נמצאו עדויות לקיום "חלקיק האלוהים"
חוקרים במרכז לחקר חלקיקים סרן, שבין שווייץ לצרפת, הודיעו היום (ג') כי מצאו רמזים - אבל לא הוכחות חותכות - לקיומו של חלקיק בוזון היגס
חוקרים במרכז לחקר חלקיקים סרן, שבין שווייץ לצרפת, הודיעו היום (ג') כי מצאו רמזים לקיומו של חלקיק בוזון היגס, החלקיק החסר האחרון במודל הסטנדרטי של הכוחות והחלקיקים בטבע. בוזון היגס הוא "החוליה החסרה" של המודל הסטנדרטי של היקום: קיומו (ההיפותטי עד היום) מסביר את המסה של שאר החלקיקים. המסה של בוזון היגס, שחזו שתעלה על 114 GeV, נקבעת כנראה, בעקבות הניסויים היום, על 126 GeV.
התוצאות שהתגלו היום אינן מספיקות למסקנה חד משמעית, והחוקרים סבורים שתוצאות כאלו יתקבלו רק בקיץ 2012. "אלו תוצאות יפהפיות", אמרה היום במסיבת עיתונאים פביולה ג'יאנוטי מסרן. "ועם זאת עדיין מוקדם מכדי להסיק מסקנות מוחלטות. אנחנו מאמינים שבנינו יסודות מוצקים למחקר בחודשים שיבואו". איתור ההיגס שקול לחיפוש מחט בערמת שחת.
הניסוי שהסתיים היום החל ב-2008 (קראו כאן דיווח מקיף על תחילת הניסוי) עם הקמת מאיץ ההידרונים הגדול (LHC), שהוקם בעיקר כדי לסייע למחקר. יותר מ-5.5 מיליארד דולר ו-14 שנות עבודה הושקעו במאיץ ההדרונים הגדול. מדובר במנהרה ארוכה, דרכה ניתן להאיץ אלומות של פרוטונים ולגרום להם להתנגש אלו באלו במהירות השקולה ל-99.9% ממהירות האור. עוצמת ההתנגשות אמורה להביא להתרחשויות הדומות לאלו שהתרחשו ביקום מיד לאחר המפץ הגדול.
הרבה היה תלוי בהצלחתו של הניסוי: פיסיקאים בכירים ציינו כבר, כי אם נמצא את בוזון היגס ושום דבר חוץ ממנו, יקיץ הקץ על פיסיקת החלקיקים. פיסיקאים אלה לא התביישו להודות כי מחשבה זו מטרידה אותם. אפשרות מטרידה הרבה יותר, כמובן, היא שבוזון היגס לא ימצא כלל. במקרה כזה, המודל הסטנדרטי, עליו עמלו מיטב המוחות בעולם במשך עשרות שנים, יקרוס ונצטרך לאסוף את השברים ולחפש הסברים אחרים למקור החומר בעולם.
גאווה ישראלית
לא מעט ישראלים עובדים ב-CERN, ואת רובם אפשר למצוא בקבוצה העובדת סביב גלאי החלקיקים "אטלס". בראש הקבוצה באטלס האחראית על מציאת חלקיק בוזון היגס ניצב ישראלי - עילם גרוס, שמונה לתפקידו בספטמבר השנה.