מסיבת חנוכה באמצע היום? ממוטטים את ההורים
אני מנסה לפענח את המסר הזה שמעבירים לנו, ההורים. מצד אחד מעודדים לצאת לעבוד, ומצד שני מערימים קשיים וקוראים לנו למסיבת חנוכה בבוקר
הילדה שלי בת השלוש נרדמה אתמול בשעה 17:30, אחרי חצי שעה של צרחות ובכי קורע לב מרוב עייפות. כבכל יום, התעוררה היום ב-6:15, הלכה לגן, תמשיך בצהרון ואני אאסוף אותה ב-16:00. הילדה עייפה, מאוד.
משנת הלימודים תש"ע נכנסה לחיינו (בסערה, אם יורשה לי להוסיף) רפורמת "אופק חדש" בגני הילדים. במסגרת הרפורמה, שעות הפעילות בגני הילדים הן 7:55-14:00. הורים העובדים במשרה מלאה, כמונו, נאלצים לשלם סכום נוסף ולהשאיר את ילדיהם בצהרון. אנחנו משפחה צעירה: הורים ושתי ילדות קטנות. הגדולה בת שלוש וחצי והקטנה בת שנה. שנינו אקדמאים ועובדים במשרה מלאה. שליש משנת הלימודים עברה ואנחנו מתוסכלים מהמסר הכפול שאנחנו מקבלים מהמדינה ומתוסכלים מההרגשה הקשה - שמשהו פה מעוות.
עוד בערוץ הדעות :
מסעות השקר של נתניהו וישי באפריקה / יונתן ברמן
"אם תרצו", אפשר לנצח את הבנק / שחר כותני
המסר בראש חוצות גלוי וידוע לכול: "אמהות, צאו לעבודה!". אבל נראה שהסתירו מאיתנו את השורות הקטנות: "צאו לעבוד, וקחו את 14 עד 22 ימי החופש שניתנים לכם בשנה והשתמשו בהם כדי לתת מענה לכמעט חודשיים של חופש גדול, חופשת חנוכה בת שבוע, שבועיים וחצי בפסח ועוד חופשות אחרות בלוח השנה. צאו לעבוד, אבל אל תתפלאו אם רוב המשכורת תממן את הקייטנות והצהרונים לילדים שלכם".
שעות פעילות הגן: 7:55-14:00. זה אומר שאת ארוחת הצהריים שלהם, הילדים אוכלים לכל המוקדם ב-14:15. האם מישהו נתן את הדעת לשאלה הפשוטה: איך ילדה קטנה בת שלוש או אפילו ארבע, יכולה להמתין לארוחת צהריים עד השעה 14:00? על שנת צהריים אין מה לדבר, והילדה שלי פשוט עייפה. אין פה משחקים: מחסור בשעות שינה מתבטא בשחרור תסכולים. לא לזה התכוון המשורר, אני בטוחה.
הנה עוד הפתעה: בשבוע האחרון קיבלנו הודעה מצוות הגן: "על פי הוראת הסתדרות המורים, השנה תיערך מסיבת החנוכה בבוקר יום רביעי". הגיוני, לא? כל ההורים לילדים במשק ייאלצו לקחת יום חופש כי השנה המסיבה בבוקר. אני לא אסע לעבודה מרחק של כשעה נסיעה כדי לחזור אחרי שעה ובטח לא אתחיל את יום העבודה שלי בשעה 12:00. מצד שני, אני לא חושבת שאני אמורה לוותר על מסיבת החנוכה של הבת שלי.
המערכת הורסת את הילדים
הסיבה לכל זה: לגננות הובטח שכר שעות נוספות בגין 36 שעות (שנועדו לפעילויות ערב כגון מסיבות, אסיפות הורים וכדומה) וכיוון שהן טרם קיבלו את התוספת - תופסק כליל פעילות אחר הצהריים שלהן. שני דברים תמוהים בעיני: הגן שלנו למשל, נכנס רק השנה לרפורמת אופק חדש ולא התקיימה אף פעילות אחר הצהריים, אז, על אילו שעות נוספות לא שילמו לגננות? ושנית - האם יהיה זה סוף העולם אם בהגדרת התפקיד של הגננת יכללו שעות בגין מסיבות ואסיפות הורים?אני מנסה לפענח את המסר הזה שמעבירים לנו, ההורים. מצד אחד אומרים לנו לצאת לעבוד, מחנכים אותנו מגיל קטן ש"בזעת אפך תאכל לחם", ואין לי ספק שלזה אחנך את ילדיי. מנגד, המדינה מערימה עלינו קשיים שממוטטים אותנו. אי אפשר כבר לעמוד מנגד ולראות את המערכת שהורסת את עצמה ואת הילדים שלנו. ואולי בעצם רוצים לומר לנו שכולנו צריכים להיות מורים וגננות?
מערכת חינוך, שרוצה לבנות פה את העתיד, צריכה קודם כול לבנות ילדים בריאים בגוף ובנפש. מערכת כזו הייתה מחייבת ארוחת צהריים בגנים בשעה 13:00, מצמצמת את ימי החופש. מדוע צריך חופשה של שבועיים וחצי לכבוד פסח? גם אני צריכה לנקות ועדיין מוצאת זמן לעשות את זה אחרי שעות העבודה. בנוסף, צריך להורות על מנוחת צהריים לילדי צהרונים ולהתחשב קצת יותר בהורים עובדים. כן, זה אומר בלי מסיבות חנוכה בשעות הבוקר. המסר חייב להיות אחיד: צאו לעבוד כי זה יפתח אתכם, את המשפחה שלכם ואת המשק כולו, ואנחנו מצדנו ננסה לעזור ולהתחשב בהורים שעובדים וניצור שוויון. כיום, זה רחוק מלהיות המסר. אפילו לא קרוב.
הכותבת היא אמא, אזרחית מודאגת, רואת חשבון במקצועה ועובדת במשרה מלאה.
גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il