מי-ם ליבנאל: באה לבקר חברה ונשארה לגור
יהודית אלבוחר, בתם של הרב חיים אלבוחר ואשתו מי-ם, ביקרה חברה ביבנאל ונקשרה למקום. לימים הפכה למורה והיתה הרוח החיה בטיולי התושבים. תיעוד מצולם של משפחה ספרדית
שרגא פייבל ואשתו חינקה, שהם בני הזוג ביידץ ודור ראשון בא"י, עלו בשנת 1913 והקימו את ביתם במושבה הצעירה ימה (יבנאל). שבעה ילדים היו להם: רבקה, חווה, חנה, בלהה,יוסף, פרץ ויצחק.
כאשר הבאתי סיפורי משפחות מיבנאל, אחד הסיפורים היה על טוביה ופנינה אברמסון. פנינה היא פרח מגינה ירושלמית. חברתה ללימודי ההוראה מסמינר המזרחי בירושלים, יהודית אלבוחר, באה לביקור ונקשרה גם היא ליבנאל. יהודית נישאה בשנת 1942 לפרץ ביידץ, וזה הקשר ליבנאל. כך נתגלגלה לידי אפשרות להביא גם תיעוד מצולם של משפחה ספרדית.
הוריה של יהודית, לאה (לבית בכר-יוסף) והרב חיים אלבוחר, מורה מחנך ורב בישראל. לימד באהבה גדולה כ-35 שנה תלמוד ודקדוק בכמה מוסדות תורה בירושלים: בבית חינוך יתומים הכללי שהקימו המשפחות הנדיבות יששכרוף-משיח-ברוכוף, בתלמוד תורה של עולי גרוזיה, בתלמוד תורה "דורש ציון", בתלמוד תורה "בית אהרן".
חיים אלבוחר, בן וידא ושלמה, נולד במונסטיר, יוגוסלביה לשעבר, ועלה כנער לארץ ישראל. רעייתו, לאה, הייתה בתם של המיילדת אסתר, שנתברכה משמיים והצליחה יותר מפעם אחת להציל חיי יולדות ותינוקות, ושל הרה"ג שלמה בכר יוסף, שהיה ראש ישיבה וכן דיין בבית דינא רבה לעדת הספרדים בעיר הקודש ירושלים.
הרבנית לאה אלבוחר הייתה צדקת נסתרת בזכות החינוך שקיבלה בבית הוריה, וכך עזרה לבעלה הרב חיים אלבוחר במעשי חסד רבים, בימי מלחמה ובימי שלום. הוריה של יהודית לא כפו על בתם את אורח החיים. בנערותה הצטרפה לתנועת הנוער "המחנות העולים" ועברה בטיולים את הארץ. כאשר ביקשה להיות מורה, הגיעה לסמינר המזרחי לגננות ומורות.
ביבנאל של שנות החמישים לימדה יהודית את העולים החדשים עברית. ידיעת השפות הצרפתית והלדינו הקלו על הקשר שלה איתם. בהמשך לימדה באופן פרטי את תלמידי בית הספר ביבנאל שרצו להעלות את רמתם ולהתקבל לתיכון בטבריה או לבית ספר אחר. במקביל לימדה גם תלמידים מתקשים והקלה על השתלבותם בית הספר.
יהודית הייתה מאוד מוסיקלית ואהבה לשיר בלדינו ושירי ארץ ישראל. הייתה מאוד חברותית והרוח החיה בטיולים של אנשי יבנאל. ילדיהם של יהודית ופרץ: יצחק, אהוד ותחיה. אצל תחיה מצאתי בין שלל התצלומים גם מעט על הסבים אלבוחר.
1. לאה וחיים אלבוחר וחמשת ילדיהם: מאחור עומדת וידה, מימין: אסתר, במרכז: חבקוק, יהודית (על ברכי אמה) ושלמה.
2. המורים בתלמוד תורה "דורש ציון". יושבים, מימין: הרב קסטל, הרב חיים אלבוחר, הרב ד"ר נ.מלצן. עומדים מאחור: הרב עזרא ציון מלמד, הרב כהן והמורה שרייבר.
3. תבונת הכפיים של יהודית עברה גם לבתה תחיה. ציור של תחיה ע"פ תצלום של מורי תלמוד תורה "דורש ציון" בו נראה גם סבה חיים.
4. לאה וחיים אלבוחר וילדיהם: מאחור שלמה עומד מימין, ולידו חבקוק, מלפנים יושבת יהודית.
5. אליהו בכר, בן-דודה של יהודית, במדי הגדוד העברי. גויס ע"י זבוטינסקי בגיל 17, למד בבית ספר למל של רשת "עזרה".
6. אסתר אלבוחר, אחותה של יהודית, ליד בור המים באוהל משה. עומדת בשער יוכבד בכר בת דודתה, 1930 לערך.
7. יהודית אלבוחר נושאת פחי מים בידיה, באוהל משה.
8. כתתה של יהודית, מחלקה שנייה אליאנס 4-2-1935.
9. "יפה כח הזהירות מכח הריפוי". בגיל 15 כאשר הייתה יהודית תלמידת בית ספר אליאנס היא הצטרפה ל"אגודת הבריאות" מייסודה של הסתדרות מדיצינית הדסה. תצלום כרטיס חבר.
10. טיולים של יהודית במסגרת "המחנות העולים" , תצלום של יהודית אלבוחר 1935.
11. מחנה הקיץ 1934 במסגרת "המחנות העולים".
12. אחיה של יהודית חבקוק ברפת של בן-דודם רבנו מיוחס.
13. חברות בתנועת הנוער בני עקיבא. יהודית יושבת מימין לסמל.
14. ירושלים בתקופת הלימודים בסמינר מזרחי להוראה , 1937 – 1941 יהודית אלבוחר מאחור עם חברות ללימודים.
15. ת.ז מנדטורית של יהודית אלבוחר, 1940.
16. ילדי יהודית ופרץ ביידץ. מימין: יצחק, אהוד ותחיה, יבנאל 1954.
17. ממכחולה של תחיה
לכל הכתבות המדור טיול לעבר