שתף קטע נבחר

 

הר אשפה ליד חיפה יהפוך למפעל להפקת גז

מזבלה בשטח 280 דונם ליד חיפה העומדת נטושה מזה 12 שנה, תהפוך למפעל להפקת גז מתאן, שיומר לחשמל במפעלים בסביבה. חברת נמלי ישראל, להם שייכת הקרקע: "נבחן גם את האפשרות למחזר את פסולת הבניין שהוטמנה במקום במשך השנים לעבודות תשתית שונות"

הר אשפה הנטוש מזה 12 שנים במבואות חיפה, יהפוך למפעל להפקת גז מתאן עבור מפעלים באזור או לייצור חשמל בהתחברות לרשת הארצית. המזבלה, המכונה בפי תושבי האזור "הר האשפה", משתרעת על פני 280 דונם והיא מצויה באזור עורף נמל חיפה (ליד כביש 22) על שטח השייך לחברת נמלי ישראל.

 

 

שטח זה הושכר לעיריית חיפה לפני שנים על ידי רשות הנמלים. העירייה עשתה בו שימוש כמזבלה וכאתר הטמנת אשפה שהצטברה לכדי ארבעה מיליון טונות.

 

הר הפסולת, סמוך לכביש 22 (צילום: ורהפטינג ונציאן) (צילום: ורהפטינג ונציאן)
הר הפסולת, סמוך לכביש 22(צילום: ורהפטינג ונציאן)

 

בשנת 99' נסגרה המטמנה ומאז הר האשפה עומד במקומו ופוגע בנוף. חברת נמלי ישראל לקחה על עצמה להפוך את המפגע הסביבתי למרכז אקולוגי, בדומה לפרוייקט במזבלת חירייה בגוש דן. במסגרת זאת, החברה בדקה בשנה האחרונה באופן מקיף היתכנות של הפקת גז מהמזבלה. במזבלות מצטבר עם השנים בתוך האשפה גז מתאן, כתוצאה מפירוק הפסולת האורגנית (מזון צמחי ובשרי) על ידי חיידקים. החיידקים פולטים את גז המתאן. הגז עצמו הינו דליק מאוד, ובאמצעות הבערתו בתוך טורבינות אפשר לייצר חשמל. 

 

הפרויקט יתבצע במסגרת "מנגנון הפיתוח הנקי" (Clean Development Mechanism) המופעל על-ידי האו"ם במסגרת אמנת קיוטו. זהו מנגנון שכונן בשנת 1997 ונועד לקדם פרויקטים המביאים להפחתת פליטות של גזי חממה לאטמוספירה, ועונים לקריטריונים של פיתוח בר-קיימא.

 

קבוצת היזמים אשר זכתה במכרז להפקת הגז היא "אקו אנרגיה גולן" ו"יגר הנדסה ואחזקות (שי)". החברות יימכרו את הגז למפעלים בסביבה והן יהיו אחראיות להקמת מערך ההפקה, הפעלתו ותחזוקתו השוטפת.

 

עיריית חיפה וראש העיר יונה יהב, שותפים למאמצים לקידום הפרויקט מתוך מטרה משותפת לטפל במטמנת האשפה באופן ידידותי לסביבה ולהביא לפינוי השטח מאשפה, בסופו של התהליך.

  

לדברי שלמה ברימן, מנכ"ל חברת נמלי ישראל, שטח המזבלה במקורו הוא עתודת קרקע לשימושים נמליים לטווח ארוך, על פי צרכי המשק והדורות הבאים. לדברי דב סבידור, סמנכ"ל נכסים ומסחר בחברה, "תהליך הפקת הגז מהמטמנה צפוי לארוך עד עשר שנים. במקביל, נבחן גם את האפשרות למחזר את פסולת הבניין שהוטמנה במקום במשך השנים לעבודות תשתית שונות שמבצעת החברה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הר הפסולת בחיפה
צילום: ורהפטינג ונציאן
מומלצים