שתף קטע נבחר
 

בלי מאסר: עבודות שירות לבכיר המס שוקי ויטה

בית המשפט גזר חצי שנת עבודות שירות על בכיר רשות המסים לשעבר שזוכה מלקיחת שוחד, אך הורשע במרמה והפרת אמונים. בנוסף, נגזר על ויטה קנס של 40 אלף שקל

בית המשפט המחוזי בתל אביב גזר חצי שנת עבודות שירות לתועלת הציבור על יהושוע (שוקי) ויטה, לשעבר בכיר ברשות המסים, שהורשע בשלוש עבירות מרמה והפרת אמונים בעת שהיה פקיד שומה גוש דן. בנוסף גזר עליו בית המשפט שמונה חודשי מאסר על תנאי וקנס של 40,000 שקלים. עורך דין יעקב וינרוט, ששמו נקשר בפרשה, זוכה בעבר מאישומי מתן שוחד ועבירות נוספות.

 

 

שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב, גלעד נויטל, הסביר בהחלטתו מחודש אוקטובר, כי העבירות של לקיחת ומתן שוחד לא הוכחו מעל ומעבר לכל ספק סביר. לדבריו, התמונה הראייתית אינה חד-משמעית, ומעלה ספק. השופט אמר כי "לא ניתן לשלול את הגרסה שהסכמי צ'רנוי וגאידמק הם לגיטימיים ואין בהם פסול. התשתית הראייתית אינה קובעת זאת חד משמעית. לא ניתן לשלול את טענות ההגנה כי לא היה מניע לשחד את ויטה לשפר את הסכמי המס". 

 

הוא הוסיף: "לא הוכחה מעל לספק סביר אשמתו של ויטה בלקיחת שוחד, אך אשמתו בשלוש עבירות הפרת אמונים ומרמה הוכחה בראיות. אף שניגוד העניינים עמד לנגד עיניו, עצם אותן, לא הרחיק את עצמו מטיפול בנישומים של וינרוט, ולא הטיל על עובדיו לבדוק נתונים. הוא פגע באינטרסים מוגנים בעצם פעולותיו כפקיד שומה גוש דן, ופגע פגיעה בפעילות התקינה של המנהל הציבורי, לא כל שכן התנהגות חוזרת ונשנית. הן היסוד העובדתי, והן היסוד הנפשי, הוכחו מעבר לספק סביר בעניינו של ויטה".

 

על זיכויו של וינרוט מעבירת הלבנת ההון אמר אז השופט: "היסוד הנפשי בעבירה לא הוכח מעבר לכל ספק סביר. היסוד הנפשי דורש כוונה מיוחדת שלא עלתה מטענות התביעה".

 

תיק הבוחן של הפרקליטות

בכתב האישום נגד עו"ד וינרוט, שטען במשפטים רבים של הצמרת העסקית והפוליטית במדינה, יוחסו לו עבירות של מתן שוחד ואיסור הלבנת הון. לויטה, בכיר לשעבר ברשות המיסים שכיהן כפקיד שומה גוש דן, יוחסו עבירות של לקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים. הזיכוי המוחלט של עו"ד וינרוט הסב מבוכה לפרקליט המדינה לדור, והאיר באור בעייתי את שיקול הדעת של הפרקליטות בראשותו. 

 

האישום, שהוביל לזעזוע עמוק בצמרת המשפט הישראלי, עסק במערכת היחסים בין ויטה לבין עו"ד וינרוט. בכתב האישום נטען כי ויטה רצה להתקדם לתפקיד בכיר יותר ברשות המס, אך העובדה כי הורשע בעבר עיכבה את קידומו. לפי האישום, הוא שכר את שירותיו של וינרוט ושילם לו שכר טרחה מופחת, ובתמורה לכך הקל בהסכמי השומה של לקוחותיו, ביניהם האוליגרכים מיכאל צ'רנוי וארקדי גאידמק. 

 

הפרקליטות טענה כי וינרוט קיבל מלקוחותיו שכר טרחה גבוה עבור הסכמי המס שהשיג להם. גאידמק שילם לווינרוט 16 מיליון שקל, צ'רנוי העביר לעורך הדין הבכיר 14 מיליון שקל. וינרוט טען כי שכר הטרחה בתיק ויטה אינו יוצא דופן, וכך נהג עם לקוחות רבים. לדבריו, הוא מתמחר את שכר הטרחה בהתאם ליכולת הכספית של הלקוח. 

 

תיק וינרוט-ויטה היה חשוב מאוד עבור הפרקליטות, בשל המעורבים בו. הפרקליטות נלחמה כדי להוכיח שהיא לא מרכינה את הראש בפני בעלי ממון ומעמד. מקורבי וינרוט טענו, כי זו הסיבה לכתב האישום ואמרו כי יחסי עו"ד-לקוח הפכו לאישום על שוחד. 

 

וינרוט יוצג בידי עורכי הדין פרופ' דוד ליבאי, דן שינמן, נבות תל-צור, נוית נגב, איריס ניב-סבג, גרשון גוטובניק, ירון קוסטליץ, דפנה ליבאי, עודד גזית ורונן מנשה. ויטה יוצג בידי עורכי הדין אלון רון ומורן כרמון. כתב האישום הוגש על ידי עורכי הדין שרון כהנא, יפעת שטיין, ורותם שגיא מפרקליטות תל אביב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוקי ויטה
צילום: מוטי קמחי
יעקב וינרוט
צילום: מוטי קמחי
מומלצים