שתף קטע נבחר
 

"מי אנחנו שנתערב בזכות האם להניק?"

כך אמרה ח"כ ד"ר רחל אדטו בדיון הסוער שנערך הבוקר בנוגע להצעת החוק לעידוד הנקה של ח"כ דני דנון. ההצעה העלתה התנגדות רבה בקרב חברי הועדה, בעיקר בשל הסעיף המחייב נשים שאינן רוצות להניק לחתום על "טופס ויתור"

ועדת הכלכלה החליטה: במקום "חוק לעידוד הנקה " - חוק להסדרת תחליפי החלב בבתי החולים. לאחר דיון סוער שנערך הבוקר (ד') בוועדת הכלכלה של הכנסת בנוגע להצעת החוק של ח"כ דני דנון, העוסקת בהנקה ובתחליפי חלב במחלקות היולדות בבתי החולים, הוחלט כי שם החוק ישונה וכבר לא ייקרא החוק לעידוד הנקה. טרם נקבע סופית מה יהיה שמו החדש, אך ככל הנראה ישונה ל"חוק להסדרת שיווק תחליפי החלב בבתי החולים".

 

סערת החוק לעידוד הנקה:

 

למרות השינוי - מהות החוק לא שונתה והכוונה היא עדיין להכליל בתוכו את הסעיף השנוי במחלוקת על פיו תיאלץ מי שאינה מעוניינת להניק לחתום על "טופס וויתור על הנקה", בלעדיו לא יוכל הצוות

הרפואי להאכיל את התינוק בתחליף חלב. בנוסף,

לא הוחלט עדיין אם יוסרו כלל הפרסומות מבתי החולים או רק פרסומת לתחליפי חלב. טרם נקבע דיון נוסף בסעיפי הצעת החוק.

 

"אישה לא מניקה תינוק, בניגוד לאינסטינקט, מפני שהיא לא יכולה לעשות את זה ואת הבעיה הזו החוק לא יפתור. הכנסת לא צריכה להיכנס לרווח שבין הפטמה של האישה לשפתיים של התינוק", אמר פרופ' אבינועם רכס, פרופ' לנורירולוגיה ויו"ר הלשכה לאתיקה רפואית של ההסתדרות הרפואית.

 

"מי אנחנו המחוקקים שנתערב בזכות האם להניק, וכיצד אנחנו מעיזים לכפות על נשים במה לבחור", הוסיפה ח"כ הד"ר רחל אדטו, ראש שדולת הבריאות בכנסת. "הצעת חוק זו תהפוך נשים אשר אינן רוצות להניק למוקצות, ואסור לנו להרשות זאת".

 

ח"כ נחמן שי הפציר בח"כ דנון למשוך את הצעת החוק. "ההצעה נראית לי כהתערבות עמוקה ומיותרת באופן שבו ההורים מגדלים את ילדיהם. להחתים יולדת על מסמך לפני שיתנו לה להזין את תינוקה בתחליף חלב זה בעיה", אמר.

 

מוותרת על הנקה? תצטרכי לחתום על טופס (הדמיית מחשב) ()
מוותרת על הנקה? תצטרכי לחתום על טופס (הדמיית מחשב)

 

ח"כ דנון אמר בתגובה כי "הצעת החוק נועדה במהותה להוציא את השיווק האגרסיבי של החברות מבתי החולים". לדבריו, המדינה חתומה על אמנה המפרטת מה מותר ומה אסור וכוללת איסור כל שיווק תחליפי מזון לתינוקות. "החברות השונות מעבירות לבתי החולים 50 מיליון שקלים בשנה ובתמורה מקבלות בלעדיות בבתי היולדות", אמר. "יש מחקרים שמעידים שהמוצר שיקבל התינוק בבית היולדות יהיה גם זה שהוא ימשיך לקבל בעתיד, ולכן החברות מעדיפות להתמקד בשיווק בבתי החולים במקום להתחרות בינן לבין עצמן על המחיר". ח"כ דנון אף ציין כי יו"ר אסם התחייב בפניו להוזיל ב-9% את תחליף החלב שהחברה משווקת אם הצעת החוק תאושר.

   

החברות משלמות מיליונים

כאמור, הצעת החוק של ח"כ דנון הקימה לה מתנגדים רבים הן בקרב הורים והן בקרב אנשי המקצוע. חלקה הראשון עוסק בתחליפי החלב הניתנים לתינוקות בבתי החולים: כיום נוהגות חברות מסחריות המשווקות את תחליפי החלב לתינוקות להעניק אותם במתנה לבתי החולים, במטרה לחשוף את המוצרים לאימהות.

 

ההצעה אוסרת על פרסום תחליפי החלב בבתי היולדות, ובנוסף קובעת כי יינתן ליילוד תחליף חלב רק לאחר אישור בכתב של האם - בניגוד לנהוג כיום. על פי ההצעה ייאסרו כל פרסום, קידום מכירות ומתן תרומות וטובות הנאה למוסדות בריאות הנוגדים את המדיניות לעידוד ההנקה של משרד הבריאות. בנוסף לכך, פרסום כזה עומד בניגוד לקוד הבינלאומי של ארגון הבריאות העולמי לשיווק תרכובות מזון לתינוקות, שעליו חתומה מדינת ישראל.

 

לטענת התומכים בחוק, בהתבסס על מחקרים רבים שמצאו כי לעידוד הנקה מצד בית החולים ותמיכת משרד הבריאות בנושא יש השפעה חיובית על משך ההנקה, הימצאות תחליפי החלב בכל מחלקות היולדות בבתי החולים יוצרת אבסורד וחשש להעדפת האינטרס הכלכלי על פני הבריאותי. הצעת החוק מבקשת להפסיק את מעורבות חברות תחליפי החלב בבתי החולים ולהוביל לכך שמוסדות הבריאות עצמם ירכשו את התחליפים. כמו כן, התחליפים שיינתנו לא יהיו ממותגים מסחרית.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חברות תחליפי החלב משלמות 50 מיליון שקל לבתי החולים
צילום: shutterstock
מומלצים