שתף קטע נבחר

 

חשש מזליגה לאיראן? בוטלה עסקה עם טורקיה

משרד הביטחון הורה לתעשייה האווירית ולאלביט לבטל עסקת ענק בשווי 141 מיליון דולר למכירת מערכת מודיעין אווירי לטורקיה, שנחתמה ב-2008. "יש לנו אחריות ביטחונית", אמרו. גורמים ישראלים: חשש מזליגת מידע למדינה עוינת

דווקא בזמן שטורקיה מכוונת אש דיפלומטית על צרפת, הודיע הערב (יום ה') משרד הביטחון על ביטול עסקה צבאית עם חיל האוויר הטורקי. משרד הביטחון הורה לתעשייה האווירית ולאלביט שלא לספק לטורקים מערכת מודיעין אווירי בשווי 141 מיליון דולרים, על רקע המשבר המדיני בין שתי המדינות. גורמים ישראלים אמרו לסוכנות הידיעות AP כי החשש הוא מזליגת מידע למדינות עוינות, וההערכה היא כי מדובר בין היתר באיראן. עם זאת, במערכת הביטחון טענו כי הם חוששים דווקא מתהפוכות בטורקיה עצמה.

 

מדובר בפיתוח משותף של ערכות למודיעין אווירי בשם lorop, שמבוססות על חיישנים אלקטרו-אופטים שיועדו למטוסי חיל האוויר הטורקי, וכבר מותקנות במטוסים ישראלים. הן פותחו במשותף על ידי חברת הבת של אלביט "אלאופ", ושל חברת הבת של התעשייה האווירית אלתא. הדיונים בין הצדדים על העסקה החלו כבר בשנת 2000, אולם רק ב-2008 אישר אותה משרד הביטחון.

 

עוד בחדשות ynet:

 

העסקה שנחתמה ב-2008 בוטלה (צילום: יאיר שגיא, ידיעות אחרונות) (צילום: יאיר שגיא, ידיעות אחרונות)
העסקה שנחתמה ב-2008 בוטלה(צילום: יאיר שגיא, ידיעות אחרונות)

 

לדברי גורמים ישראלים, קיים חשש כי ביצוע העסקה יוביל להעברת מידע רגיש לצד שלישי העוין את ישראל. גורמים באלביט מערכות, שחתמו ב-2008 על העסקה, אישרו את ביטולה בהודעה לבורסה בטענה כי ההנחיה של משרד הביטחון נובעת "משיקולים מדיניים". ההתקשרות עם הטורקים בוטלה כמה שבועות לפני תחילת אספקת הרכיבים, ודווקא ביום שבו אנקרה הודיעה על החזרת השגריר מפריז והשעיית כל הקשרים הצבאיים והמדיניים עם צרפת, בתגובה לאישור חוק האוסר על הכחשת שואת הארמנים.

 

גורמים ביטחוניים מסרו כי היחסים עם טורקיה חשובים לישראל.

 "פעלנו רבות ונמשיך לפעול למען קידום היחסים עם טורקיה, אך יחד עם זאת יש לנו אחריות ביטחונית על כל מוצר שמקבל רישיון יצוא, והחלטות בסוגיה זו קשורות למערכת ספציפית ולא ליחסים הכלליים", אמרו. גורם אחר ציין כי ביטול העסקה מהווה צעד חריג שהוא אינו זוכר כדוגמתו.

 

שתי החברות המפתחות פנו בימים האחרונים למנכ"ל משרד הביטחון, אודי שני, ודרשו ממנו לפצותן על הנזק שעלול להיגרם להן. בין הצדדים יש הידברות בניסיון להגיע להסדר.

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "ככלל, אנחנו לא נוהגים לפרט את כלל השיקולים והמידע העומדים בבסיס קבלת ההחלטות בקביעת מדיניות הייצוא הביטחוני. משרד הביטחון מקיים הערכת מצב קבועה עם כל הגופים הרלוונטיים, וההחלטות מתקבלות על בסיס מקצועי ובהתאם לשיקולים הביטחוניים והמדיניים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארדואן. לא יקבל את המערכת
צילום: רויטרס
אלביט. הודיעה לבורסה
ברק. דרישה לפיצוי
צילום: רויטרס
מומלצים