שתף קטע נבחר
 

בנק ישראל מבקש להגדיל את תקציבו ב-13.5%

ועדת הכספים דנה בתקציב בנק ישראל לשנת 2012 שעומד על 798 מיליון שקל. הגידול לעומת שנת 2011 נובע מהסכמי שכר חדשים שיחייבו פרישת עובדים, מגידול בתקציב הפיתוח והנפקת סדרת שטרות חדשה

ועדת הכספים דנה הבוקר בתקציב בנק ישראל לשנת 2012. על פי הצעת הבנק, התקציב יעמוד על 798 מיליון שקל, גידול של 13.5% לעומת שנת 2011.

 

 

הגידול נובע בעיקר מעלייה של 49 מיליון שקל בהוצאות על פנסיה, בעקבות הסכמי שכר חדשים שיחייבו פרישה של עובדים רבים ומגידול של 20.6 מיליון שקל בתקציב הפיתוח, שנובע משורה של פרויקטים טכנולוגיים חדשים ועלויות המימון של הנפקת סדרת שטרות חדשה.

  

תקציב 2012 הוא הראשון שמובא לאישור הכנסת מאז שנכנס לתוקף חוק בנק ישראל החדש, שקבע כי תוקם ועדה מנהלית שבה יכהנו 5 נציגי ציבור לצד הנגיד והמשנה לנגיד, אשר תאשר בין היתר את תקציב הבנק ותביאו לאישור הכנסת.

  

עיקר הגידול בתקציב, כאמור, נובע מהסכמי השכר החדשים שכללו את הוצאתם לגמלאות של עובדים בבנק. בתקציב החדש עומדת מצבת כוח האדם של בנק ישראל על שיעור מקסימלי של 701 עובדים, לעומת 726 בשנת 2011. בבנק מציינים כי בפועל הועסקו 706 עובדים ב-2011. 

 

בנוסף, הבנק המרכזי מתכנן להוציא אל הפועל שורה של פרויקטים בשנה הקרובה, שיביאו לגידול של יותר מ-30% בתקציב הפיתוח. בין הפרויקטים ניתן למנות הטמעת מערכת ממוחשבת לניהול יתרות מטבע חוץ, יצירת תשתית מרכזית לניהול הנתונים של בנק ישראל, ותשתית מידע לניהול נתונים מתקדם בפיקוח על הבנקים. 

 

החלפת השטרות

הבנק מתכנן המרכזי שני פרויקטים שאינם טכנולוגיים: שדרוג המבנה של בנק ישראל בירושלים והנפקת סדרת שטרות חדשה.

  

בבנק טוענים כי מקובל במדינות מתקדמות בעולם להחליף את סדרת השטרות שבמחזור אחת ל-10-15 שנים, גם כאשר לא מתרחשים אירועים חריגים. זאת, בשל התיישנותם של סימני הביטחון הקיימים וייצורם של סימני ביטחון חדשים ומשוכללים, המיועדים למזער את תופעת הזייפנות.

 

בעקבות הנפקת הסדרה החדשה, תקציב הדפסת כסף צפוי לגדול מ-58 מיליון שקל בשנת 2012 לכ-308 מיליון שקל בשנת 2013, בשל עלויות הדפסת הכסף של הסדרה החדשה.

 

נושא סדרת השטרות החדשה אף הפך בשנה שעברה לעילה למחלוקת בין שר האוצר, יובל שטייניץ לבין נגיד בנק ישראל סטנלי פישר. הנגיד ביקש להנפיק סדרת שטרות שיישאו את דיוקנותיהם של מדינאים ומינה ועדה שבחרה בבנימין זאב הרצל, דוד בן גוריון, מנחם בגין ויצחק רבין. שר האוצר התנגד לבחירה משני נימוקים: השר קבל על היעדר אישה בקרב הדמויות שנבחרו וטען גם כי יש להפסיק את הנוהג להנפיק שטרות עם דמויותיהם של מדינאים ולבחור הפעם בדמויות מתחום התרבות.

 

לאחר שהצעת פשרה שכללה את רבין, בגין, ש"י עגנון והמשוררת רחל לא התקבלה, נבחרו מחדש הדמויות וכיום התכנית היא שרחל המשוררת תופיע על שטר של 20 שקלים, שאול טשרניחובסקי על שטר של 50 שקלים, לאה גולדברג על שטר של 100 שקלים ונתן אלתרמן על שטר של 200 שקלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משה גפני וסטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים