ממעמקים לכיסא מנהלים: בית ספר לניהול בצוללת
מה משותף למנכ"ל סודה סטרים, מנכ"ל יקבי תבור, סמנכ"ל צ'ק פוינט, יזם היי-טק ומנכ"ל סיסקו? כולם העבירו את השירות הצבאי מתחת למים. שוחחנו איתם ובדקנו מה הם למדו שם ואיך זה משפיע על עבודתם הניהולית?
ביום א' האחרון הסתיים קורם צוללן ה-100 במספרו, בטקס שנערך בבסיס חיל הים בחיפה. שייטת הצוללות היא יחידה עילית התנדבותית אשר מהווה את כוח ההתקפה התת מימי של חיל הים. תפקידי היחידה הם השמדת כלי שיט אויב, שליטה בגבולות נמלים, פעילות ריגול חשאית וסיוע לכוחות נוספים בקרב. יתרונותיה המובהקים של הצוללת נעוצים בחשאיותה. כ-50% מזמנן מבלות הצוללות בפעילות מבצעית מחוץ לגבולות המדינה.
קורס הצוללן נמשך שנה וחודש וכלל שלושה שלבים ובנוסף הכשרות מיוחדות בארץ ובחו"ל. עם קבלת אות הצוללן מצטרף הצוללן לצוות הלוחם ומשובץ באחת הצוללות של החיל. כאיש צוות הוא יהיה שותף למשימות ולמבצעים מורכבים וחסויים.
לרגל סיום קורס ה-100 שוחחנו עם חמישה מבוגרי היחידה: אורן סלע, מנכ"ל יקבי תבור; אייל גורה, יזם היי-טק; דני בירנבאום, מנכ"ל סודה סטרים; רונן קלר, סמנכ"ל משאבי אנוש בצ'ק פוינט ובועז מעוז, מנכ"ל סיסקו ישראל.
אורן סלע - מנכ"ל יקבי תבור
"דוד שלי היה בצוללות", מספר סלע. "יצא לי לבקר אותו בשבתות, לשמוע סיפורים וזה תמיד עשה לי חשק. כשהגיע תורי, ביקשתי בלשכת גיוס וככה התגלגלתי לגיבוש. הקורס היה יחסית קשה, הן מבחינה נפשית והן מבחינה לימודית. מה שאפיין את הקורס ואת כל השירות הוא - שלא משנה מה אתה עושה, אלא משנה עם מי אתה עושה. בצוללות הקטע החברותי הוא מאוד חשוב, וגם אם לא קל, אז הביחד הזה עוזר להתגבר על כל קושי".
מה מאפיין את הצוללן?
"הצוללן צריך להיות טיפוס אחראי, בעל יכולת לעבוד בצוות, כל אחד צריך לעשות את המוטל עליו כדי שהצוללת תפעל כמו שצריך, ואם לא - הסיכון הוא ברמה של חיים ומוות. נוצר הווי של משפחה אחת גדולה, שבאף מקום אחר בצבא לא יוכלו לחוות. הצוללן הוא אדם מאוד יסודי, סובלני, ראש גדול, בעל יכולות חברתיות טובות מאוד. ברגע שנכנסת, אתה נמצא שם ואין שום דרך מילוט. מצד אחד זה קשה, מצד שני זה נותן המון כוח. המשפט 'כולנו באותה סירה' מקבל משמעות כפולה ומכופלת".
מהם הכלים שקיבלת מהצוללת?
"ייצור יין הוא תהליך מאוד ארוך שלוקח ארבע שנים, ממש כמו השירות בצוללות. מרגע נטיעת הגפן ועד שהיא מניבה פרי, מהתסיסה ועד היישון בחביות עץ ובסופו של דבר- הבקבוק. גם בייצור יין, כמו בצוללת, עבודת הצוות חשובה מאין כמוה. בתהליך זה מעורבים הרבה גורמים - יינן, אנשי שיווק, אנשי מכירות. צריכים לעבוד יחד בצוות גדול ולקבל את ההחלטות הנכונות.
"אם תעשה יין טוב ולא יהיה לך איש מכירות טוב, היין לא ינחל הצלחה. גם ביקב וגם בצוללת, נדרשת ראייה לטווח ארוך, עם הרבה השקעה, גם בתחילת הדרך וגם לאורך הדרך. ללא השיתוף פעולה בצוות והיכולת לבנות משהו לאורך זמן, לא יצא המוצר הנכסף שאתה עובד עליו כל כך קשה".
בתקופה של ה-4 שנים בצוללת האישיות מתעצבת. אופקי היו צרים עד הגיוס, על פי מה שראיתי במושב בו גדלתי. השירות הזה פיתח לי רעב לשאוף לעשות ולהצליח. היום אני עושה מה שאני אוהב לעשות ורואה בזה הגשמת חלום. הצלחתי לשלב בין הכפר לבין תעשייה, למוצר שיש בו שילוב של הרבה דברים יחד".
מילואים עושה אורן בקצין העיר עפולה, כמודיע נפגעים. "אנחנו חיים במציאות מסוימת בה נפגעים חיילים, ההודעה מטעם הצבא למשפחות היא משימה שהיא מאוד קשה ומאוד רגישה ואני מרגיש תחושת שליחות כשאני מבצע אותה. זה משהו שחייב להיעשות ועדיף שיעשה בצורה מקצועית ורגישה".
אייל גורה - יזם היי-טק
גורה הוא מנכ"ל ומשקיע בחברות סטראט-אפ פיקסקאוט, שנמכרה לגטי-אימג'ס, פיקאפ שנמכרה לוויבראנט דיגיטאל וגיפטס פרוגקט שנמכרה לאי-ביי.
כיום הוא מסייע ליזמים צעירים בתחילת דרכם, מלמד בתוכנית היזמות של המרכז הבינתחומי ומשמש יועץ פעיל בעמותת "תמורה" שמקדמת את החיבור בין עולם הסטארט-אפים לתרומה לקהילה ועובד על מיזם חדש.
"בתור חיפאי תמיד היה ברור לי שאהיה בחיל הים", הוא מספר. "בתור מתבגר בבית הספר הראלי בחיפה היה גם די ברור שצריך לעשות מעבר ולהתנדב ליחידה מובחרת. מפה לשם ואחרי סדרות גיבושים ומיונים שונים ומשונים, אכן מצאתי את עצמי בשייטת-7".
איך השירות הצבאי הביא אותך לעמדה הבכירה בה אתה נמצא כיום?
"השירות עצמו לא הביא אותי ישירות למה שמצאתי את עצמי עושה בתחום היזמות, אבל בהחלט הקנה כלים מאוד מיוחדים שעזרו ועדיין עוזרים".
האם יש לך זיכרון מסויים מימי הצבא שאתה רוצה ויכול להרחיב עליו?
"ללכת לישון לכמה שעות בזמן מבצע כשהצוללת בעומק רב ובמרחק רב מישראל בתחושת ביטחון בחבריך שמפעילים את הכלי המסובך הזה באופן מושלם בזמן שאתה ישן, ואז לקום בבוקר לריח הלחמניות החמות והטריות שמתפשט בכל הצוללת".
מה לדעתך מאפיין את דמות הצוללן?
"שאלתי את עצמי את השאלה הזאת פעמים רבות במהלך השנים, תוך כדי ההתנסות בעסקים ובאזרחות והגעתי למסקנה שהמיוחד בצוללן הוא היחס הכמעט הפוך לגמרי בין רמת האינטליגנציה המאוד גבוהה, לרמת האגו. כנראה שרק על ידי טיפוסים כאלו אפשר ליצור את עבודת הצוות השקטה הנחוצה כל כך ואת הארגון הניהולי השטוח בו המפקד וצעיר הצוללנים מתפקדים בכזה שיתוף".
האם אתה בקשר עם יוצאי היחידה?
"למרות כל החוויות וההרפתקאות המיוחדות, הדבר המשמעותי ביותר שקבלתי מהשירות והוא נכס לכל החיים זה החברויות הכל כך חזקות עם האנשים הנפלאים האלו. אני נפגש או מדבר פעם בשבוע בממוצע עם חבר מהצוללת או הקורס ואנחנו מקפידים על מפגשים בפורום מלא כל מספר חודשים. עכשיו הפורום המלא התמלא אפילו עוד יותר כי כבר רובנו נשואים ויש כבר ילדים חמודים שמתרוצצים בין הרגליים בזמן המפגשים".
מה הכלים שקיבלת בשירותך בצוללות, ואיך אתה משלב אותם בהווה בקריירה שלך?
"אחד הכלים המשמעותיים שמשתמשים בהם בניווט בצוללות והוא מאוד ישים בעולם הסטארט-אפים והיזמות הוא "ניווט בתנאי אי ודאות. "בשיטת ניווט זאת אתה משאיר מעגלי ביטחון בכל פניה שאתה עושה, ולוקח בחשבון טעויות שיקרו לך בהמשך הדרך. הכלי החזק השני שמשקף את הווי הצוללת ומאוד חשוב בחיים העסקיים, זה היכולת להיות בשקט ופשוט להקשיב".
דני בירנבאום - מנכ"ל סודה סטרים
"הלכתי לבדיקות טייס, אבל המשקפיים, אוי המשקפיים. הגעתי לחובלים, המסלול היה פנטסטי, מדהים, מאתגר, כיף. בסוף המסלול ניתנה לי האפשרות לבחור לאן להגיע. ידעתי שהמצטיינים הולכים לצוללות, ומבלי לדעת הרבה, ידעתי שאני תמיד מחפש את האתגר והחלטתי להתמודד. הגעתי לוועדת הקבלה עם עמי איילון, שאול חורב וניר מאור. השילוב של הרפתקה ואנשים מצוינים משך אותי. לשמחתי התקבלתי והתחלתי את ההכשרה".
"התגייסתי ישר אל תוך מלחמת לבנון, היית לי פעילות מבצעית עוד לפני שהוכשרתי כקצין משמרת. צ'רצ'יל אמר בזמנו, 'מעולם, בשדה מאבקי אנוש, לא חבו רבים כל כך, הרבה כל כך, למעטים כל כך'. הרגשתי שאני בקבוצה הקטנה ההיא. עשיתי שירות מאוד חשוב למדינה, הגנתי על מדינת ישראל, שילוב של שירות התקפי והגנתי. הגעתי למקומות שלא הייתי חולם להיות בהם.
"הצוללת היא כלי כל כך מדהים, אתה שואל את עצמך, אילו רק היו יודעים מה אני עושה... היו ימים שישבנו על הקרקעית, אף אחד לא ידע איפה אנחנו, היינו רואים סרטים ומספרים בדיחות. האנשים בצוללת הם מלח הארץ אחד אחד. אנשים שואלים איך אפשר לשרוד בצוללת כל כך הרבה זמן - הכל בזכות האנשים שאתה נמצא איתם שם. קשר צוללן הוא קשר דם".
מה מאפיין את הצוללן?
"לצוללן יש הרבה אופי, הצוללנים הם אנשים עם אישיות, אנשים רגועים, תמיד בשליטה עצמית גבוהה, חברותיים ואינטליגנטיים ברמה הכי גבוהה, אופטמיים, יודעים לקבל החלטות בתנאי אי ודאות. הצוללן הוא אדם שפועל בלי להסס. יחד עם זאת שבצוללת יש מתודיקה מאוד ברורה, צריך הרבה פעמים להפעיל שיקול דעת".
חוויה שזכורה לך
"היינו בהפלגה מבצעית שהיתה אמורה להימשך 10 ימים, ולפתע קיבלנו מברק שהמשימה שלנו נדחתה בשבוע, ונאלץ להשאר עוד 8 ימים במים. ההפלגה הזאת הפכה להיות הפלגת מופת, שם דבר, בהווי ובמבצעיות שלה".
כלים שקיבלתי מהצוללת
"1. קבלת החלטות מהירה בתנאי אי ודאות - אין חלונות בצוללת. יש הסונאר, שהוא העיניים של הצוללת, אי אפשר למפות את הדברים בצורה ברורה, אי אפשר לדעת בוודאות מה קורה שם למעלה. צריך לפענח מפה שלמה של נתונים שהם לא מושלמים. גם בעולם העסקים אין מיפוי, וכשאני, במיוחד בסיטואציה מסחרית, צריך לקבל החלטות באי ודאות, אני שמח שהוכשרתי לכך בצוללת.
"2. חשיבות החומר האנושי - כל תחנה בקריירה שלי מאז השירות בצוללות, רק חיזקה לי החשיבות של הצוות איתו אני עובד. איכות הצוות היא מה שקובע, יותר חשוב מכל דבר אחר.
"3. חשיבות התרבות הארגונית - בצוללת מדובר על הווי, אופטימיות ואנרגיה חיובית. להבדיל מסיפורים שאנחנו שומעים על חי"ר, כמו שהאנשים נמצאים בבוץ, גם מצב הרוח שלהם בבוץ. בצוללת היו אנשים שלא רצו בכלל לצאת הביתה. היינו עושים הגרלות של מי יצא להפלגות - כי היה פשוט כיף.
"מאז למדתי לתת חשיבות לערכים ההתנהגותיים. היום, התרבות הארגונית שלי בסודה סטרים משקפת באופן חד משמעי את התרבות האירגונית שרכשתי בצוללת. בכל משרד בסודה סטרים תלוי מודל של חמשת גורמי המפתח להתנהלות והעבודה בחברה. אומץ עסקי, יצירתיות, יוזמה, אופטימיות ואנרגטיות ושקיפות".
דני מספר כי צוללן תמיד יזהה צוללן. כשלמד בהרווארד, למד איתו בחור שהיה בצוללות האמריקאיות. "הייתה לנו שפה משותפת אפילו בלי להכיר", הוא נזכר.
רונן קלר, סמנכ"ל משאבי אנוש בצ'ק פוינט
"הייתי בצוללות 17 שנה, בהן שירתתי בהרבה תפקידי קצונה - הייתי מפקד צוללת אח"י גל- מהדור הקודם, ולאחר תפקיד מפקד הצוללת רציתי אתגרים חדשים הדומים לצוללת. אחרי לימודי פסיכולוגיה וייעוץ ארגוני השתחררתי בגיל 35 והגעתי לצ'ק פוינט. בתפקיד הראשון אליו התמיינתי הם חיפשו מישהו עם רקע בהיי-טק, לא היה לי שום רקע בהיי-טק. בגלל שאותם האנשים שגייסו אותי הכירו את הצוללות, אז הם קיבלו אותי והייתי מנהל התפעול".
ב-2005 מוניתי לסמנכ"ל משאבי אנוש, הייתי כפוף למנכ"ל צ'ק פווינט במשך 6 שנים. בשנה האחרונה עברתי לתפקיד של פיתוח מוצרי הדרכה ללקוחות בנושא אבטחת מידע, שזהו תפקיד בתחום העסקי".
איך הגעת לצוללות?
"הייתי בקורס חובלים ורציתי לעשות משהו של מצטיינים, והצוללות זה של הכי טובים. גם בחובלים ידעתי שלצוללות יגיעו הכי טובים, וידעתי שאני רוצה להיות חלק מההכי טובים. זה ארגון של מצטיינים. בין תפקידיי הייתי קצין משמרת בצוללת ואח"כ קצין גנ"ק - גילוי וקשר, לאחר מכן קצין הנשק - אחראי על מערכות התקיפה בצוללת. יצאתי לטיול של שנה במזרח במסגרת חל"ת (חופשה ללא תשלום - ר.ר), ובחזרתי לשירות, הייתי מפקד סטי"ל 3 שנים ואז הגעתי לתפקיד האחרון - והייתי מפקד צוללת. פיקדתי על אח"י תנין ואח"י גל".
איך השירות הצבאי הביא אותך לעמדה הבכירה בה אתה נמצא כיום?
"הדבר הראשון - הדברים הכי משמעותיים בהצלחה באזרחות היא העבודה בצוות וזה הדבר החשוב בעיני. בצוללות הדבר החשוב ביותר הוא העבודה בצוות. זה מקום שמלמד אותך וממש הופך אותך לכזה - הופך את הצוות לחזות הכל. היום זה נורא נורא חשוב לעבודה בארגונים אזרחיים.
"הדבר השני - היכולת לעבוד במערכת מקצה לקצה - להכיל שינויים מאוד מהירים, לעבור משגרה למצב חירום בשבריר שנייה, ואחר כך יותר קל לך במצב של שינויים. ארגונים מודרניים עובדים במצב של שינויים. אם אתה חי את הקצב של הצוללת, אתה כשיר ומותאם גם למקומות אחרים. מלבד שני אלו זה גם היכולת לראות תמונה רחבה ויכולת להבין סיטואציה וגם את הפרטים הקטנים".
האם יש לך זיכרון מסויים מימי הצבא?
"הצוות שלי, החוויה של להיות ביחד איתם כל כך הרבה שבועות ביחד מתחת למים, זה זיכרון שאתה לוקח אותו איתך לכל החיים. אתה רואה אותם יותר מאת המשפחה, והם הולכים איתך לכל החיים. אנשים מיוחדים, חוויה של חברותא מאוד מיוחדת, קבלה של האחר".
אתה בקשר איתם עדיין? "בוודאי! בקשר עם כולם. אתמול חזרתי מטיסה ופגשתי מישהו מהצוות שלי ב-1989 וזה היה כאילו לא נפרדנו בכלל. קשר בין צוללנים הוא קשר שאי אפשר לשבור".
מה לדעתך מאפיין את דמות הצוללן?
"מוכנות לקבל את האחר. פתיחות לכל האנשים בלי קשר למי הם, או מה הם. אתה לא רואה היום בחברה מספיק את המוכנות לקבל את האחר, אם הוא שונה ממך. לא ממקום של גזענות, גם מישהו שבא מרקע אחר ומתעניין בדברים אחרים. בצוללת לכל אחד יש מעט מקום וזה מכריח אותך לקבל את האחר.
"הצוות והחוויה של הביחד הופכים להיות יותר חשובים מהחוויה של היחיד. אנשים מוכנים לקבל כל מיני דברים שבמקומות אחרים יתפסו כשגעונות. הצוללנים הם אינטליגנטים ומנוסים בעבודה בלחץ. כל אחד מאנשי הצוות רואה את האחר קודם כל כאדם, ולא רואים את זה היום כל כך".
בועז מעוז- מנכ"ל סיסקו ישראל
"הגעתי לביתן חיל הים. באותה תקופה לא היו מאתרים מראש לצוללות, אלא רק ליחידות התנדבותיות כולן יחד. על הצוללות לא ידעתי כלום לפני, אבל הבחור שהרצה והסביר לנו על הצוללות הפנט אותי. משכו אותי בעיקר איכות הלוחמים והצוות שישרת איתי; המשימות המיוחדות ואיך חיים עשרות איש בצוללת, איך מתפקדים בצוללת.
"התגייסתי ב-1988, אחרי 13 חודשים הוכשרתי כמכונאי ולאחר מכן גם קצין משמרת. אני הייתי הצוללן הראשון ששימש גם קצין משמרת, ללא קורס חובלים. קיבלתי הרבה פרגון ותמיכה נהדרת. כיום, נושא החיילים כקציני משמרת הרבה יותר מקובל.
"היה קורס קשה מאוד מהפן הלימודי וגם מהפן הפיזי. הלחץ הנפשי המופעל על החיילים בקורס הוא גדול מאוד. מה שמחזיק את הקורס זה האנשים הנמצאים בו - החומר הכי טוב שצה"ל מצליח לגייס.
"אחד הדברים שמאפיינים את הצוללנים, זה שכל מי שמגיע הוא מוביל בתחומו. תמיד היו מנהיגים ומובילים, אבל הגדולה שלהם היא שהם מוכנים לוותר על כל הדברים האלה. הייתי יכול להיות קצין או טייס ובכך להיות סוליסט מבחינת הכישורים שלי, אבל הייתי מוכן לוותר על זה ולהיות אחד מצוות.
"השתחררתי ב-1993, כמעט המשכתי במסלול הצבאי, אך ברגע האחרון החלטתי שלא. לאחר השחרור, טיילתי חצי שנה בדרום אמריקה וכשחזרתי למדתי במרכז הבינתחומי תואר ראשון במינהל עסקים ומשפטים. אחרי שנה נפתחה ב'סיסקו' תוכנית בוגרי אוניברסיטה. ב-1999, קודמתי לעמדת 'מהנדס מכירות'. נכנסתי לתחום חדש שלא היתה לי הכשרה בו, אך אם היית בצוללות, זה אומר שיש לך יכולות טכניות".
כלים שקיבל מהצוללות
"ניהול שלא מתוך סמכות. אחד הדברים שדומיננטיים בצוללת ושהתרבות בסיסקו מאוד מזכירה. מנהל כאן הוא מנהל, אנשים הולכים אחריו בגלל שהוא מקצוען ובעל הידע הנכון, ולא בגלל הדרגות שלו. כך אני הערכתי את המפקדים שלי, על פי, מקצועיותם, כושר השכנוע והאנושיות שלהם.
"מנהל שלא יודע להוביל אנשים מתוך המקצועיות והיכולת לשכנע, לא יצליח להחזיק מעמד בתור מנהל בשום מקום. גם בעולם העסקים וגם בצוללת יצא לי לנהל אנשים שברובם היו יותר מנוסים ויותר חכמים ממני, אני בא כל יום לעבודה כמו שבאתי כל יום לצוללת ואני חייב לשכנע את האנשים שאני מוביל אותם.
"בתור מפקד, אני עודדתי את החיילים שלי לדבר על כל דבר. החיילים כל כך מיוחדים וזה מביא תרבות בריאה של דיבייט. כקצין משמרת יצא לי לתת הוראות גם לקצינים שבדרגה גבוהה ממני. האנשים שמגיעים לצוללות, הם אנשים ללא אגו, בטוחים בעצמם ובכישורים שלהם.
"למדתי להכיר את עצמי ואת המגבלות שיש לי כאדם. גיליתי כמה אני יכול לחצות את מה שחשבתי שהיו הגבולות שלי כבן אדם, הן מבחינה פיזית והן מבחינה מנטאלית. בצוללת יש הרבה מאוד מצבים שאתה נמצא בפעילות מבצעית והמצב הוא לא קל. יש תחרות בצוללת, אבל התחרות היא בריאה. תכונות האופי של הצוללנים מביאות אותן לעשות הכל כדי לתרום להצלחה של הצוות. החוסן האישי, הבגרות וההבנה ש'אתה לא צריך להיות מקום ראשון כדי שיהיה לך ערך'. כיום כשאני מגיע לתפקיד אזרחי אני מתעסק בתוכן ולא באגו. השירות כצוללן נתן לי את הכישור להתמודד במצבי תחרות עם הטאלנטים הכי גדולים בשוק.
"לאורך כל הקריירה עשיתי כל שנתיים תפקיד אחר. אני מאוד אוהב שינויים, השוק שבו אני נמצא הוא מאוד דינאמי ויש תחרות קשה. לא יהיה קל להסתדר אם אתה לא אדם שמסוגל ללמוד במהרה ולהשתנות בהתאם לנסיבות. אלה דברים שקיבלתי מהצוללת, קודם כל העבודה בים, אשר משתנה כל הזמן - אפשר לתכנן מבצע מסוים ולעשות את הכנה הכי טובה, אך בסוף הים קובע לך את האג'נדה.
"באותה מידה זה יכול להיות גם בעולם העסקי. באותה מידה, אתה יכול לתכנן את האסטרטגיה שלך לשלוש שנים קדימה וצריך להגיב מיד אם מגיע מתחרה חדשה. התעסקתי המון בטכנולוגיה בצוללת, למדתי שפה חדשה באזרחות, אני אדם צעיר יחסית ואני מוביל חברה מובילה.
"בצוללת הכל בנוי על אמון ודיסקרטיות. יחסי העבודה שנבנים סביב אלה חשובים מאוד בעולם העסקי - מול המנהל שלי, אני תמיד אומר לו את האמת, גם אם היא פחות נעימה. חוסן אישי דרוש כדי להודות בטעויות. דווקא בתרבות הישראלית שהיא יותר עגולה, מאוד חשוב לתת ללקוחות את האמון והיושר ואת התחושה שאני תמיד פה עבורם.
"הנושא של שירות בצוללת הוא כל כך מעניין עד שהוא משמש גם כדרך לשבור את הקרח מול אנשים זרים. זה נורא מסקרן אותם, וישר מתייגים אותך ישר כאיש צוות מצויין, אדם דיסקרטי, בנאדם שאפשר לסמוך עליו ושיודע להתמודד עם מצבי לחץ.
"אני מאוד מאמין שהאנשים מגיעים להישגים, חיים על פי החלומות שלהם. חלמתי להיות צוללן, חלמתי להיות מנכ"ל חברת סיסקו. השירות בצוללות עם האנשים הכי טובים בצבא משך אותי למעלה מבחינת השאיפות שלי".
- הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וקריירה