האוניברסיטאות והכסף שלנו: "איפה השקיפות?"
בכנסת ידונו מחר בתלונות סטודנטים, אנשי המועצה להשכלה גבוהה ועמותות שונות, על שהאוניברסיטאות אינן מקפידות על ניהול תקציבי שקוף כנהוג בעולם: "הן מסתתרות מאחורי המושג 'חופש אקדמי' כדי להתחמק מנורמות של אחריות תקציבית"
חופש אקדמי או התנהלות במחשכים? ועדת החינוך בכנסת צפויה לדון מחר (יום ב') בנושא חופש המידע באוניברסיטאות, שחבריהן מרבים לבקר את המדינה על היעדר שקיפות לכאורה. לטענת נציגי המועצה להשכלה גבוהה, הסטודנטים והעמותות השונות הפועלות בנושאי מנהל ושקיפות ציבורית, בחלק גדול מהמקרים האוניברסיטאות בעצמן אינן מכבדות את חוק חופש המידע ואת זכות הציבור לדעת, והתנהלותן הכספית נסתרת מעיני הציבור.
בשנת 2005 קבע משרד המשפטים כי חוק חופש המידע חל על האוניברסיטאות בכל הנוגע לענייניהן הכספיים בלבד. עם
זאת, לטענת גורמים רבים המבקרים את התנהלותן של האוניברסיטאות, הוראות החוק אינן מיושמות במלואן ואין הקפדה על ניהול תקציבי שקוף ואחראי כפי שנהוג באוניברסיטאות הגדולות בעולם, בהן אוניברסיטאות אוקספורד וייל.
יובל אדמון, חבר המועצה להשכלה גבוהה, אמר: "לצערי המוסדות האקדמיים מסתתרים מאחורי המושג 'חופש אקדמי' על מנת להתחמק מנורמות של שקיפות ואחריות תקציבית כלפי כסף ציבורי. זאת, אף שהמדינה משקיעה במערכת ההשכלה הגבוהה יותר משבעה מיליארד שקלים בשנה מכספי משלם המסים, סכום הגדול מהתמיכה הממשלתית בבתי החולים הציבוריים או במשרד הרווחה כולו".
לדבריו, "על הנהלת המוסדות להפנים כי החופש האקדמי, שהוא החופש לחקור וללמד ללא התערבות של הממשלה או גורמים פוליטיים אחרים, הולך יד ביד עם שקיפות ופתיחות. ככל שהשקיפות תהיה גדולה יותר, כך האמון במוסדות יגדל ויהווה משקל נגד למתקפות פופוליסטיות כנגדם".
מאגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית נמסר כי מחקר שאנשיה עורכים בימים אלה בשיתוף התנועה לאיכות השלטון מצביע על כשלים רבים בנושא שקיפות ופרסום המידע באוניברסיטאות. "במהלך איסוף החומר נחשף כי חלק גדול מהמוסדות האקדמיים מסרבים להעביר לעיון המועצה להשכלה גבוהה שינויים תקנוניים מבניים, אינם משלבים סטודנטים בגופי קבלת ההחלטות השונים ואף אינם מפרטים את סעיפי התקציב ברמה המצופה".
עו"ד נילי אבן חן, סמנכ"ל כלכלה בתנועה לאיכות השלטון, הוסיפה: "הפרסום של הדו"חות התקציביים באינטרנט הוא ברמת פירוט נמוכה מאוד, וככל הנראה קיים בידי האוניברסיטאות מידע תקציבי מפורט הרבה יותר שאינו נגיש לציבור". יו"ר ועדת החינוך בכנסת, ח"כ אלכס מילר, אמר: "מבדיקה שערכתי בנושא ניכר כי האוניברסיטאות נותנות פרשנות רחבה מדי לחוק
חופש המידע ולקביעה החלה עליהן מכוחו של חוק זה. יש חשיבות להנגשת המידע לציבור ולכן יש צורך להסדיר את התחום. אין הכוונה להתערב בחופש האקדמי, אך החוק החל על מוסדות ציבור צריך להיות מיושם גם באקדמיה".
מוועד ראשי האוניברסיטאות נמסר: "משרד המשפטים קבע בצו כי חוק חופש המידע יחול על האוניברסיטאות בעניינים כספיים בלבד. לפני מספר חודשים סיכמו ועד ראשי האוניברסיטאות עם משרד המשפטים והמל"ג על נהלים לקיום החוק במוסדות לטובת הגברת השקיפות. מאז האוניברסיטאות נוהגות על פי הסיכום ולא נשמעה כל טענה בנושא".