אוטובוס ישראלי - הגברים מקדימה, נשים מאחור
על קירות העיר ירושלים מתנוססים לאחרונה פשקווילים חדשים של העדה החרדית, ובהם מובהר ומוזכר שוב כי על נשים לעלות לאוטובוס מאחור, בזמן שגברים רשאים לעלות מלפנים. ראש הממשלה מתנגד - האם זה יעזור?
היכן נמצא מקומה של אישה? בזמן שראש הממשלה ונשיא המדינה יוצאים נגד הדרת נשים מהמרחב הציבורי, מודבקים בירושלים בימים האחרונים פשקווילים של העדה החרדית, בהם מובהר כי "נמשך ההסדר בקווי המהדרין, שגברים עולים מקדימה ונשים עולות בדלת השנייה ויושבות בחלק הפנימי". הפשקווילים נתלו בעקבות תחילת השימוש בירושלים בכרטיסי "רב-קו", בחודש שעבר.
עוד על קווי מהדרין בערוץ הרכב:
- נוסעות קווי מהדרין מוטרדות? לנהג אסור לסייע
עוד בערוץ הרכב של ynet:
- עד 2025: המדינה תקים רשת רכבות-קלות בגוש דן
בפנייה דחופה שהעביר המרכז הרפורמי לדת ומדינה, מתבקש ראש עיריית ירושלים, ניר ברקת, לפעול להסרת הפשקווילים לאלתר. במרכז אומרים כי הכתוב בפשקווילים מנוגד לפסק דין שפרסם בית המשפט העליון לפני כשנה, ובו נקבע כי הפרדה כפויה בקווי אוטובוס בין גברים ונשים אינה חוקית.
"על אף פסק דינו המפורש של בית המשפט העליון", כותבת עו"ד אורלי לחובסקי-ארז לראש עיריית ירושלים, "במגזר החרדי נמשך מסע שכנוע להותיר את ההפרדה המגדרית על כנה בקווי התחבורה הציבורית. יש לראות את המודעות האמורות כחלק מתופעה זו, שיש בה כדי להטעות את הציבור בנוגע להסדר החוקי הקיים".
יש לציין כי לאחרונה גם פורסמו מודעות בעיתונים של העדה החרדית, ובהן פנתה ועדת הרבנים לענייני תחבורה לנוסעים בתחבורה הציבורית, והבהירה כי בקווי אוטובוס חדשים "יש להקפיד על נסיעה כהלכה, גברים בקדמת האוטובוס ונשים בחלקו הפנימי, ללא כל הבדל האם הדלת השנייה פתוחה או סגורה".
לנוסעות לא תהיה ברירה
במרכז הרפורמי לדת ומדינה מסבירים כי האמירה המופיעה בפשקווילים, לפיה נמשך הסדר ההפרדה בין גברים ונשים בקווי מהדרין, אינה חוקית ומטעה את ציבור הנוסעים בתחבורה הציבורית. לדברי עו"ד לחובסקי-ארז, הסדר ההפרדה שהיה נהוג בקווי מהדרין מאז שנות ה-90, בוטל בעקבות פסק הדין שפרסם בית המשפט העליון.
על-פי פסק הדין, ההסדר לפיו גברים יושבים בקדמת האוטובוס ונשים יושבות מאחור, מותר אך ורק "מרצון" - כאשר הנוסעות עולות מרצונן החופשי לחלקו האחורי של האוטובוס. דרישה מנשים לשבת מאחור היא בלתי-חוקית, קבעו שופטי העליון, ומשרד התחבורה הונחה לאכוף את החוק נגד מי שמנסה לכפות על נשים הפרדה.
במרכז גם אומרים כי בקווים חדשים, אשר בחלקם מתבצעת עלייה לאוטובוס משתי הדלתות במקביל, עלולה ההפרדה בין גברים ונשים להפוך להסדר קבע. "בקווים החדשים עומד להיאכף הסדר הפרדה קשיח בין גברים ונשים - הן בעלייה לאוטובוס והן בהסדרי הישיבה - באופן שאינו מותיר לנוסעות ברירה", מסבירה עו"ד לחובסקי-ארז, בהתייחסה למודעות שפורסמו בעיתוני העדה החרדית.
בפשקווילים שנתלו בשבוע האחרון, מתבקשים נוסעים חרדים "לעורר בדרכי נועם" את ההפרדה. עוד מונחים הנוסעים כיצד לנהוג בכל הנוגע לשמיעת רדיו בזמן הנסיעה: "נהג שמדליק רדיו מתחייב על-פי החוק להנמיך עד כדי שרק הנהג ישמע". אם הנהג מסרב להנמיך את עוצמת הרדיו, או אם הוא אינו פותח את שתי הדלתות של האוטובוס - כדי לאפשר עלייה נפרדת של גברים ונשים - מתבקשים הנוסעים "להגיש תלונה בחברת אגד ובמשרד התחבורה".
"נגד העקרונות של מדינת ישראל"
בדברים שאמר אתמול (א') ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בטקס הענקת עיטור המאבק בסחר בבני-אדם, תקף את הפגיעה בנשים. "יש רובד מסוים באוכלוסיה שמתנכל לנשים כנשים ואנחנו חייבים להילחם בזה בחורמה", אמר. "כל מי שפוגע בזכויותיהן של נשים או חירותן של נשים או פועל לאפליית נשים, פועל נגד העקרונות והאידיאלים של מדינת ישראל".
ראוי להזכיר כי יש הטוענים שהסדר ההפרדה "מרצון" שקבע פסק הדין של בית המשפט העליון - אשר התבסס על המלצות ועדה מקצועית של משרד התחבורה - גורם בפועל לאפליית נשים. מיד עם פרסום פסק הדין, אמרה יו"ר נעמ"ת, טליה לבני, כי "פסק הדין מכשיר למעשה את השרץ, ויוצר מצב גרוע יותר. שכן אין מדובר בהסכמה אמיתית - אלא בכפייה ובהשלטת טרור של גורמים חרדים על כלל ציבור משתמשי האוטובוסים, ובכללם גם נשים חרדיות אשר לא יוכלו להתנגד".