שתף קטע נבחר
 

חב' החשמל אישרה: העיסקה הגדולה במשק

דירקטוריון חברת החשמל אישר לרכוש מקידוח "תמר" 3 מיליארד מ"ק גז טבעי בשווי 8 מיליארד דולר לפחות. יו"ר חברת החשמל: "זהו אירוע היסטורי שיביא לכך שישראל תספק את צרכי האנרגיה שלה בעצמה". העיסקה צפויה להוזיל בעתיד בעשרות אחוזים את תעריפי החשמל

חברת החשמל ושותפות תמר שבשליטת דלק וישראמקו הישראליות ונובל אנרג'י האמריקאית חתמו הערב (ה') על הסכם לאספקת גז טבעי למשך 15 שנה ממאגר הגז הטבעי הישראלי תמר. מדובר בעיסקה הגדולה בתולדות המדינה, שעוד זקוקה לאישור סופי של הממונה על ההגבלים העסקיים. מימוש ההסכם צפוי לקראת סוף 2012-תחילת 2013. 

 

  

ההסכם קובע שחברת החשמל תשלם סכום בסיס של 8 מיליארד דולר, שלא יהיה צמוד למחירי הגז בשוק אבל יהיה צמוד למדד. בנוסף, תקבל השותפות אופציה להרחבת היקף ההסכם עד לשיעור של כמעט פי 2, שמשמעותו תשלום של מיליארדי דולרים ויותר ועד כפול ממחיר הבסיס של העיסקה.

 

יצחק תשובה, חלק מבעלי קידוח תמר (צילום: לואיז גרין) (צילום: לואיז גרין)
יצחק תשובה, חלק מבעלי קידוח תמר(צילום: לואיז גרין)

 

באופן רשמי, בחברת החשמל סירבו למסור את היקף כמות הגז שתירכש, בטענה של סודיות מסחרית. ואולם, לגורמים במשק האנרגיה (שאינם מחברת החשמל), הגיעו פרטים על ההסכם, לפיהם, בדומה להערכות שהתפרסמו ב-ynet השבוע, היקף הגז בעיסקה ינוע בין בסיס של כ-3 BCM (מיליארד מטר מעוקב) ל-5 BCM.

 

המחיר של 8 מיליארד דולר אמור לשקף לפי אותן הערכות את הכמות של כ-3 BCM, כך שאם ההסכם יוגדל לשיעור של 5 BCM, ניתן להעריך שהמחיר המקסימלי יהיה בסביבות 13-14 מיליארד דולר - כאשר הכל במחירי 2011 שיוצמדו למדד.  

 

עד לאחרונה חברת החשמל יצרה 45% מהחשמל מגז טבעי, כשמחצית מהגז סופק ממצרים ומחצית מקידוח ים תטיס. בשל התקלות באספקה ממצרים (עקב פיצוץ צינורות הגז בסיני) היא משתמשת כיום בסולר במקום חלק מהגז המצרי. אחרי מימוש ההסכם (לקראת סוף 2012 או תחילת 2013) החברה מעריכה שהיא תייצר כ-30% מהחשמל מגז שיגיע מתמר ו-30% יגיעו מגז מונזל שיגיע במיכליות מאירופה או ממצרים. 

 

ההערכה הנמוכה של 3 BCM, שלפיה נגזר המחיר של 8 מיליארד דולר, מבוססת על ההנחה שיהיה גם יבוא של גז טבעי (כאמור, ממצרים או מאירופה). אם ההערכה לא תתממש וכל הגז יהיה מתוצרת תמר, הכמות תעלה לכיוון 5 BCM והמחיר יעלה בהתאם.

 

מנכ"ל חברת החשמל, אלי גליקמן (מימין) והיו"ר, יפתח רון טל (צילום: יוסי וייס) (צילום: יוסי וייס)
מנכ"ל חברת החשמל, אלי גליקמן (מימין) והיו"ר, יפתח רון טל(צילום: יוסי וייס)

 

בחברה סירבו למסור הערכות בנוגע להשפעה של העיסקה על תעריפי החשמל, אבל גורמים במשק האנרגיה מעריכים שהמחירים, שצפויים לעלות ב-20%-30% בחודשים הקרובים, יירדו בעוד כשנה בזכות ההסכם בעשרות אחוזים (לרמת המחיר שהייתה לפני סדרת הפיצוצים בסיני, הנמוכה בעשרות אחוזים מכפי שהיא היום), בהנחה שלא יהיו שינויים אחרים שישפיעו.

 

העיסקה קובעת שאם בעתיד יחול פיקוח על מחיר הגז הטבעי הוא יחול על תמר בעתיד ויבטל את ההסכם. בנוסף, קובע ההסכם שאם חברת החשמל תחתום על עיסקה בתנאים טובים יותר עם ספק גז זר, היא תוכל לפתוח את מחיר העיסקה עם תמר.

 

לאחר שהשותפות תסיים להחזיר את עלויות הפיתוח של המאגר, כלומר מתישהו במהלך העשור הקרוב, היא תתחיל לשלם בהדרגה לפי החוק שנקבע בעקבות המלצות ועדת ששינסקי, שיעור הולך וגדל מהכסף שתקבל מחברת החשמל למדינה. בהנחה וחברת החשמל - כלומר המדינה - תשלם בסך הכל כ-12 מיליארד דולר, ושמחצית הסכום הזה יישא בתשלום "מס ששינסקי", הרי שהשותפות תשלם למדינה תמלוגים בשיעור שעשוי להגיע עד 3 מיליארד דולר.

 

יו"ר חברת החשמל, יפתח רון טל, אמר הערב במסיבת עיתונאים בתל-אביב: "לאחר מו"מ ארוך של למעלה משנה עם שותפות תמר, הדירקטוריון אישר את ההסכם לרכישת גז בין חברת החשמל לשותפות.

 

"זהו אירוע היסטורי לא רק לחברת החשמל אלא גם לכלכלת ישראל שעוברת מהפיכת גז, שתביא לכך שמדינת ישראל תספק את צרכי האנרגיה שלה בעצמה ויאפשר מצד אחד יציבות באספקת האנרגיה ומצד שני גמישות שתאפשר לנו לפנות גם לספקי גז נוספים. לצרכן הישראלי מובטח המחיר הנמוך ביותר. בחודשים הקרובים התעריפים יעלו בגלל המחסור ומהרגע שהגז יתחיל לזרום הם יתחילו לרדת". 

 

הבעלות על מאגר הגז "תמר" מתחלקות בין נובל אנרג'י (36%), שמשמשת גם כקבלו הקידוח, דלק אנרגיה (31.25% - בחלקים שווים בין דלק קידוחים לאבנר), ישראמקו (28.75%) ודור גז (5%).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים