שתף קטע נבחר
 

לעבוד בפיג'מה מהבית - חלום או סיוט?

רבים מאתנו חולמים בהקיץ, כשאנו מחכים בפקקים הארוכים בדרך למשרד, על המשרה הנחשקת שתאפשר לנו לעבוד מהבית, תחסוך לנו זמן פנוי יקר ואולי גם תסייע לחיי המשפחה. אולם מסתבר שלחלום הוורוד עלול להיות מחיר כבד - בדימוי העצמי, בתפוקה, ואפילו בקידום. רחוק מהעין, רחוק מהבוס?

התופעה בה רבים מהארגונים מאפשרים לעובדיהם לעבוד חלקית ואפילו משרה מלאה מהבית, הולכת ותופסת נפח גדול יותר ויותר - בארץ ואף בעולם הרחב.

 

 

לתופעת העבודה מהבית יש יתרונות רבים, לצד חסרונות משמעותיים ואלו קשורים גם לסטטוס של העובד בחברה, לשלב בו הוא נמצא בחייו - הורה/רווק וכיוב', התפקיד אותו הוא ממלא ועוד.

 

במחקר מעניין שנערך בשבדיה נמצא כי דרך ארוכה לעבודה, הנמשכת מעל 45 דקות, מגדילה את סיכויי הגירושין ב-40%.

 

בארי, גאון מחשבים העוסק בהיי-טק, בשנות השלושים לחייו, מספר לי שנהג להגיע למקום עבודתו רק 3 ימים בשבוע. בימים האחרים עבד מהבית ואף מבית קפה או כל מקום שהזדמן. מדובר באדם בעל נאמנות גבוהה לעבודתו ומצד שני בעל יכולות גבוהות מהממוצע. 

 

הוא מספר שכאשר היה מגיע למקום העבודה, היה מקציב לעצמו מטרות לביצוע לאותו היום. גם אם סיים בשעה 15.00 – שעה בה מרבית העובדים בהיי-טק רק מתחילים את יומם, היה נפרד לשלום והולך לעיסוקיו ומתעלם מהרמת הגבות.

 

השילוב בין משרד ובית התאים לאופיו, לשאיפה שלו להרגיש עצמאי ומצד שני כחלק מארגון. שילוב זה בעיניו, גם גורם לו לייעל את ניהול הזמן, על פני נוכחות בישיבות מתמשכות ואשר גוזלות זמן רב.

 

מדידה לפי תפוקות

כאשר עובד לא נמצא מרבית הזמן במקום העבודה, הדרך למדוד ולהעריך אותו היא בעיקר לפי תפוקותיו. גם לכך יש מחיר משמעותי.

 

לפי 61% מתוך 1,300 מנהלים שתושאלו ב-2007 בסקר של חברת יעוץ בינלאומית KORN/FERRY, לעובדים מהבית סיכויים נמוכים יותר להתקדם בסולם הדרגות בהשוואה לעמיתיהם העובדים באופן מלא מהמשרד. זאת, על אף שבאותה נשימה ציינו המנהלים הללו שעובדים מהבית תורמים תפוקה דומה לאלו העובדים מהמשרד.

 

אחת הסיבות לכך היא שבענפים רבים, כולל ההיי-טק, מעריכים יותר את זמנו של העובד מאשר את התפוקה שלו. משהו כנראה קיים, גם במנגנון הנפשי של רובנו, אשר נרגע לראות שהעובד "בעבודה" , גם אם הוא מבטל זמנו לריק.

 

להבדיל, כאשר העובד רחוק מהעין, ישנן תיאוריות שונות שאפשר לפתח אודות תפוקתו ונאמנותו לצרכי הארגון. לעבודה מהבית יש גם יתרונות רבים וגם מספר חסרונות.

 

בעיות שהעובד מהבית עלול להיתקל בהן

1. העבודה מהבית יכולה להביא אותנו לחוש בדידות, להזניח יותר את הופעתנו החיצונית, להוריד את הרף בכל הקשור לכיבוד ההופעה החיצונית שלנו.

 

2. היעדרם של טקסים קבועים בדרך ליציאה והחזרה מהעבודה, יכול לפגוע בתחושת הביטחון והיציבות של האנשים. הצורך ביצירת יציבות וביטחון משמועתי מאד עבור בני אנוש ואם אנו חסרים בשגרה וביציבות, זה יכול לפגום בתחושת הביטחון שלנו.

 

3. האינטראקציה שאנו יוצרים עם עמיתים לעבודה ואפילו הפוליטיקה הארגונית על היבטיה השונים, מוסיפים לנו כלים להעריך את עצמנו ויכולות לתרום להעלאת הדימוי העצמי. כאשר אנו עובדים יותר מהבית אנו נסמכים יותר על עצמנו וחסרים את התקשורת בארגון ולכך יש גם חסרונות.

 

4. גזלני זמן למיניהם יכולים לשדוד את יומו של העובד מהבית אם לא ילמד להיות מודע אליהם. בין אם אלו עבודות הבית אשר נדמות לפתע כדחופות ולא יכולות להמתין, בין אם אלו גירויים שונים מהסביבה, דרישות משפחתיות למיניהן וכיוב'. העבודה מהבית דורשת הרבה יותר משמעת עצמית כדי לא להפנות את האנרגיה לגזלנים למיניהם.

 

5. הערכה פחותה של יכולות העובד על ידי הארגון. מי שרחוק מהעין יכול גם להיות רחוק מהלב ולכן חשוב להיות מודע לכך ולבדוק מה ניתן לעשות כדי לשמר ולהעלות את הקשרים שלכם בארגון.

 

למרות כל החסרונות שהעליתי, ישנם גם יתרונות רבים לעבודה מהבית ואחד מהשילובים המנצחים הוא לשלב בין עבודה חלקית מהבית לצד עבודה בארגון.

 

מעבר לכך, לעובדים עצמאיים - המנהלים את עצמם, קל יותר לשלב בין עבודה מהבית לקריירה משום שהם יותר אדונים לזמנם.

 

כמה נתונים למחשבה

• עובדים מהבית נשחקים פחות בהשוואה לעמיתיהם אשר עובדים משרה מלאה מחוץ לבית. במחקר שנערך בקרב 24,000 עובדי IBM נמצא כי בעוד שאלו שהגיעו למשרד מדי יום חשו שחיקה כבר לאחר 38 שעות עבודה, אלו שעבדו מהבית הרגישו שחיקה לאחר 57 שעות שבועיות- פער משמעותי מאד.

 

• מחקר בולט בתחום מלמד כי עבודה מהבית בקרב בני 39 בממוצע תורמת הן מבחינת הביצועים בעבודה והן מבחינת היכולת לאזן בין הבית והעבודה.

 

• העלות של שכירת משרדים היא יקרה מאד. על ידי העברת חלקים משמעותיים מכח העבודה לבית, ניתן ליצור חיסכון אדיר בעלויות הארגון.

 

• כדי לשמר עדיין את תחושת הביחד של העובדים ואת הגיבוש וסיעור המוחות, ניתן לקבוע ישיבות קבועות, ימי גיבוש וכיף ופעילויות שונות אשר שומרות על הביחד, ובמקביל, מאפשרות לכל אחד לעבוד בביתו.

 

ולסיום - עד 2015 יגיע מספר העובדים מרחוק בעולם ל-240 מיליון. ראוי וחשוב לצפות מראש את העתיד להתרחש ולהיערך לנתונים אלו.

 

הכותבת היא מנכ"ל התמרה - תהליכים בעיצוב חיים. ניתן לפנות אליה בדוא"ל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סיכויים גבוהים להתגרש?
צילום: ניב קלדרון
להגיע רק 3 פעמים בשבוע
גלית תגורי משה
צילום: צדוק משה
מומלצים