נתניהו מתכנן למחול לרשות השידור על החוב
השבוע החליטה ועדת הכלכלה לא לדחות את תשלום החוב של ערוץ 10 - 45 מיליון שקל - שמאיים על קיומו. במקביל, מתכוון ראש הממשלה לעגן בחוק את אי עמידתה של הטלוויזיה הממלכתית במחויבויותיה - שהיקפן כ-300 מיליון שקל
ראש הממשלה והשר הממונה על רשות השידור, בנימין נתניהו, מבקש להכשיר באופן רטרואקטיבי את אי עמידתה של רשות השידור במחויבויותיה להוצאה על הפקות מקומיות ב-2011 בסך מאות מיליוני שקלים. נתניהו יעלה את טיוטת החוק לדיון בישיבת הממשלה ביום ראשון הקרוב.
מדובר בתיקון לחוק רשות השידור המבקש להאריך בשנה נוספת את סמכותו של השר הממונה על רשות השידור להתיר לרשות הפחתה בהיקף השידורים.
על פי החוק הקיים, רשות השידור מחויבת בהוצאה של 36% מהכנסותיה על הפקות מקומיות קנויות, סכום זה מוערך ב-300 מיליון שקל (מתוך תקציב הרשות ל-2011 בהיקף 870 מיליון שקל). על פי דיווחי הרשות, היא הוציאה השנה 21 מיליון שקל בלבד על רכש הפקות מקומיות קנויות.
בהסבר להצעת החוק נכתב כי עקב הגירעון התקציבי בו מצויה רשות השידור, אין באפשרות הרשות כיום לעמוד בהיקף השידורים ובסכומי ההוצאה הנדרשים. בידי השר הממונה על רשות השידור יש סמכות להתיר לרשות למשך התקופה שמינואר 2007 ועד סוף 2010 הפחתה בהיקף השידורים שבהם היא מחויבת, ועתה כאמור מבקשים להאריך את סמכותו.
במכתב חריף ששלחו איגודי היוצרים למשרד ראש הממשלה, באמצעות משרד עו"ד רזניק, סרטל, סהראי, נטען כי מדובר ב"ניסיון פסול להכשיר באופן רטרואקטיבי, הפרת חוק בוטה מצד הנהלת רשות השידור". לטענתם במשך תקופה ארוכה מפרה רשות השידור את הוראות החוק הנוגעות להיקף ההפקות שאליו היא מחויבת. לדבריהם מדובר "בהפרה חמורה של הוראת היסוד שעל פיה קמה ופועלת רשות השידור". הדבר זכה לביקורת חריפה גם בדו"ח מבקר המדינה.
עוד התייחסו היוצרים להחלטת ועדת הכלכלה שלא לדחות עוד את חוב ערוץ 10 בסך 45 מיליון שקל בגין תמלוגים שהוא מחויב להעביר למדינה עד סוף 2011, החלטה אשר מעמידה את ערוץ 10 בסכנה ממשית של סגירה. "אלא שבאותה עת ממש", נכתב, "מכינה הממשלה תזכיר חוק שבמסגרתו היא מבקשת 'למחול', למעשה, לרשות השידור על חוב בסך כ-300 מיליון שקל רק לשנות 2011. למעשה, אם ניקח בחשבון גם שנים עברו, ובהם שנת 2008 בה הופחתו הסכומים בניגוד לחוק, עומד חוב רשות השידור בגין אי השקעה בהפקות מקומיות קנויות על סך של למעלה ממיליארד שקל".
מרשות השידור נמסר בתגובה: "מוסדות והנהלת רשות השידור עושים ככל שידם משגת על מנת להבריא את הרשות, גם במצב הנוכחי והלא פשוט בו קיימת חוסר בהירות בנוגע לרפורמה ולהיקפה. למרות מצבה הכלכלי הקשה, הרשות הגדילה את ההוצאה על הפקות מקור במהלך 2011 פי שלוש לעומת אשתקד. בשנה זו השקיעה הרשות כ-24 מיליון שקל בהפקות מקור לעומת כ-8 מיליון שקל בשנת 2010. בשל החשיבות הרבה שרשות השידור רואה בקידום היצירה המקומית, מתוכנן כי בתקציב 2012 יהיה אף גידול נוסף בהיקף ההוצאה של הרשות להפקות מקור".
מלשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו נמסר: "רשות השידור לא חייבת ולו שקל אחד. אי עמידתה במחויבות לקניית הפקות מיוצרים חיצוניים תובא לדיון בממשלה ביום ראשון הקרוב".
במקביל, יו"ר רשות השידור הבהיר כי הוא "דוחה את הפרסומים המגמתיים על כך שהממשלה מתכווננת כביכול למחוק לרשות השידור חובות בסך 300 מליון שקל". לדבריו, "מדובר באקט פרוצדוראלי שייפתר במסגרת הרפורמה המתגבשת, כשבפועל לא מתבקשת הממשלה לתת ולו גם שקל אחד לרשות. כל בר דעת יודע שבמצבה הנוכחי של הרשות, שרוב הוצאותיה הינן על שכר שהרשות מחויבת לשלמו על פי חוק, לא ניתן לעמוד בדרישה של הוצאת 36% מהכנסות הטלוויזיה, שהן כ-180 מליון שקל על הפקות מקור. בדיוק על מנת לתקן מצב זה נולדה תוכנית הרפורמה".
יו"ר רשות השידור הדגיש כי "השנה, למרות הקשיים הרבים ובעקבות התייעלות פנימית, הוגדלו בצורה משמעותית ההשקעות בהפקות מקור. מאז כניסת הוועד המנהל הנוכחי אף הוכפלה ההשקעה בהפקות המקור מ-12 מליון שקל ב-2010 לכ-25 מליון שקל ב-2011". עוד הוא מסר כי "הוועד המנהל כבר הנחה את ההנהלה למצוא את המשאבים הנדרשים לשם הגדלה נוספת ומשמעותית של תקציב הפקות המקור לשנת 2012".