שתף קטע נבחר

 

השרים ידונו ביום א' בחוק להכשרת המאחזים

לפי הצעת החוק, שעליה חתמו כמעט כל סיעות הקואליציה, אדם שיטען כי הוקמו מבנים על שטח בבעלותו ביהודה ושומרון יותר מ-4 שנים לאחר הבנייה, יוכל רק לקבל פיצוי - והמבנים עצמם לא ייהרסו. "לא להרוס יישוב שהוקם בלי ידיעה שהקרקע פרטית"

ההצעה החדשה של הימין, שעשויה להכשיר לא מעט מאחזים בלתי חוקיים: הממשלה עשויה להתייצב ביום א' מאחורי הצעת חוק שתכשיר מאחזים בלתי חוקיים בגדה. לפי ההצעה, שעליה חתומים 20 חברי כנסת מהליכוד, ישראל ביתנו, ש"ס, הבית היהודי, האיחוד הלאומי ויהדות התורה, אם בעל קרקע ביהודה ושומרון לא פנה בתוך ארבע שנים מרגע הקמת שכונת המגורים על הקרקע שבבעלותו לבית המשפט, לא יפונו המבנים שנבנו עליה.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

 

ההצעה, שתועלה ביום א' לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה, הוגשה בין היתר על-ידי יו"ר הקואליציה זאב אלקין, ח"כ פאינה קירשנבאום מישראל ביתנו, ח"כ דני דנון וכרמל שאמה מהליכוד, נסים זאב ויצחק וקנין מש"ס, אורי אורבך וזבולון אורלב מהבית היהודי וישראל אייכלר מיהדות התורה.

 

מאחז חוות גלעד (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מאחז חוות גלעד(צילום: גיל יוחנן)

 

הצעת החוק המתיימרת להגן על מחזיקים במקרקעין ביהודה ושומרון מתייחסת רק לבנייה בגדה ורק לשכונות שבהן לפחות עשרים יחידות דיור. בהצעה נכתב: "הוקמה שכונת מגורים באזור על מקרקעין שאדם טוען לבעלות עליהם, כולם או חלקם, אך לא פנה לבית המשפט המוסמך בבקשה לסילוקו של המחזיק במקרקעין במשך למעלה מארבע שנים מאז הקמת שכונת המגורים, ולא הייתה כל סימן במקרקעין להיותם בבעלותו, לא יפונו המבנים בשכונת המגורים ולא ייהרסו, והם ייוותרו בידי המחזיק בהם".

 

אבל יש הסתייגות אחת, שאינה קשורה לפינוי המאחז: "רשאי בית המשפט להורות על פיצויו הכספי של הטוען לבעלות או במקרקעין חלופיים בקרבת מקום ובשווי דומה, אם נוכח כי הוא בעל המקרקעין".

 

ההצעה - לגבי יישוב המונה לפחות 20 משפחות

בדברי ההסבר להצעת החוק כתבו חברי הכנסת, כי "בשנים האחרונות הוגשו בישראל מספר עתירות על ידי גופים ציבוריים, הנאבקים בהתיישבות היהודית ביהודה ושומרון ועניינן תביעה להריסת יישובים או שכונות בהם שלפי הטענה הוקמו על מקרקעין בבעלות פרטית. הן משרד המשפטים והן בית המשפט העליון סבורים כי הסעד הבלעדי במקרים אלה הוא הריסת המבנים".

 

מאחז מצפה יצהר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מאחז מצפה יצהר(צילום: גיל יוחנן)

 

הם כתבו כי מדובר במקומות רבים: "בין היישובים שביחס אליהם הוגשו העתירות נמצאים כאלה שעלו לקרקע לפני שנים רבות ולעיתים מתגוררות בהם עשרות משפחות על ילדיהן. יש לציין כי יישובים אלה הוקמו בתום לב ואף זכו להכרה וסיוע מסוג כזה ואחר מטעם משרדי הממשלה והשירותים הממלכתיים ניתנים בהם כמקובל בכל יישוב".

 

הח"כים כתבו גם על נחיצות ההצעה: "הצעת החוק באה למנוע את הרס הבתים אם במשך ארבע שנים מאז הקמת היישוב

 לא פנה התובע הטוען לבעלות על המקרקעין לבית המשפט המוסמך ולא הוכיח את בעלותו בראיות כמקובל. ההצעה מתייחסת ליישוב המונה לא פחות מעשרים משפחות".

 

בשורה התחתונה של ההצעה, נכתב כי "ראוי שעתיד יישובים אלה יהיה כעתיד כל יתר היישובים ביהודה ושומרון. הריסת המבנים חסרת טעם, וגרוע מכך - מנוגדת למוסר ולצדק הטבעי, בשעה שהבעלים לא הציגו בדל ראיה והשתהו בתביעתם שנים רבות כל כך. במקרים אלה יש לאזן בין האינטרס של הבעלים, אותו יש לפצות פיצוי מלא בין שבכסף ובין שבמקרקעין חלופיים, לבין האינטרס הציבורי של הימנעות מיותרת מהרס יישובים שקמו בתום לב ובלא ידיעה שמדובר במקרקעין פרטיים".

 

יו"ר האופוזיציה, ח"כ ציפי לבני, אמרה בתגובה לדיון המתוכנן בוועדת השרים כי "אישור הצעת החוק להלבנת המאחזים הבלתי חוקיים תעביר מסר ברור לזורקי האבנים על קציני צה"ל שכוח עובד והקואליציה הזו תיישם בחקיקה את המדיניות שהם מנסים לכפות בכוח על הרוב הציוני שומר החוק".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאחז מגרון. ארכיון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים