סין: הכפר המורד מציב תנאים לממשלה
תושבי הכפר ווקאן טוענים כי אנשי השלטון המקומי מתכוונים להפקיע את אדמותיהם ולהעבירן לכרישי נדל"ן, וסילקו מכפרם את השוטרים והפקידים. בתגובה למרדנותם הוטל מצור על הכפר. מחר הם מתכוונים לצעוד בהמוניהם במחאה על הרג מפגין במעצר
שבוע לאחר פרוץ ה"מרד" בכפר הסיני ווקאן, מדווח היום (יום ג') פעיל במקום כי התושבים יפתחו במשא ומתן עם נציגי השלטון ויציבו להם שורה של תנאים בתמורה לביטול מצעד מחאה שהם מתכננים לקיים מחר. תושבי הכפר, שהשלטונות הטילו עליו מצור, מוחים על כוונה להפקיע את אדמותיהם לטובת חברת נדל"ן ומאשימים בשחיתות את אנשי השלטון המקומי העומדים מאחורי העסקה.
תושבי הכפר במחוז גואנדונג שבדרום סין מאיימים לצעוד מחר בהמוניהם לעבר משרדי הממשלה המקומיים, במחאה על הפקעת אדמות חקלאיות ועל מותו של פעיל מקומי, שו ז'ינוואו, שמת במעצר.
זה למעלה משבוע שהכפר אינו בשליטתה של המדינה. בחודשים האחרונים זעמו התושבים לנוכח מה שכינו מזימה למכור חלק ניכר מאדמותיהם החקלאיות לחברת נדל"ן גדולה שמתכוונת להקים במקום מרכז מסחרי ובתי מגורים. הם האשימו את הממשלה המקומית בשחיתות בפרשה.
המחאה החריפה כשנודע דבר מותו במעצר של שו. המשטרה טוענת כי הפעיל מת מהתקף לב, אולם משפחתו וחבריו מאשימים אותה בהכאתו ובהתעללות בו. התושבים סילקו משטח הכפר את נציגי השלטון והמשטרה. אלה, בתגובה, הטילו מצור על הכפר והקימו מחסומים סביבו.
המחאה אמנם מוגבלת לכפר אחד בלבד, אך היא מושכת תשומת לב נרחבת במדינה ומחוצה לה, ולכן המפלגה הקומוניסטית השלטת תופשת אותה כאיום על היציבות.
"על הממשלה להסיר את המחסומים סביב לכפר, לאפשר לעיתונאים נוספים לראות את גופתו של שו, ולהקים ועדת חקירה בנוגע לסכסוך בווקאן", אמר נציג הכפר, יאנג סמאו, לסוכנות הידיעות רויטרס. "אם הם יסכימו, נבטל את צעדת המחאה מחר", אמר יאנג, אך תושבים אחרים אמרו כי בכוונתם לערוך את המצעד בכל מקרה.
ה"ניו יורק טיימס" דיווח השבוע כי הכפריים מקווים שבייג'ינג תתערב בנעשה בכפרם ותענה לקריאתם לחקור
את השחיתות במנגנוני השלטון המקומי. בהפגנה שנערכה בכפר בשבת שרו המפגינים "אנחנו אוהבים את המפלגה הקומוניסטית", בניסיון להוכיח את נאמנותם לשלטון בבירה.
בשנים האחרונות התרבו בסין אירועי המחאה בנושאי שחיתות, זיהום, שכר והפקעת אדמות כביכול לצורכי פיתוח. סוכנות הידיעות רויטרס מצטטת מומחים המעריכים כי מספר אירועי המחאה ההמוניים השנתיים הגיע ל-90 אלף.