אובמה, הבחירות ואיראן: אי אפשר לצפות ליותר
הצהרות שר ההגנה והרמטכ"ל האמריקני מעידות על שינוי הקו - האופציות לא רק על השולחן, הן ממש באוויר
אופטימיות זהירה: ההצהרות האחרונות של שר ההגנה לאון פאנטה ושל יו"ר המטות המשולבים (הרמטכ"ל האמריקני) הגנרל מרטין דמפסי בראיונות לרשתות טלוויזיה אמריקניות, נועדו בראש ובראשונה לשרת את מסע הבחירות של הנשיא ברק אובמה ולהדוף את טענות הרפובליקנים נגדו בדבר "רפיסות" שהוא מגלה מול איראן.
הפצצה האיראנית - דיווחים אחרונים ב-ynet:
רמטכ"ל ארה"ב: מקדמים אפשרות לתקוף באיראן
תקלה באיראן: שריפה ומצב חירום בבית זיקוק בכיר איראני: הסנקציות מסבות לנו נזקעם זאת, מהותן של ההצהרות האלו חשובה מאוד. ראשית, מפני שהן מוכיחות שאין באמת חילוקי דעות בדבר הערכות המודיעין הנוגעות להתקדמות פרויקט הגרעין הצבאי האיראני בין ישראל לבין ארה"ב.
שתי קהיליות המודיעין, האמריקנית והישראלית, מעריכות כי ברגע שההנהגה האיראנית תחליט לייצר מתקן גרעיני מתפוצץ, היא תוכל לעשות זאת תוך שנה או אפילו עשרה חודשים. ואם יחליטו לייצר את הנשק הגרעיני עצמו, תידרש להם כשנה. גם פאנטה הבהיר בתוכנית "60 דקות" שההחלטה בדבר ייצור הפצצה עוד לא נפלה. רק מרגע שההנהגה האיראנית תכריע בעניין, תחל הספירה לאחור.
נקודה שנייה שעליה עמד שר ההגנה האמריקני היא עניין המתקנים הסודיים. אם איראן מצליחה לפתח מתקנים מתחת לקרקע, שישראל והמערב אינם יודעים עליהם, אזי היא יכולה לפתח את הפצצה ולמערב לא תהיה התרעה. כך למשל קרה בהודו, בפקיסטן ובצפון קוריאה לאחרונה. פיונגיאנג פיתחה מתקן להעשרת אורניום וארה"ב לא ידעה על כך עד שהצפון קוריאנים הזמינו מדען אמריקני לבקר במתקן הסודי ולצפות בהישגיהם.
בישראל ובארה"ב חוששים שדבר דומה יקרה עם המתקן שאיראן בונה סמוך לעיר קום, בשטח הקרוי פורדו, השייך למשמרות המהפכה. החשש הוא שאיראן תתקין שם בקרוב צנטריפוגות מדגמים חדישים שבהן תוכל להעשיר אורניום לדרגה גבוהה של חומר בקיע, במהירות רבה יותר מכפי שהיא יכולה לעשות זאת במתקן העיקרי בנתנז. אבל מה שהרבה יותר חשוב הוא שהמתקן בפורדו חפור עמוק מתחת להר והפגיעה בו קשה ביותר, מה שמעניק לאיראנים, לפי גירסת ישראל, "מרחב חסינות".
החששות גברו לאחרונה כשאיראן הצהירה שתתחיל בקרוב להעשיר אורניום לדרגה של 20 אחוז במתקן בפורדו. אורניום מועשר בדרגה כזו עדיין אינו יכול לשמש לפצצה, אבל מי שיכול להעשיר אורניום לרמה כזו, יכול בקלות ובמהירות רבה להעשיר אורניום גם לדרגה של 90 אחוז בפרק זמן לא ארוך.
זריקת עידוד
דווקא האלמנט המעודד ביותר את ישראל הוא הכרזות הרמטכ"ל האמריקני. דמפסי הודה ביושר של חייל: "אנו מנסים לבנות ביטחון בקרב הישראלים שאנו מבינים את הדאגות שלהם ומשתפים איתם פעולה בטיפול בנושא". משמעות הטקסט הזה היא - אנחנו מצהירים בפומבי כי הערכות המודיעין שלנו זהות לשלכם ואנחנו מעריכים באותה חומרה את האיום.
"אנחנו משתפים איתכם פעולה" - כלומר ארה"ב לא רק דורשת מישראל שיתוף פעולה אלא גם עושה זאת בעצמה, והכוונה גם לתרגיל גדול של הגנה מפני טילים בהשתתפות ספינות הצי האמריקני שייערך בקרוב מול חופי הארץ.
חשיבות רבה יש גם בדבריו של הגנרל דמפסי, על ההכנות הצבאיות שעורכת ארה"ב: "אני מרוצה מכך שהאופציות שאנחנו מפתחים מתגבשות לנקודה שבה יהיה ניתן להוציאן אל הפועל במקרה הצורך". במשמעות של משפט זה אי אפשר לטעות. אמירה זו מעניקה משמעות מאוד מעשית לאמירה של הנשיא ושל שר ההגנה בדבר האופציות שעל השולחן.
נראה ששינוי הקו האמריקני נובע לא רק מהביקורת שמתחו הרפובליקנים על הנשיא אובמה ולא רק מהעובדה שהנשיא האמריקני זקוק לקול היהודי בבחירות הבאות, אלא גם מפני ששר הביטחון אהוד ברק הציג בפניו נקודה שעד כה העדיפו האמריקנים להתעלם ממנה.
לדברי מקורות יודעי דבר, נראה שברק הצליח להבהיר לאובמה בשיחתם ליד וושינגטון לפני כמה ימים, כי ההכרזות האמריקניות בדבר הסכנות הצפויות לעולם מתקיפה של ישראל באיראן, וההתנגדות לתקיפה כזאת, רק מחלישות את ההרתעה כלפי איראן ומעודדות את האייתוללות להחיש את מאמציהם ולדהור אל הפצצה בלי חשש.
ברק שכנע את אובמה כנראה כי יש סתירה בין האמירה "כל האופציות על השולחן" שהנשיא משמיע השכם והערב, לבין ההכרזות שתקיפה באיראן תהיה אסון לעולם. זו כנראה בדיוק הסיבה שהגנרל דמפסי סיים את דבריו בראיון ל-CNN באמירה הבאה: "הדאגה הגדולה ביותר שלי היא שהם (האיראנים) ישגו בהערכה לגבי נחישותנו. כל הערכה מוטעית יכולה לגרום לכך שניגרר לעימות וזאת תהיה טרגדיה לאזור ולעולם".
הגנרל דמפסי אומר במילים פשוטות: אנחנו שוקלים ברצינות אופציה צבאית בידיעה ברורה שנזקה גם לארה"ב ולעולם כולו יהיה חמור. לטוב מזה אי אפשר לצפות.