שתף קטע נבחר

 

עדות במשפט עובדי הכור חושפת: הקרינה והטיוח

משפט עובדי הכור בדימונה ממשיך לחשוף את הטיפול הלקוי: מהנדס בטיחות קרינה הודה שהבדיקות לא היו מספקות, ונתוניהן הושמדו. ומי ניהל את הבדיקות? הם כבר לא בחיים

בדיקות קרינה שטחיות נערכו במשך שנים לעובדים בכור בדימונה, והתיעוד שלהן הושמד - כך עולה מדבריו של עד ההגנה, ד"ר דן ליטאי, שנשמעו היום (ב') בבית המשפט המחוזי בפתח-תקווה. ליטאי העיד מטעם הוועדה לאנרגיה אטומית, בתיק תביעת הפיצויים של נפגעי הכור בדימונה נגד המדינה. אלה דורשים פיצוי כספי כנפגעי תאונת עבודה לאחר שלקו בסרטן, בעקבות חשיפתם לחומרים רדיואקטיביים במהלך עבודתם.

 

עוד על תביעת הפיצויים של עובדי הכור:

"מישהו בקמ"ג נרדם בשמירה ואבא שלי מת"

המדינה חשפה מידע חדש על נפגעי הכור: טעינו

"עובדי הכור נחשפו ביום לקרינה המותרת בשנה"

 

ליטאי, ששימש כמהנדס בטיחות קרינה בקריה למחקר גרעיני (קמ"ג) בדימונה, העיד שעד סוף שנות ה-90 לא הייתה מחלקה לחישוב והערכה לחשיפות קרינה ולא חישבו את ההשפעה שעלתה מהן לגבי הקרינה הפנימית אלא רק לגבי קרינה חיצונית.

 

קרינה שנושמים או בולעים נבדקת בבדיקת שתן, להבדיל מקרינה חיצונית שבדקו באמצעות תגים על בגדי העובדים. ליטאי הסביר כי רק אם בבדיקה הראשונית של הקרינה החיצונית היו עולים נתונים חריגים, היינו בודקים יותר לעומק. "לפי טעמי האישי זה לא בסדר והייתי שמח אם הדברים היו מפוענחים בזמן אמיתי... מבחינת הסדר התקין לחשב את המנות השנתיות כמו שצריך היה כן צריך לעשות את זה , אבל לא עשו את זה".

 

ממצאי הבדיקות נרשמו בכרטסות של המרפאה. "הכרטסת הזו הושמדה כי עברו למחשב, לכן אי אפשר היה לשחזר", הסביר ליטאי, וכשנשאל מתי ראה אותה לאחרונה השיב: "לפני שעזבתי את הקמ"ג. בשנות ה-70. כרטסת עם הרבה חורים".

  

מדבריו של ד"ר ליטאי מתברר עוד כי איש לא ניתח את כמות הקרינה המצטברת אליה נחשפו העובדים. מי שהיה ממונה על כך הייתה קבוצת אקדמאים שבדקו את רמות הקרינה ידנית.

 "הסקנו מסקנות מתוך הניסיון", הסביר, והוסיף שלא היו נתונים מדויקים. "הנוסחאות לחישוב היו מסובכות וברור שבדיקות מחשב שנעשות היום יותר מדויקות. חישוב ידני אף פעם אינו חישוב מלא".

 

לשאלתו של עו"ד אילן קנר המייצג את התובעים, מי היו אותם אקדמאים, השיב ליטאי שהם כבר אינם בחיים. כשהתבקש לציין את שמותיהם אמר שאינו זוכר, למעט אחד, והוסיף כי ייזכר בהמשך.

 

בנוסף, מעדויות שהוצגו בבית המשפט עולה כי סף החשיפה הבינלאומי המותר שונה ב-1996 והופחת פי שניים וחצי. אולם שכנשאל ליטאי אם הקמ"ג עדכנה את התקנות בעניין רק ב-2003, השיב: "מבחינת הוצאת התקן כן".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רויטרס
הקריה למחקר גרעיני. בדיקות לוקות בחסר
צילום רויטרס
עו"ד אילן קנר
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים