שתף קטע נבחר

 

פסולת רפואית בפחים הרגילים: "פחד אלוהים"

לאן הולכת הפסולת הרפואית בהדסה עין כרם? למרות הסיכון לציבור שעלול להידבק במחלות, לידי ynet הגיע תיעוד של כלים ובגדים מלאים בדם מושלכים לפחים רגילים. משרד הבריאות טוען כי הכול לפי הנהלים, אך מנהל מחלקה בכיר מבהיר: "הפסולת הזו צריכה להתאכסן במקום נפרד ולהישרף"

בדיקה שהתקיימה בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים העלתה ממצאים מדאיגים - עובדי המוסד הרפואי אינם מקפידים על הפרדה בין הסוגים השונים של הפסולת הרפואית, וכך פסולת שאמורה להיות מושלכת לפחים מיוחדים ולהיטמן באתר מיוחד או להישרף מוצאת את דרכה לפחים הרגילים.

 

לפי תקנות בריאות העם (טיפול בפסולת במוסדות רפואיים) מחולקת הפסולת הרפואית לארבע קטגוריות.

  • פסולת שאינה מסוכנת - הזהה לאותה פסולת המיוצרת בבתים; פסולת רדיואקטיבית - המועברת ומטופלת בקריה למחקר גרעיני;
  • פסולת כימית (פסולת רפואית מסוכנת) - שכוללת תרופות שפג תוקפן, חומרים ציטוטוקסיים וכדומה המועברת לטיפול בשריפה או בהטמנה באתר מיוחד ברמת חובב;
  • פסולת ביולוגית (פסולת זיהומית) - המכילה או העשויה להכיל חיידקים פתוגניים למיניהם ומהווה סיכון להעברת מחלות, שמטופלת במתקן מיוחד המתאים לכך במוסד הרפואי או מחוצה לו.

לכל סוגי הפסולת השונים קיימים פחים ומכלים מיוחדים שלהם צבע וסימון ייחודי שמבדיל ביניהם.

 

צפו: דם ופסולת רפואית בפחי האשפה הרגילים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לפני שלושה חודשים בדק משרד החקירות GN את המצב בהדסה עין כרם, וגילה כי בבית החולים לא מקפידים כראוי על הפרדה בין סוגי הפסולת. "בדקנו איזה זבל נזרק לפחים, ומתברר שהרבה פסולת שאמורה הייתה להיזרק לפחים הצהובים (פסולת זיהומית) לא נזרקת אליהם אלא לירוקים (פסולת שאינה מסוכנת)", סיפר אחד החוקרים, "מצאנו מלא מנות דם שנאספו, חלקים של ניתוחים, שומנים וחתיכות בשר". תיעוד החקירה מוצג בווידאו שלמעלה.

 

עוד בערוץ החדשות:

"הכור בדימונה אינו סטרילי, קורות בו תקלות"

חיילות הוטרדו, וצה"ל הפסיק לאבטח ברמת גלעד

 

לדברי החוקר, מדובר בפסולת רפואית שפונתה מחדר הניתוח ונזרקה לפחים רגילים. "האנשים שאחראים על הניקיון בבית החולים אומרים שדברים כאלו צריכים להישרף, אבל הם בכלל לא יודעים שהם מפנים את זה לפסולת רגילה שמועברת לאתר פינוי פסולת רגילה בגבעת שאול".

 

"העובדים אמרו לא לגעת" 

אף שאין כאן עבירה על תקנות משרד הבריאות, הסכנות בהימצאות פסולת מסוג זה באתרי פסולת רגילה, מבלי שעברה הליך מתאים כגון שריפה, חיטוי, עיקור או השמדה, ברורות ומפחידות כאחד. בעלי חיים ואפילו בני אדם שיבואו במגע עם חפצים אלו, עלולים להיפצע או להידבק ולהפיץ את המחלות הלאה.

 

"בתמונות שהבאנו מגבעת שאול רואים המון צינורות של אינפוזיה ובדיקות דם", סיפר החוקר, "יש שם דליים מלאי מזרקים, בגדים חד-פעמיים של מנותחים ספוגים בדם, יש שם אפילו שקיות שרשום עליהן 'פסולת מסוכנת פינוי רמת חובב בלבד'. הכול זרוק שם. פחד אלוהים לראות את זה". הוא הוסיף כי "באתר בגבעת שאול, העובדים של המקום אמרו לנו 'אל תיגעו בפסולת הזאת. תיזהרו יש כאן זבל מאוד לא רגיל'. זה מוקלט. הם מודעים לסכנה".

 

"פינוי לרמת חובב" - בפח הרגיל (צילום: באדיבות משרד חקירות GN) (צילום: באדיבות משרד חקירות GN)
"פינוי לרמת חובב" - בפח הרגיל(צילום: באדיבות משרד חקירות GN)
  

פרופסור ומנהל מחלקה בכיר בבית חולים במרכז הארץ הבהיר בשיחה עם ynet כי "לזבל שמכיל או בא במגע ישיר עם דם צריך להתייחס כפסולת ביולוגית ולכך יש נהלים ברורים". הוא הוסיף כי למיטב ידיעתו, כל בתי החולים מקפידים על כך, "ככלל בסיסי". לדבריו, "פסולת מסוג זה צריכה להתאכסן במקום נפרד ומשם היא צריכה להישרף. לדם וגורמים המכילים אותו אסור להימצא במזבלות הרגילות למרות שהסיכוי להידבקות מגע ישיר עם זה הוא אפסי. החיידקים בדם ישר מתים אבל הסכנה היא מווירוסים שהם יותר עמידים, ובמגע עם פצע פתוח יש סיכוי להידבקות".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "מדיניות המשרד בנושא מתגלמת בתקנות בריאות העם (טיפול בפסולת במוסדות רפואיים) התשנ"ז, 1997 וחוזר מִנהל רפואה מס' 34/98 מיום 17/5/98, המגדירים קטגוריות של פסולת שנוצרה במוסדות רפואיים וטיפול בכל אחת מהן. פסולת של חדר ניתוח אינה מוגדרת פסולת זיהומית. 'צנצנות עם דם, אינפוזיות ותחבושות מוכתמות' מהוות פסולת רגילה. על בתי החולים קיים פיקוח, הן של המחלקה לבריאות הסביבה של לשכת הבריאות המחוזית והן של צוות הבקרה של מִנהל רפואה. מבירור עם הדסה, הם נוהגים בהתאם להוראות משרד הבריאות".

 

לפי תקנות משרד הבריאות שחלות על בתי החולים אכן אין מדובר בעבירה, אולם לפי המשרד להגנת הסביבה, "פסולת רפואית זיהומית היא פסולת הנגועה בחיידקים ונגיפים העלולים לגרום לזיהומים לבני אדם ולסביבה. פסולת זו היא אחד מסוגי הפסולת הנוצרים במוסדות רפואיים, והיא כוללת פסולת שנוצרה בחדרי ניתוח, חדרי לידה וחדרי דיאליזה, כלי מעבדה חד-פעמיים, פריטים חדים בשימוש רפואי חד-פעמי, חומרי חבישה, חלקי לבוש וציוד שבאו במגע עם דם ועוד".

 

ח"כ רחל אדטו, שמנסה להביא את העניין לידי חקיקה מסודרת, דווקא יצאה להגנת בית החולים. "אני ממש לא בטוחה שהדסה מהווה סיכון יותר ממקומות אחרים", אמרה, "אין לי ספק שאם יעברו ויבדקו מוסדות ובתי חולים אחרים אותם ממצאים יחזרו. כרגע נזהרים מהפסולת הרדיואקטיבית, אבל חוץ ממנה יש הרבה פסולת שלא מוגדרת. בגלל שאין תקינה ואין תקן וגם אין מימון, לא מטפלים בה בצורה נכונה. לכן אני רואה את הצורך להגדיר את סוגי הפסולת ולחייב את בתי החולים ואת מרפאות הקהילה והמרפאות הפרטיות לפעול בנושא".

 

הדסה עין כרם. "הפריטים טופלו בהתאם להוראות הקבועות בחוק" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הדסה עין כרם. "הפריטים טופלו בהתאם להוראות הקבועות בחוק"(צילום: גיל יוחנן)

 

מבית החולים הדסה נמסר בתגובה: "הדסה משקיעה כמיליון שקלים מדי שנה בפינוי האשפה לסוגיה השונים, ומפעילה תהליכי בקרה מיוחדים להבטחת מילוי הוראות חוק תקנות בריאות העם והנחיות משרד הבריאות. ראוי לציין כי על פי הוראות אלה, מרבית הפסולת הרפואית, מחדרי הניתוח בפרט ומבית החולים בכלל, אינה אמורה להיות מופרדת והיא מועברת כפסולת רגילה לאתר העירוני".

 

"בהדסה נאספת מדי יום פסולת בהיקף של למעלה מ-10 טון, מתוך שטח הכולל

למעלה מ-200 אלף מ"ר. ישנה הפרדה ברורה וקפדנית בבית החולים בין פסולת רגילה ובין סוגים אחרים המיועדים לפינוי לאתרים מיוחדים. בנוסף, נערכים תהליכי בקרה נוספים באתר האשפה על הפסולת המיועדת לאתר העירוני. אם מתגלה פסולת המיועדת לאתר אחר, תהליך הפינוי מופסק מיד. יש לציין כי נערכים תדרוכים תקופתיים ורענון הנהלים לעובדים העוסקים או ממונים על פינוי האשפה בהדסה".

 

"באשר לטענות שהועלו בכתבה, האשפה שתועדה מיועדת לאתר הפסולת העירוני הרגיל, וזאת בהתאם לתקנות הקבועות בחוק. לפי הנהלים, מפונים לאתר זה בין היתר: שקיות המכילות נוזלי גוף, מזרקי פלסטיק ללא מחטים שנעשה בהם שימוש וכן אריזות ריקות של תרופות, בעוד לאתרי הטיפול המיוחדים מפונה בדקדקנות פסולת זיהומית, בהתאם לדרישות הקבועות בחוק. כאמור, הפריטים שתועדו טופלו בהתאם להוראות הקבועות בחוק. הדסה פועלת בהתאם ובכפוף להנחיות אלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"פחד אלוהים לראות את זה"
צילום: באדיבות משרד חקירות GN
מומלצים