שתף קטע נבחר
 

אדוני המהפכה: מי מממן המלחמה נגד אסד?

המהפכה להפלת בשאר אסד עולה כסף, והרבה. קטאר, סעד חרירי, הגולה הסורית וסתם אזרחים שנואשו ממשטר הדמים הרצחני הם שמממנים את המאבק

בסופו של דבר אין מהפכות בלי כסף. טועה מי שחושב כי משטרו של בשאר אסד יופל אך ורק בזכות נחישות ההמונים ברחובות חומס ואידליב מול הטנקים. מאז החל המרד נגד המשטר ובייחוד מאז גברה ההתנגדות החמושה, טוענים אנשיו של בשאר אסד כי הם עומדים בפני ארגון אדיר ומשומן במיליארדי דולרים. הם לא מציינים כמובן כי הם נהנו מהזרמת כ-10 מיליארד דולר מצד איראן ועיראק וכן ממשאבי המדינה שהולכים ומתדלדלים.

 

 

קטאר המממנת העיקרית

אנשי אסד מפנים אצבע מאשימה בעיקר כלפי המשפחה השלטת בקטאר, ראש הממשלה הלבנוני לשעבר סעד חרירי וגורמים מערביים. באחרונה, דווח בעיתונות הערבית כי שליט קטאר שייח' חמאד בן תאני הבטיח בישיבה סגורה עם ראשי האופוזיציה הסורית שביקרו בדוחה כי יקצה 100 מיליארד דולר לטובת הפלת משטרו של בשאר אסד.

 

גם אם הסכום הזה נראה מופרז ודמיוני, הרי שמאז החל האביב הערבי גוברות הידיעות על מעורבות קטארית כמעט בכל זירה. אין זה סוד שקטאר העבירה למורדים בלוב מיליארדי דולרים לרכישת אמצעי לחימה כנגד מועמר קדאפי. קטאר דאגה אף למכור את הנפט שהופק בשטח שנשלט על ידי המורדים.

 

לפני הבחירות לפרלמנט המצרי, הצהיר איש העסקים המצרי נגיב סוויריס כי שלטונות קטאר העבירו למועמדים האיסלאמיסטים מימון בשווי כמה עשרות מיליוני דולר למימון מסע הבחירות שלהם. זה לא נראה מוזר למדינה שכבר כמה עשורים דואגת לארח ולממן את מי שנחשב למנהיג הרוחני של "האחים המוסלמים", שייח' יוסוף קרדאווי.

 

מבריחי הנשק גוזרים קופון

הפעילות המזויינת של "צבא סוריה החופשי" דורשת כסף והרבה. באחרונה ביקרו נציגי הצבא החופשי במדינות המפרץ לצורך גיוס כספים. הם קיבלו הבטחות מקטאר ושליטי האמירויות להעברת כספים נוספים. כרגע ידוע על חשבונות בנקים מיוחדים שפתחו ראשי הצבא החופשי בטורקיה.

 

חשבונות אלה הוקפאו לפני ימים אחדים, כך לפי מקורות ערביים, לאחר שראשי הצבא החופשי סירבו להתחייב לפעול תחת מרות הנהגת האחים המוסלמים הסורית כפי שהתבקשו על ידי השלטונות באנקרה. בינתיים, מבריחי הנשק הם שגוזרים את הקופון הגדול של התחמשות המהפכה הסורית. רובה קלאצ'ניקוב נמכר כיום לכל דורש בגבול הסורי תמורת 2000 דולר וכל קליע שווה 2 דולרים.

 

היקף המימון שמציע סעד חרירי אינו ידוע, אך אין שום סיבה לפקפק כי יהסס לסייע לכוחות הפועלים כנגד שנוא נפשו, בשאר אסד. חרירי פועל בברכת המשפחה השלטת בסעודיה. בשבועות הראשונים של גל המחאות דווח כי הוא דאג לממן כרזות נגד המשטר שהוברחו לתוך השטח הסורי. חרירי אינו חוסך באחרונה מילים קשות מהמנהיג הסורי ואף כינה אותו באחרונה "מג'נון", רמז לשאיפותיו ניתן להבין מדברי חרירי באחרונה כי ללבנון לא ייגרם נזק כלכלי משמעותי מנפילת בשאר אסד.

 

האליטא מממנת בחשאי

מעבר לקטאר ולחרירי, נראה כי ישנו גורם נוסף שדואג לממן את המהפכה כנגד משטר אסד, מדובר בסורים עצמם. הכוונה היא לסורים גולים מוכרים (דוגמת סגן הנשיא לשעבר עבד אלחלים חדאם או דודו של בשאר אסד, רפעת אסד) ומוכרים פחות.

 

אבל ייתכן כי הנקודה המעניינת והמשמעותית ביותר הקשורה במימון המהפכה הסורית נמצאת דווקא מתחת לאפו של הרודן הסורי. ישנם דיווחים כי מעמד הביניים והמעמד העליון בערים חלב ודמשק שבינתיים לא יוצא לרחובות, אך בחשאי שם את היד בכיס.

 

הכספים של האליטה הסורית שנואשה מאסד מסייעים לרכישת מחשבים ניידים, טלפונים סלולארים, טלפונים לוויניים ועוד אמצעים ששמשרתים את המורדים במערכה החשובה כנגד המשטר - זו המתנהלת על מסכי אלג'זירה ואלערבייה וכמובן ברשת האינטרנט.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה נגד שלטון אסד
צילום: AFP
מומלצים