שרירים אחרי מות קים: צפון קוריאה שיגרה טיל
ביום שבו הכריזה על מות הרודן ששלט 17 שנה, קים ג'ונג איל, ביצעה צפון-קוריאה ניסוי בירי טיל. בדרום "לא בטוחים שיש קשר בין הדברים", אבל גם בעבר ביצעה פיונגיאנג ניסויים כאלה כדי להעביר מסר למערב. היא רוצה לומר: "המשטר מתפקד, אל תנסו אותנו"
סופו של רודן - הכתבות האחרונות:
- למה את בוכה? צפון-קוריאה "באבל" על מות קים
- הרעיב, התחמש וחגג. חייו ומותו של קים ג'ונג איל
- בנו של הרודן הצפון קוריאני מונה ל"יורש הגדול"
- צבא דרום קוריאה בכוננות, ירידות בבורסות אסיה
- רודן צפון קוריאה, קים ג'ונג איל, מת בגיל 69
גורם דרום-קוריאני רשמי, ששמו לא נמסר, צוטט בסוכנות הידיעות הרשמית בסיאול כאומר שהוא אינו מעריך ששיגור הטיל קשור למותו של קים ג'ונג איל ולהודעה על כך שבנו, קים ג'ונג און, מונה ליורשו. גורמים בצבא דרום-קוריאה אמרו כי נראה שמדובר בירי כחלק מתרגיל שגרתי. עם זאת, במערב עלו מאז הבוקר השערות בדבר האפשרות שצפון-קוריאה עשויה לבצע פרובוקציה בדמות ניסויים בנשק כדי להבהיר שהיא עדיין בשליטה מלאה, גם אחרי מות המנהיג.
זמן קצר לפני הדיווח על שיגור הטיל הצפון-קוריאני, העריך ד"ר אלון לבקוביץ', מנהל התוכנית ללימודי אסיה באוניברסיטת בר-אילן, כי פיונגיאנג עשויה "לעשות שרירים" בזמן הקרוב כדי להוכיח למערב שהיא מתפקדת באופן מלא. לבקוביץ', מומחה לענייני קוריאה, אמר בשיחה עם ynet כי צפון-קוריאה עשויה לבצע ניסוי טילים, כפי שכבר עשתה בעבר כצעד מתריס כלפי המערב, או ניסוי גרעיני. "המשטר רוצה לשדר לעולם שלמרות שהמנהיג הדגול מת, הוא עדיין בשליטה ולא כדאי להתעסק איתו".
הבוקר, זמן קצר אחרי ההודעה הרשמית בטלוויזיה הממלכתית של צפון-קוריאה על כך שקים ג'ונג איל מת בגיל 69 מהתקף לב במהלך נסיעה ברכבת, הודיעה דרום-קוריאה כי הצבא שלה העלה כוננות. שתי הקוריאות נמצאות מבחינה רשמית במצב מלחמה. בשנים 1950-1953 ניהלו הצפון הקומוניסטי והדרום שמנהל אורח חיים מערבי מלחמה עקובה מדם. המלחמה הסתיימה בשביתת נשק ולא בהסכם שלום, כך שחצי האי הקוריאני נותר מחולק ולמעשה נמצא עודנו במצב מלחמה.
המתיחות בין הדרום לבין הצפון ממשיכה לגרום להתלקחויות וקרבות מעת לעת. במסגרת מדיניות החוץ האגרסיבית של קים ג'ונג איל לא בחלה צפון-קוריאה בפרובוקציות, ולא שעתה לקריאות מועצת הביטחון של האו"ם להרגיע את המצב
בשטח.
רק בשנה שעברה האשימו דרום-קוריאה והמערב את צפון-קוריאה בהטבעת ספינת קרב דרום-קוריאנית, אירוע שבו נספו 50 מלחים מדרום-קוריאה. פיונגיאנג דחתה את ההאשמות והכחישה כל קשר לאירוע, אך דו"חות במערב קבעו כי היא הטביעה את הספינה בעזרת טיל טורפדו. באירוע אחר אשתקד פתחה צפון-קוריאה במתקפת פגזים מפתיעה על אי השייך לדרום קוריאה, וגרמה להרג חיילים ולעשרות פצועים.
Read this article in English