ניפרד כידידים? עיראק והאקסית האמריקנית
ארה"ב סיימה רשמית את המלחמה בעיראק ואחרוני חייליה שם יעזבו בסוף החודש, אך ה"רומן" לא נגמר. אלפי אמריקנים יישארו במתחמים מבוצרים והצבא האמריקני ישגיח מבחוץ, יאמן כוחות מקומיים ללא מדים ויפקח מבפנים - בעזרת אנשי צללים. גורם המשיכה: שדות הנפט. בתפקיד המחזר המאיים: איראן
במסיבת עיתונאים בבית הלבן, הציגו השבוע נשיא ארה"ב ברק אובמה וראש ממשלת עיראק נורי אל-מאליכי תמונה אידילית של מערכת היחסים הצפויה בין וושינגטון לבגדד לאחר נסיגת אחרוני החיילים האמריקנים מהמדינה עד סוף החודש. אבל מי שבאמת רוצה להבין איזו רוח נושבת בעיראק החדשה, היה צריך לבדוק את הרכב המשלחת שהמנהיג העיראקי הביא אתו.
עיראק, רות סוף. כתבות אחרונות:
- ארה"ב סיימה רשמית את המלחמה "בראש מורם"
- עם הזנב בין הרגליים. צבא ארה"ב נפרד
במשלחת השתתף שר התחבורה הדי פרחאן אל-עמירי, מי שעמד בראש ארגון "באדר", הזרוע הצבאית של המועצה האיסלאמית העליונה בעיראק, בעל קשרים קרובים להנהגה האיראנית ובמיוחד למשמרות המהפכה. ג'ורג' בוש הבן, וראש ה-FBI בתקופתו ובתקופת ביל קלינטון, לואיס פרי, הביעו זעזוע מנוכחותו של אל-עמירי.
כשאל-מאליכי סיים את ההצגה בוושינגטון, הוא חזר הביתה עם אל-עמירי, מהמנהיגים השיעים שסירבו לאפשר לארה"ב להמשיך להחזיק חיילים אמריקנים בעיראק גם ב-2012.
ארה"ב הכריזה רשמית על סיום המלחמה בעיראק והיא מקפלת את חייליה ובסיסיה. לעומתה, בונה איראן בנקים ובתי מלון במדינה. האמריקנים ימשיכו להגן על עיראק מתוך בסיסים במדינות המפרץ הסמוכות. לעיראק אין חיל אוויר וחיל ים, והיא חשופה לחלוטין לשכנתה איראן. נקודת התורפה הזו, היא המשענת הגדולה של ארה"ב בעיראק.
האמריקנים יחמשו את עיראק ומקווים להצמיח דור חדש של קצינים עם אוריינטציה פרו-אמריקנית. על הפרק עומד אימון דור חדש של טייסים עיראקים למטוסי 16-F. עיראק בתהליך של רכישת 36 מטוסים מסוג זה, אבל הכנסתם לשירות מבצעי תיארך שנים. העיראקים גם רכשו מארה"ב 140 טנקים והם מכשירים דור חדש של אנשי שריון.
ארה"ב תרמה לעיראק ספינות וחיל הים האמריקני מאמן מלחים עיראקים בעיר הנמל הדרומית אום קסר, במטרה להגן על המים הטריטוריאליים שלהם מפני האיראנים. המאמנים הם אמריקנים, אבל לא לובשי מדים. הצבא האמריקני יהיה בקרבת מקום, אבל השאלה הגדולה היא אם העיראקים יקראו לחיילים לעזרה בשעת מבחן.
לאחר יציאת אחרוני החיילים במדים, יהיו בעיראק 17 אלף אמריקנים, ובהם 6,000 עובדי השגרירות האמריקנית הגדולה בעולם שנראית מבחוץ כמו בית סוהר ענקי. הצבא האמריקני עוזב, אבל אמריקה אינה עוזבת את עיראק. היא נכנסת לשלב קשה הרבה יותר שבו אין הגנה מיידית על הדיפלומטים והאזרחים האמריקנים. את החיילים שהסתובבו בגלוי, יחליפו עכשיו אנשי FBI וסוכנויות אחרות שישתדלו ככל האפשר לראות – אבל לא להיראות.
צפו בשגרירות המבוצרת בבגדד
עיראק שלאחר עזיבת הצבא האמריקני ממשיכה להיות מדינה שמסוכן להסתובב בה. הטרור נמשך והסכנה לשלום האזרחים האמריקנים גדולה. הכתב הוותיק טד קופל דיווח מעיראק לרשת NBC והראה את ההגנה על שתי מורות לאנגלית שיצאו משטח השגרירות. הן לבשו אפודי מגן והוסעו בתוך שיירה מאובטחת של חמש מכוניות, ברמת אבטחה הניתנת בוושינגטון למזכירת המדינה.
"מה שקורה בשדות הנפט - אינטרס אמריקני"
בניין הקונסוליה האמריקנית בבצרה נמצא בתהליך להפיכתו ליעד מבוצר ל-1,000 אמריקנים שיפעלו בלב הדרום השיעי, בקרבת הגבול האיראני. האויב מבחינתם מורכב מקבוצות מיליציה פרו-איראניות שמציידת השכנה ממזרח. הן יורות טילים לעבר הקונסוליה גם כשהצבא האמריקני בשטח. לכאורה תלויים הדיפלומטים בחסדי הצבא העיראקי, אבל בפועל הם יוכלו להזניק כוחות מכווית הסמוכה במקרה חירום.
תקציב 2012 להחזקת השגרירות והקונסוליה בעיראק יגיע ל-3.8 מיליארד דולר.
מעבר לתפעול המשלחת הדיפלומטית, מדובר במערך גדול של אבטחה, לוגיסטיקה, בנייה, פעילות בתחומי החינוך והתרבות ותרומות לארגונים בינלאומיים.
לארה"ב יש עניין כלכלי עצום בעיראק וברזרבות הנפט שלה, ועניין ביטחוני במתרחש באיראן. קונסולית ארה"ב בבצרה, פיפר קמפבל, מודה: "אני שומעת מהרבה אנשים שאיראן עוקבת אחרי מה שקורה פה, שהיא מחפשת להזדמנויות להשפעה בכל עיראק. היכולת של עיראק לשלוט ולהגן על שדות הנפט שלה מהשפעה איראנית היא המפתח ליציבות כלכלית ופוליטית, ומה שקורה בשדות הנפט של עיראק הוא אינטרס אמריקני אמיתי".