המלצה: איסור מוחלט על שימוש בסלולרי בנהיגה
הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים ממליצה לאסור על שימוש במכשירים אלקטרוניים בזמן הנהיגה, כולל טלפון נייד באמצעות דיבורית - "כל היסח דעת מעלה את הסיכוי להיות מעורב בתאונה". ההמלצה מגיעה בעקבות פרסום דומה בארה"ב
הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים ממליצה לאסור את השימוש במכשירים אלקטרונים בזמן הנהיגה. ברשות אומרים היום (ד') ל-ynet כי כל שימוש במכשיר אלקטרוני בזמן הנהיגה, גורם להיסח דעת, ולכן עלול לגרום לתאונת דרכים. ברשות מדגישים כי גם שימוש בטלפון נייד באמצעות דיבורית, שאינו אסור על-פי חוק, גורם להיסח דעת ולכן מסכן את הנהג.
עוד בערוץ הרכב של ynet:
ברשות מבהירים כי "כל היסח דעת הנגרם בשל שימוש באמצעי תקשורת אלקטרונים, מהווה הסחה קוגניטיבית המעלה את הסיכוי להיות מעורב בתאונה, ופוגמת בביצועי נהיגה". למרות שאיסור גורף על שימוש במכשירים אלקטרוניים צפוי להיתקל בהתנגדות ציבורית חריפה וקשיי אכיפה, ברשות אומרים כי יבחנו דרכים ליישומו - למשל באמצעות חקיקה.
עם זאת, לאור ההתנגדות הצפויה להליך חקיקה שכזה, מתכוונים ברשות לפעול בתחילה באמצעות הסברה. ברשות מוסיפים כי שליחת מסרונים ("סמס") בעת נהיגה מהווה בעיה בטיחותית חמורה עוד יותר משיחת טלפון באמצעות דיבורית, ולכן בשנה האחרונה התמקדה פעילות ההסברה בנושא זה. "בשנה הקרובה נוסיף גם את נושא הרגלי השיחה בזמן נהיגה", מבטיחים שם.
המלצת הרשות מגיעה בעקבות המלצה דומה שפרסמה אמש (ג') המועצה האמריקנית לבטיחות בתחבורה (NTSB) - מגופי הבטיחות החשובים בעולם. תחת הסיסמה "אין שיחה, אין הודעה, אין עדכון, ששווים חיי אדם", קוראת המועצה ל-50 המדינות בארה"ב ליזום חקיקה שתאסור כל שימוש במכשירים אלקטרוניים בזמן הנהיגה, וזאת למעט במקרי חירום. יש להזכיר כי בארה"ב אין חובה גורפת על שימוש בדיבורית.
הרושם המוטעה שגורמת דיבורית
על-פי הערכות, עד כחמישית מתאונות הדרכים נגרמות בגלל היסח דעת. בארה"ב לבדה מוערך מספר ההרוגים בתאונות שנגרמו מסיבה זו, בקרוב ל-5,500 בני אדם בשנה. מחקרים רבים העלו כי שימוש בטלפון בזמן הנהיגה הוא אחד הגורמים העיקריים והחמורים להיסח דעת - ברשות לבטיחות מציינים כי "שיחה בטלפון נייד מגדילה את הסיכוי למעורבות בתאונה פי ארבעה לערך".
שיחה בזמן הנהיגה, כך מסבירים ברשות, מאריכה את זמן התגובה של הנהג ופוגעת ביכולתו לזהות בזמן סכנות. כתוצאה מכך מבצע הנהג טעויות, כמו למשל סטיות מרובות מנתיב הנסיעה, וחוסר יכולת לשמור על מרחק בטיחותי מכלי רכב אחרים. חמורה עוד יותר בהשפעתה על הנהג היא שליחה או קריאה של מסרונים. על-פי הרשות, מחקרים גילו כי בזמן שליחת מסרון גדל מספר הסטיות מנתיב הנסיעה בכ-28% בהשוואה לנהיגה "רגילה".
מחקרים גם הוכיחו בשנים האחרונות כי שימוש בדיבורית אינו פותר את היסח הדעת שנגרם בזמן שיחה בטלפון. ברשות לבטיחות מבהירים כי "מידת היסח הדעת בעת שיחה בטלפון עם דיבורית, דומה למידת היסח הדעת בשיחה ללא דיבורית". על-פי מחקרים שנערכו ב-2007 ו-2008, הבעיה היא "בהקצאת הקשב לשיחה, ולא בעצם החזקת הטלפון ביד". ברשות מוסיפים כי חקיקה המעודדת בעקיפין שימוש בדיבורית - כמו זו הנהוגה למשל בישראל - עלולה בפועל להזיק, שכן היא "יוצרת את הרושם המוטעה ששיחה באופן זה בטוחה".
אם תדבר, יבוא שוטר?
חקיקה שאוסרת לחלוטין שימוש בטלפון נייד, או כל מכשיר אלקטרוני אחר, נחשבת לצעד בעייתי. הסיבה לכך היא הפיכת השימוש בטלפונים בזמן הנהיגה לנורמה חברתית, וכל ניסיון לשנותה צפוי להיתקל בהתנגדות נמרצת. בעיה נוספת היא אכיפת איסור שכזה: גם כיום, עם חקיקה מוגבלת יחסית בהיקפה, מתקשה לעתים המשטרה לאכוף את החוק נגד מי העושים שימוש אסור בטלפון בזמן הנהיגה.
לאור זאת, אין זה מפתיע לגלות שברשות בחרו להתחיל את ההתמודדות עם היסח הדעת באמצעות הסברה. אלא שגם הסברה עלולה להתברר כמוגבלת ביעילותה. על-פי הרשות עצמה, "גם כאשר אנשים מכירים בסיכון שבשימוש בטלפון בזמן הנהיגה, הם ממשיכים להשתמש בו". אז איך בכל אפשר לצמצם את היסח הדעת שגורמים אמצעי תקשורת אלקטרוניים?
ברשות מציינים כי יוזמות של חברות - פרטיות או ציבוריות - עשויות לתרום לפתרון הבעיה. כך למשל, ב-2009 הורה נשיא ארה"ב ברק אובמה לכל עובדי הממשל הפדראלי להימנע משליחת מסרונים בזמן הנהיגה. עם זאת, עד היום לא נבדקה השפעת הוראת הנשיא על התנהגות עובדי הממשל בפועל, ולכן אין דרך לאמוד את תרומתה לצמצום תופעת היסח הדעת בנהיגה.