פריצת דרך: חיסון חיסל את סרטן השד
חיסון אמריקאי חדש הצליח להשמיד גידולים של סרטן השד – בינתיים בעכברים בלבד. עם זאת, יכולת ההשמדה הגבוהה של החיסון, העומדת על יותר מ-80%, כבר הביאה את החוקרים להצהיר: חיסון בבני אדם - תוך שלוש שנים
עד כה פותחו חיסונים נגד סרטן צוואר הרחם וסרטן הכבד, אולם הם מכוונים נגד נגיפים הגורמים לסרטן: נגיף הפפילומה HPV הגורם לסרטן צוואר הרחם, שנגדו קיימים החיסונים גרדסיל וסרבריקס, וחיסונים נגד נגיף הפטיטיס B, המונעים סרטן כבד העלול להתפתח בעקבות ההדבקה. עם זאת, טרם פותחו חיסונים המונעים את התפתחותם של סרטנים אחרים.
קראו עוד על חיסונים לסרטן :
- מדענים: פיתחנו חיסון שעשוי למנוע סרטן שד
בחודשים הקרובים - ניסויים בבני אדם
בשנה שעברה דיווחו חוקרים אמריקאים כי הצליחו לפתח חיסון המכוון נגד חלבון המצוי ברוב סרטני השד ומונע את התפתחות הגידול. החוקרים תכננו להתחיל בניסויים בבני אדם בחודשים הקרובים. אף שמחקרים בעכברים אינם מקבילים תמיד לתהליכים המתרחשים בבני אדם, הרי שהחוקרים סבורים שיכולת החיסול הגבוהה והממוקדת של החיסון החדש נגד תאים סרטניים תוביל לפיתוח חיסון דומה בבני אדם.
החיסון החדש פועל באמצעות "אימון" של מערכת החיסון לתקוף גידולים סרטניים בעלי חלבון הקרוי MUC1 על פני מעטפת התאים הסרטניים. החלבון MUC1 נמצא ביותר מ-70% מהגידולים הסרטניים האלימים והקטלניים ביותר, ובהם סרטני שד, לבלב ושחלות.
החלבון נמצא גם ביותר מ-90% מגידולי סרטן השד שאינם מגיבים לטיפול הורמונלי כמו טמוקסיפן והרצפטין. חייהן של אלפי חולות כאלה נמצאים בסכנה, משום שלא נמצא עבורן טיפול יעיל המשמיד את הגידול הסרטני. החוקרים הסבירו כי חיסון נגד החלבון MUC1 יכול להיות משולב בטיפול בכימותרפיה ובהקרנות ובכך להגביר את מידת הצלחתו.
מקטין גידולים ב-80%
"החיסון הוביל לתגובה חיסונית גבוהה מאוד", אמר פרופ' גירט יאן-בונס מהמחלקה לכימיה באוניברסיטת ג'ורג'יה, שהיה שותף למחקר. "החיסון מפעיל את כל שלושת מרכיבי מערכת החיסון, ובכך תוקף את הגידול ומקטין את גודלו בשיעור ממוצע של 80%".
החוקרים עמלים כעת על פיתוח החיסון כך שיותאם לשימוש בבני אדם. בתוך שלוש שנים הם מתכוונים לסיים את הפרויקט ולהתחיל בשלב ראשון של ניסויים קליניים בבני אדם, שיבדקו את בטיחות החיסון.
סרטן השד הוא אחת המחלות השכיחות בישראל ובעולם המערבי. כ-4,000 נשים מאובחנות מדי שנה כחולות בסרטן השד. אף שבחמש השנים האחרונות שיעור התחלואה בישראל יציב, חלה עלייה משמעותית בתוחלת החיים של הנשים שלקו במחלה ובאיכות חייהן. הסיבות לכך הן תוכנית האבחון המוקדם הארצית של משרד הבריאות, הטיפולים החדשים ומחקרים המעדכנים ללא הרף את פרוטוקולי הטיפול.