גרי בילו, מנהל "בית צבי" לשעבר, הלך לעולמו
גרי בילו, שניהל את בית הספר למשחק "בית צבי" במשך כמעט שלושה עשורים, נפטר בגיל 67 ממחלה קשה. מנכ"ל בית הספר מיכה לבינסון: "אנו כואבים את הסתלקותו"
גרי בילו, מנהל בית הספר למשחק "בית צבי" במשך כמעט שלושה עשורים, הלך הבוקר (ג') לעולמו בבית החולים תל השומר, לשם פונה אחרי שסבל מקוצר נשימה. בילו נאבק בשנים האחרונות במחלה, שהכריעה אותו בסופו של דבר.
מלבד ניהול בית הספר לאמנויות הבמה "בית צבי", בילו מילא שורה של תפקידים נוספים בתחום התיאטרון - ביניהם ניתן למנות את מקים תיאטרון הספרייה ב-1984, מנהל תיאטרון הבימה ואחרים.
בית הספר "בית צבי" פרסם הודעה בעקבות מותו בה נכתב: "בית הספר מרכין ראשו בהיוודע דבר מותו של מנהלו המיתולוגי של בית ספר לשעבר, מר גרי בילו, בן 67 במותו. בילו שימש כמנהלו של בית הספר במשך 28 שנים, והטביע חותם בלתי נשכח על דורות של תלמידים אשר נמצאים בעמדות מפתח בעולם הבמה הישראלי ויוסיפו להיות חלק בלתי נפרד מהתרבות הישראלית גם בשנים הבאות".
"זה יום קשה עבורנו ועבור כל בוגרי בית צבי לדורותיהם", מסר מנכ"ל בית הספר, מיכה לבינסון. "גרי היה איש תרבות במלוא מובן המילה ואנו כואבים את הסתלקותו".
"כל המילים קטנות מול האיש הגדול הזה", אמר ל-ynet עמרי ניצן, מנהלו האמנותי של תיאטרון הקאמרי ומחבריו הקרובים של בילו. "אנחנו הולכים ביחד דרך ארוכה ותמיד התקיים בינינו דיאלוג מפרה. גרי היה אישיות מאוד דומיננטית, משפיעה, מקרינה, מכוונת. דעתו עדיין חשובה לתלמידיו הוותיקים, גם אחרי עשרות שנים.
"האהבה שלו לתיאטרון ולאנשי תיאטרון, ההבנה שלו והתרומה שלו לעשייה התיאטראלית
בישראל, היו כל כך דומיננטיות ב-40 השנים האחרונות. השליחות והאמביציה הפדגוגית שלו להצמיח דורות חדשים, היכולת לזהות כישרונות מראש, לאהוב, להעריץ ולטפח אותם - כל זה הזין את התיאטרון הישראלי בכל כך הרבה כישרון של שחקנים ובמאים. אם גרי היה לפעמים איש קשה, זה כי הגיע לנו. זה גם היה אחד הכוחות המרכזיים שלו.
"גרי הביא רוח של אהבה לעשייה והסטנדרטים הגבוהים שהציב הובילו לתוצאות. הוא כרע ברך מול כל נבט של כישרון והיתה לו יכולת של אולטרה סאונד לראות את הנולד מגודל ביצית. כבר בשנה א' הוא ידע על מי לשים זרקור ואת מי לטפח. גרי חתום על לידתם של הרבה שחקנים מובילים בתיאטרון הישראלי ואי אפשר היה שלא לקנא ביחס של תלמידיו לדורותיהם כלפיו. הוא היה האבא המקצועי, האמנותי, הרוחני - שנשאר חרות בנפשם של רבים".
לדברי ניצן, הערב ובמהלך השבוע הקרוב מתכננים בתיאטרון הקאמרי לתת לנציג מתלמידיו של בילו לאורך השנים בכל אחת מההפקות לשאת מילים לזכרו כדי לשתף את קהל התיאטרון ולחלוק לבילו כבוד אחרון. "גרי היה דמות חשובה לעולם התיאטרון הישראלי ואך טבעי שנחלוק לו את הכבוד שמגיע לו", הוסיף ניצן.
"איבדנו היום אדם יקר ובלתי נשכח, אשר העמיד דורות של שחקנים ותרם תרומה אדירה לעולם הבמה הישראלי", אומרת עירית פרנק, מנהלת תיאטרון הסמטה. "התיאטרון, צוות השחקנים והיוצרים משתתפים באבל הכבד ובכוונתו להקדיש ערב לזיכרו בתום ה-30. כבוגרת בית צבי וכתלמידתו של גרי בילו, אני כואבת את מותו הפתאומי. יהי זכרו ברוך".
הבמאי והכוריאוגרף שוקי וגנר, מחבריו הקרובים של גרי בילו, אמר ל-ynet: "מאז הידיעה אני לא מוצא מנוחה. גרי בילו היה חבר אמיתי וקרוב ללבי. מעבר לחבר הוא היה מהות התיאטרון. אני מודע לזה שאחרים ראו בו איש קשה, אבל הקושי שהציב קודם כל מול עצמו ומול אחרים, בטל בששים מול הכישרון, הידע, יכולת ההכוונה והנשמה הענקית שהיתה לו. זו מכה איומה, איבדתי חבר".
מנהל מחלקת התרבות בערוץ הראשון וידידו הקרוב של בילו, יואב גינאי, אמר: "גרי היה אחד האנשים הצבעוניים ומעוררי המחלוקת שהיכרתי. הוא היה נרקומן של תיאטרון, הידע שלו בתחום היה מעורר השתאות. מעין גוגל אנושי בתחום. מסירותו לבית צבי היתה בגדר שיעבוד נפשי.הוא חי בבית הספר, נשם בכל שנייה של שגרת חייו את הסטודנטים, ההפקות, ההמורים והשיעורים. מה שהוא הצליח לעשות בתחום ההפקות של בית הספר, דרמות ומחזות זמר, לא היה מבייש אף תיאטרון ממוסד בארץ".
בין בוגרי "בית צבי" ב-50 שנות קיומו נמנים זאב רווח, שלום חנוך, ספי ריבלין, יעקב כהן, ענת וקסמן, ריטה, דב נבון, שרון אלכסנדר, צופית גרנט, מיכל ינאי, רמה מסינגר,יורם חטב, שרית וינו-אלעד, ליאור אשכנזי, נירו לוי, גיא לואל, יובל סמו, מיה דגן ועוד. קרוביו של גרי בילו יישבו שבעה בתל-אביב.
מתיאטרון באר שבע נמסר: "גרי בילו עשה היסטוריה כשהקים ב-1973 בבית העם הקטן בעיר באר שבע תיאטרון רפרטוארי והביא לדרום שחקנים נפלאים בהם דורון תבורי, רבקה נוימן, שמוליק שילה ז"ל, הוגו ירדן ומרק חסמן ז"ל. היוצרים הטובים בישראל הגיעו לדרום לעצב תפאורה ותלבושות ולביים הצגות שזכו להצלחה מסחררת. השחקנים הנחשבים חיו בבאר שבע, בה התנהלו גם החזרות לכל ההצגות.
"כך יצר גרי תיאטרון איכותי אך במקביל גם בנה קהילת אמנים מגובשת בעיר.
רבים מהם נשארו בדרום שנים לאחר שעזב. גרי הצליח בזכות האווירה המשפחתית למשוך שמות גדולים לביים בתיאטרון בהם דן רונן ותיאודור תומא. הוא זכור כמנהל קפדן אך חברי, מחובר לקהילה בה הוא חי ויעידו על כך חבריו הרבים, תושבי הדרום. את נתן דטנר, הוא חטף לתיאטרון היישר מהלהקה הצבאית.
"שנים אחר כך היה דטנר למנהל תיאטרון באר שבע בעצמו. כמנהל טוב, דאג למנות יורשת, ציפי פינס, שהמשיכה למנף את התיאטרון. ב-2005 תלמידיו מבית צבי - שמוליק יפרח ורפי ניב - קיבלו את ברכתו והקימו את בית הספר למשחק בנגב. היום רפי ניב משמש כמנהלו האמנותי של תיאטרון ב"ש ויפרח, ממשיך את דרכו של גרי וסוגר מעגל בתפקידו כמנכ"ל התיאטרון.
"כמנהל חזונו היה להפוך את התיאטרון למוסד מרכזי בנגב המתחרה בתיאטראות של המרכז.הוא ראה חשיבות גדולה בחינוך לתיאטרון ועשה תמיד מאמצים גדולים על מנת שכל תלמידי בתי הספר בעיר יגיעו לצפות בהצגות. היום עם קהל של מעל 1000 מנויי נוער ובתי ספר שלמים המגיעים לצפות בהצגות, אפשר בהחלט לומר שהחזון הפך למציאות. גרי בילו יהיה זכור לעד כמייסד והמנהל המיתולוגי של תיאטרון באר שבע, יהיה זכרו ברוך".