לייט לחג: מיקי שמו עם מתכוני חנוכה
אוהבים סופגניות, אבל לא יכולים ליהנות מהן? מיקי שמו מגיע לעזור עם סופגניות לייט אפויות, לביבות כרישה ויין ללא גלוטן וסופגניות ללא גלוטן וללא תוספת סוכר. שמח בחג, גם בלי קמח וסוכר
עוד בערוץ האוכל:
בימואלוס, בורקס ולוקמאס: זכרונות מחג החנוכה
שוויצרי לחג: מתכון מנצח לרושטיכל מתכוני חג החנוכה בערוץ האוכל
מצאתי לנכון להציע לאנשים אלו וגם למי שמעוניין לגוון השנה את תפריט מאכלי החג, ארבעה מתכונים למטעמים מוכרים בשינויים קלים כך שיתאימו לכולם.
סופגניות אפויות
את הסופגניות האלו אנו אופים וממלאים במליות שונות, ממש כמו במטוגנות כששימוש בסובין מעשיר את טעמה של הסופגנייה האפויה ומקנה לה מימד בריאותי ומשפר האפיה מאפשר נוחות במהלך תהליך ההכנה ונותן נפח גדול יותר בגמר האפייה .אני אוהב למלא הסופגניות האפויות במליות יחסית בריאותיות ומתוחכמות כמלית תמרים ואגוזי מלך או מלית דבש וטחינה, אבל כמובן שאפשר להגישן גם עם מילוי הריבה המסורתי.
טיפ: ניתן להקפיא את הסופגניות בגמר האפיה ולחמם לפני הגשתן מבלי לפגוע יותר מדי בטעם - זהו גם אחד מהיתרונות הבולטים שלהן.
המרכיבים (ל- ל-25 יחידות בנות 70 גרם כ"א):
500 גרם קמח לחם
500 גרם קמח מחיטה מלאה
1 שקית משפר אפיה לבצק שמרים
1/2 כוס סוכר- 100 גרם
1 כפית מלח
1.5 כוסות חלב- 360 מ"ל
3 ביצים "XL"
50 גרם שמרים טריים (1 שקית "שמרית")
1 כפית תמצית וניל.
1/4 כוס שמן- 60 מ"ל
1 כף סובין
לציפוי לפני אפייה:
1 ביצה טרופה
אפשרויות למילוי:
ממרח תמרים ואגוזי מלך
דבש וטחינה גולמית.
ריבות: תות, פטל או שילוב של השתיים
לעיטור:
אבקת סוכר
גיוון: לסופגניות שוקולד אפויות ממירים 2 כפות קמח ב2 כפות קקאו ומכיוון שהקקאו מייבש, גם מגדילים את כמות המים ל-3.5 כוסות
אופן ההכנה:
- מערבלים במיקסר את כל המרכיבים מלבד המלח במשך 10 דקות, במהירות בינונית- איטית.
- מוסיפים את המלח ולשים 2 דקות נוספות עד קבלת בצק חלק ואחיד ללא בליטות.
- מוציאים את הבצק ויוצרים כדור לקערה מקומחת ומכסים במגבת מטבח לשעה (אפשרי גם 45 דקות) עד הכפלת הנפח.
- מעבירים את הבצק לשולחן עבודה מעט מקומח ומחלקים ל-25 יחידות.
- מגלגלים את יחידות הבצק ל-25 כדורים. מעבירים את הכדורים לתבנית עם נייר אפייה ומכסים במגבת מטבח. מתפיחים כשעה עד הכפלת הנפח ומברישים בביצה.
- אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, עד להזהבה קלה.
- ממלאים: מצננים וממלאים במילוי הרצוי בעזרת מזרק.
- לעיטור: בוזקים אבקת סוכר ומגישים.
לביבות כרישה ויין לבן ללא גלוטן
לביבות כרישה מתובלות בגבינות ועירית קצוצה עם יין לבן, שמעדן את הטעם ומוסיף גוון חגיגי לכל העסק.
גיוון:
ניתן להחליף את הפרמזן בקשקבל.
ניתן להוריד את העירית ולשלב 1/2 בצל יבש קצוץ (כמו לסלט ערבי), או קורנית.
ניתן לגרר מעט אגוז מוסקט על התערובת.
המרכיבים (ל- 15 יחידות):
1 גבעול כרשה בינוני (ללא העלים הירוקים), קצוץ לטבעות דקות
25 גרם חמאה
1/4 ספל (60 מ"ל) יין לבן חצי יבש
1 ביצה
80 גרם פרמזן מגורר
2 כפות בולגרית מגוררת
1 כף עירית קצוצה
2 כפות שבבי תפוחי אדמה
קורט מלח (לפי הטעם)
פלפל שחור
לטיגון:
מעט שמן קנולה
אופן הכנה:
- מבשלים את הכרישה: ממיסים חמאה במחבת ומקפיצים את טבעות הכרישה. מוסיפים את היין הלבן ומבשלים 5-7 דקות עד שהכרישה מתרככת והיין מתאדה. מסננים ומצננים.
- מערבבים ביצה, פרמזן, גבינת שמנת ופטה מגוררת. מוסיפים את הכרישה ואת שבבי תפוחי האדמה ומערבבים עד להשתלבותם.
- מטגנים את הלביבות: מחממים שמן קנולה ויוצרים בעזרת כף לביבות ישירות למחבת. מטגנים כ-3-4 דקות מכל צד עד להזהבה. מספיגים בנייר סופג ומגישים לצד סלט ירקות טרי.
סופגניות ללא גלוטן עם סילאן
סופגניות מיוחדות שהבצק שלהן מעט דביק ונוזלי, ומשודרגות בטעם ובגוון על ידי תוספת הסילאן.
הערה חשובה: קמח נטול גלוטן מתנהג שונה מקמח לבן במהלך ההכנה. כדי שהסופגניות שלכם לא יצאו דחוסות מאוד, זכרו לשמור על הבצק רך ואף דביק ותקבלו סופגניות נהדרות.
המרכיבים (ל-18-20 יחידות):
1 ק"ג קמח נטול גלוטן (ניתן לרכוש ברשתות)
1.75 כוסות מים (420 גרם)
2 כפות סילאן או דבש
2 כפות סוכר (20 גרם)
50 גרם שמרים טריים (1 שקית "שמרית")
1 כפית מלח (5 גרם)
4 ביצים
1/4 כוס שמן
לטיגון בשמן עמוק:
1 בקבוק שמן זית/קנולה
למילוי:
קונפיטורה, שוקולד או ריבת חלב
אופן הכנה:
- מערבלים עם בוחש גיטרה במהירות איטית כ-5 דקות עד קבלת בצק אחיד ואף מעט דביק.
- משאירים בקערה מנוילנת כשעה ע"ג משטח העבודה.
- מעבירים את הבצק למשטח מעט מקומח ויוצרים 18-20 כדורים בקוטר של 5 ס"מ.
- מתפיחים כשעה, ומחממים את השמן לחום גבוה מאד.
- מטגנים כ-3-4 דקות לכל צד.
- מצננים כ-5 דקות וממלאים במלית הרצויה.
- הערה: ניתן לרדד את הבצק לעובי של 1.5-2 ס"מ ולקרוץ עיגולים עם כוס.
סופגניות ללא תוספת סוכר
סופגניות ידידותיות לדיאבטיים, ללא תוספת סוכר ומבצק שבתוכו גם שמן, מחוזק בכף קורנפלור - כל זאת כדי לקבל מרקם עדין וטעים.
שימו לב: הסופגניות מקבלות פחות פיגמנטים של גוון בגמר הטיגון בגלל השימוש בתחליף בסוכר מבדרך-כלל, לכן חשוב מאד להקפיד שהשמן חם מאוד לפני הטיגון.
המרכיבים (ל-25 יחידות):
1 ק"ג קמח
10 גרם מלח
1/2 1 שקיות שמרים טריים מסוג "שמרית" או 1/2 1 קוביות של שמרים טריים
1/2 כוס שמן (120 מ"ל)
5 ביצים (L)
1 כוס חלב (240 מ"ל)
קליפה מגוררת מ-1/4 לימון
1 כוס "כמו סוכר"- רצוי לרכוש בחנויות אפייה
1 כף קורנפלור
למילוי:
ריבה ללא סוכר
לטיגון בשמן עמוק:
1 בקבוק שמן זית/קנולה
אופן הכנה:
- לשים את כל העיסה כ-10 דקות על לקבלת בצק חלק, במרקם אלסטי
- יוצרים כדור בצק ע"ג שולחן מעט מקומח. מכסים במגבת מטבח כחצי שעה.
- מעבירים את הבצק למשטח מעט מקומח ויוצרים 25. מכסים במגבת מטבח ומתפיחים עד להכפלת הנפח.
- מחממים את השמן לחום גבוה מאד ומטגנים כ-4 דקות מכל צד.
- מצננים על גבי נייר סופג וממלאים בעזרת מזרק בריבה ללא תוספת סוכר.
- יש לכם שאלה למיקי שמו? מחר (ה') ב-15:00 הוא מתארח בפורום חי