איתו ובלעדיו: פרס בסרט על חיי ערפאת
נשיא המדינה, סוהא ערפאת ואישי ציבור נוספים מנתחים את הצלחותיו וכשלונותיו של המנהיג הפלסטיני בסרט תיעודי שמוקרן בימים אלה בדובאי. מה הוא אמר אחרי רצח רבין?
סרט חדש שעלה לאקרנים בימים אלה בדובאי, מנסה לשפוך אור מחודש על דמותו מעוררת המחלוקת של יאסר ערפאת, הנשיא הפלסטיני ומייסד אש"ף שמת ב-2004. בסרט, "מחיר המלוכה - יאסר ערפאת", משרטט הבמאי הבריטי ריצ'ארד סיימונס דיוקן אוהד של המנהיג, ובו חושפות דמויות שהיו מעורבות בחייו רגעים פרטיים שחלקו עמו. בין המשתתפים: סוהא ערפאת, שמעון פרס ואורי אבנרי.
לאחר שהוביל את שיחות השלום עם מנהיגי ישראל וארה"ב בשנת 2000, נחשב ערפאת לאחראי לגל האלימות שפרץ בסיומן - האינתיפאדה השנייה. זו גם נקודת המבט שהציג פרס בסרט. "בלעדיו לא יכולנו להתחיל, אך איתו לא יכולנו לסיים", הסביר הנשיא הישראלי בהתייחס לתהליך אוסלו. "ברגע האחרון הוא לא היה מסוגל להכריע".
משתתפים נוספים בסרט מתארים את ערפאת כמי שלקח סיכון אדיר כשנכנס למו"מ עם פרס ורבין. נאסר אל-קידווה, אחיינו של ערפאת המשמש כיום כשליח הרשות הפלסטינית לאו"ם, סיפר על העגמומיות שפקדה את דודו לאחר רצח רבין. אל-קידווה ביקר אותו ימים ספורים לאחר מכן, ומצא אותו מדוכא ומיואש. "שאלתי אותו - 'למה אתה כל כך כעוס? נכון, רבין היה מנהיג חשוב אבל פרס יחליף אותו והוא בעל עמדות טובות יותר'. הוא לא השיב לי, אך המבט שהוא נתן בי שידר בהחלטיות שאינני מבין דבר, והוא צדק. אכן כך היה".
נביל שעת', שמילא אף הוא תפקיד חשוב בחתימה על הסכמי אוסלו, מסביר בסרט כי ערפאת חשש מאוד להיכנס לשלב האחרון בשיחות השלום בקמפ דיוויד. הוא לא היה מוכן לקבל על עצמו ביצוע מהלכים כמו אלו שציפו ממנו האמריקנים והישראלים. השיחות כשלו נוכח נושא ירושלים והפליטים. "אויביו של ערפאת מבית ראו בו מנהיג רחמן מדי, ותרן. בנוסף, הוא טיפח ציפיות שהיו רחוקות מהמציאות בנוגע להתנחלויות", הסביר.
מהסרט עולה כי הן הפלסטינים והן הישראלים מכירים בכושר המנהיגות של ערפאת, וכן בהישגים שרשם כשהצליח לאחד את העם הפלסטיני למרות המחלוקות הפוליטיות והגיאוגרפיות. אך רצונו העז להימנע מלייצר לו מתנגדים היה בעוכריו, וגרם להתפשטות השחיתות בממשלו ולפרוץ האלימות בשנת 2000.
הסרט אודות ערפאת הוא אחד מבין 12 סרטים שביים סיימונס על מנהיגי העולם. לדבריו, הסרט מתמקד במקורביו של ערפאת ובסיפוריהם האישיים מתוך נכונות לשוחח אודותיו. אין לסרט מגמה מסוימת, אך עשייתו בהחלט גרמה לו לשנות כמה מהשקפותיו בנוגע לאיש, לטענתו: "הוא חי בתקופה הקשה ביותר זה 60 שנה".