל התנהלות הזו מעוררת הרבה כעס על בנק לאומי, זה לא היה צריך להיות. כל זה היה נחסך אם היו מתנהלים מלכתחילה כמו שצריך", אמרה עו"ד קשת. "הבנקים חיפשו דרך טובה לחסוך בניכויים שבכל מקרה היו הולכים למסים, והארגונים יכולים לזכות, אבל לא פעלו שם להסדרה מראש של בדיקות וקריטריונים, שהיו מונעים את המבוכה וההפסד הזה. יש בזה קצת זלזול".
לדברי עו"ד קשת, "זה לא צריך היה לקרות אחרי שהעמותות התאמצו כל כך והשקיעו בקמפיינים, שעה שאין לנו משאבים גדולים. עכשיו כולנו הפסדנו. הכסף רק יכסה את ההוצאות, חלק הרוויחו מעט, ורבים הפסידו ומקבלים פחות ממה שהיו יכולים לקבל. ההתנהלות התחילה רע, ונגמרה רע".
רבע מיליון שקל הפכו לעשרת אלפים בלבד
מי שכעסו יותר מכל הם אנשי העמותות שדורגו במקומות הראשונים בתחרות. העמותות הללו יכלו לזכות במאות אלפי שקלים, וגם השקיעו בהתאם. אתי אלטמן, ממייסדי "תנו לחיות לחיות" שדורגה ראשונה כשהתחרות הופסקה, סיפרה כי בעמותה מאוכזבים מאוד: "הכסף, שיכול היה לסייע רבות לזקנים, לנכים ולעמותות למען החיות שכלל אינן זוכות לתקציבים
מהמדינה, ירד לטימיון. הוא יתבזבז על כיסוי הוצאות וצרכים אחרים, ואף אחד לא ייהנה ממנו".
אלטמן ציינה כי העמותה "שוקלת את צעדיה" בעקבות הביטול, וטענה כי נגרם לה נזק גדול. "השקענו זמן וכסף בבאנרים, בסרטון, ועכשיו כמי שדורגו במקום הראשון נקבל עשרת אלפים שקל במקום 225 אלף. אם יש ארגון אחד, למה זה נוגע לכל הקמפיין הזה? מה עם כל עמותות החלשים והנזקקים? יכלו לשנות את התחרות החל מהשנה הבאה".
גם מנכ"לית העמותה, יעל ארצי, התקשתה לעכל את ההפסד. "זו מכה כספית גדולה, הוצאנו הרבה יותר ממה שנקבל. כל העובדים והמתנדבים השקיעו מאמצים. זו מכה לעמותות, הגלגל התפנצ'ר, וכל העמותות טבעו יחד. חבל. זה עצוב וכואב".
בארגון "מגמה ירוקה" התלבטו מלכתחילה אם להשתתף בתחרות, עד שקיבלו את ההחלטה להתמסר לה וליצור סרטון שיקדם את העמותה. יוכי יעקבזון-גבסון, אשת הארגון, סיפרה: "כל המשתתפים בסרטון שלנו וכל האנשים שעבדו עליו עשו זאת בהתנדבות, ואנחנו מצרים על כך שהמאמצים היו לשווא והתרומות לא יגיעו לידיים שלהן הן יכלו לעזור כל כך".
עם זאת, יעקבזון-גבסון הביעה תקווה שהביטול לא יביא סוף ליוזמות חברתיות כמו זו של בנק לאומי: "בשורה התחתונה, יוזמות כאלה מעודדות ומסייעות, ובמקרים מסוימים הן אף מצילות עמותות שעושות פעילות חשובה מאין כמוה למען החברה".
ויש גם מי שהרוויחו מההפקר
מנגד, יש מי שדווקא יצאו עם חיוך גדול כתוצאה מהביטול וההחלטה לחלק אלפי שקלים בין העמותות המשתתפות. "דורגנו במקום שלא אמור היה לתת לנו אפילו שקל, אז אנחנו לא ממש מצטערים", הודה אורן גנור מעמותת "בזכות" - המרכז לזכויות אדם של אנשים עם מוגבלות, "אבל התחרות הייתה הוגנת, נחמדה ומבורכת, וחבל שהיא שנפלה בגלל דברים לא ענייניים. חבל שהכסף לא יגיע ליעדו".
גם מיכל רימון, מנכ"לית עמותת "נגישות ישראל" הפועלת למען נכים, סיפרה שבעמותה מנסים להתמקד בהיבט החיובי. "אנחנו עובדים עם בנק לאומי הרבה מאוד שנים, והוא תורם לנו רבות ומוביל מבחינת הנגשה. להשיג תרומות זה לא דבר קל, אתה מנסה לנצל כל דרך אפשרית לגייס כסף, וגם עכשיו השקענו וקיווינו. מעבר לתרומות, זכינו בכל מה קשור להגברת המודעות לעצם קיום העמותה וגיוס המתנדבים".
בתנועת "אם תרצו" טענו היום כי "שוב הוכח שהשמאל הקיצוני מתמחה בסתמית הפיות של כל מי שלא מתיישר עם עמדותיו הסהרוריות". בתנועה הביעו צער על כך שהבנק "נכנע לאיומים ולסחטנות של שלום עכשיו, שעה שיריב אופנהיימר ימשיך לקבל את משכורתו השמנה מהאיחוד האירופי". בשיחה עם ynet טען יו"ר "אם תרצו", רונן שובל, כי שלום עכשיו לא השתתפה בתחרות רק משום שידעה שאין לה סיכוי להצליח.
שובל טען כי בתקנון התחרות נאסרה השתתפות של תנועות פוליטיות במובן המפלגה, ולדבריו "אם תרצו" אינה תנועה כזו. "בתקנון מצוינות במפורש עמותות ציוניות - וזה מה שאנחנו". שובל בירך על התמיכה "של עשרות אלפי התומכים שהביאו
אותנו למקום השני. ניצחנו בכל אופן".
ב"שלום עכשיו" טענו מנגד כי הייתה זו התעקשות "אם תרצו" להישאר בתחרות שגרמה לביטולה כליל. לפי "שלום עכשיו", "ההחלטה לאפשר את השתתפות התנועה הייתה שגויה ושערורייתית". המזכ"ל אופנהיימר בירך בשיחה עם ynet על הצעד של בנק לאומי: "האפליקציה שנוצרה לשם שליחת פקסים לבנק מצד לקוחות שאיימו לעזוב אותו קרסה אחרי אלפי פקסים", אמר. הוא טען כי הצעד חשוב, כיוון ש"אם תרצו כמעט הצליחו לשים את ידם על כספים למטרות חברתיות".