שתף קטע נבחר

 

"המשטרה בדרום לא נותנת לחשודים לראות עו"ד"

סנגורים מלינים על הפרות זכויות עצורים בדרום, שנחקרים מבלי שיתייעצו עם עורך דין. גם השופטים מסכימים: "התופעה הזו חוזרת פעם אחר פעם, מדובר במחדל". והמשטרה בתגובה: הסנגורים לא מגיעים בזמן, החוקרים פועלים כשורה

אי-המתנה לעורך דין, איסור על פגישה בארבע עיניים והתעלמות מדרישות לעצור את החקירה. הסנגוריה הציבורית מאשימה את משטרת מחוז דרום בהפרה סדרתית של זכויות העצורים, וגם בבתי המשפט מגבים את הטענות: "מדובר במחדל", קבע אחד השופטים.

 

בתי המשפט בדרום, מאשדוד ועד באר שבע, שנדרשו באחרונה להתייחס לסוגיה, מתחו ביקורת חריפה על התנהלות המשטרה במספר מקרים. בין היתר, התגלה בדיונים כי חוקרים שונים סירבו להמתין להגעת הסנגורים בטרם החלו בתשאול העצורים ובפועל מנעו מהם את הזכות להיוועץ בעורך דין.

 

בית משפט בבאר שבע. השופטים קראו למשטרה לחקור הטענות (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
בית משפט בבאר שבע. השופטים קראו למשטרה לחקור הטענות(צילום: הרצל יוסף)

 

באחד המקרים, שנידון בבית משפט השלום בבאר שבע, סירבה המשטרה לדחות אפילו בשעתיים וחצי את חקירתו של חשוד בדקירה שאירעה בתחילת החודש. הסנגורית, עו"ד פאולה ברוש, סיפרה בדיון כי בשעה 6:30 הודיע לה אחד החוקרים על מעצר החשוד, וכשביקשה להיפגש עמו להתייעצות, השיב לה החוקר כי אין בכוונתו לחכות עד השעה 9:00, מועד פתיחת הסנגוריה הציבורית.

 

נציג המשטרה הגן בדיון על החוקרים: "מדוע הם יכולים לחקור בשש בבוקר, והסנגורים לא יכולים להגיע בשעה כזו? בשביל זה יש תורנים. שיתכבדו ויגיעו בפרק זמן סביר".

 

עוד בערוץ החדשות:

ח"כים נגד ברקת: "מכרסם באחדות ירושלים"

40 הרוגים ועשרות פצועים בשני פיצוצים בדמשק

 

השופטת דרורה בית-אור דחתה את הטענות וקבעה כי ניתן היה להמתין עם החקירה עד הגעת עו"ד שישוחח עם החשוד. זאת, בהיעדר נסיבות מיוחדות המצריכות קיום החקירה באופן מיידי. "התופעה הזו חוזרת ונשנית פעם אחר פעם", אמרה השופטת. "לא אחת מודיעה המשטרה לחשודים על זכותם להיוועץ עם עו"ד, ואין כל אינדיקציה בחומר החקירה מה הייתה תשובתם. המשטרה ממשיכה הלאה בחקירה מבלי להמתין לבואו של עו"ד.

 

"המשטרה מפרה את ההוראה פעם אחר פעם, אף שהיא זו שאמונה על שמירת החוק", הוסיפה השופטת והורתה לשלוח עותק של החלטתה למפקד תחנת באר שבע, סגן-ניצב תומר בדש, כדי שיבדוק את המקרה. יש לציין כי המשטרה דחתה מכול וכול את הטענות נגדה, וגורמים בשורותיה טענו כי האשמות הסנגורית שקריות.

 

החוקר לסנגור: "אין טעם שתגיע"

במקרה אחר, שנידון למחרת בבית משפט השלום בבאר שבע, סירבה המשטרה לאפשר לעורך דין להיפגש עם מרשו. כך טען עורך דין מהסנגוריה הציבורית, שציין כי חיכה שעתיים מחוץ לתחנה בעיר. לדבריו, הוא דרש להפסיק את חקירת העצור, אך החוקרים לא אפשרו לו גישה למרשו. "אין לי אלא לחזור על דבריה של השופטת בית-אור, שאני מצטרפת אליהם", אמרה השופטת בדיון, מיכל וולפסון, וביקשה גם כן להעביר את ההחלטה לידי מפקד התחנה.

 

"לתפיסת בית המשפט, אפשר להמתין לפחות שעות בודדות" (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
"לתפיסת בית המשפט, אפשר להמתין לפחות שעות בודדות"(צילום: עופר עמרם)

 

שופט בית משפט השלום בקריית גת, ישראל אקסלרד, הגדיל לעשות וכינה את התנהלות המשטרה "מחדל", במהלך דיון במקרה שאירע בנובמבר. אז עצרה המשטרה בשדרות חשוד באחזקת סמים שלא לצריכה עצמית, והסנגוריה הקפיצה את העו"ד התורן, דובב שחק, מתל אביב כדי שייפגש עם החשוד. לדברי עו"ד שחק, בשעה שהיה בדרכו לתחנת המשטרה, הודיע לו אחד החוקרים כי אין טעם שיגיע.

 

נציג המשטרה ניסה להסביר בדיון כי "אפשר לחכות לעורך הדין, אבל לא שעות. זה מה שנאמר לי בטלפון על-ידי החוקר וקצין החקירות", אך השופט אקסלרד לא השתכנע, והורה לשחרר את החשוד ממעצר נוכח התנהלות המשטרה. הוא הבהיר כי לא נהוג לשחרר חשודים בתיקים כאלה, אך מדובר בהחלטה יוצאת דופן שהתקבלה "לאור מחדל שביצעה לטעמי המשטרה, משבחרה לא להמתין לסנגורו של החשוד".

 

המשטרה: לחשוד יש את הזכות לשתוק

אז כמה זמן סביר להמתין לעורך דין? בבית משפט השלום באשדוד נידון מקרה שבו חשוד בתקיפה חמורה נחקר, לטענת הסנגורית, דקות ספורות לאחר ששוחח עמה והיא הודיעה לו כי היא מגיעה תוך פחות משעה. נציג המשטרה טען בדיון כי "קיימת לחשוד זכות שתיקה והוא יכול להשתמש בה עד שמגיע עו"ד".

 

בעקבות זאת, כתב השופט רון סולקין בהחלטתו כי "ככל שהדברים נכונים, בית המשפט רואה בחומרה מצב בו אין ממתינים לעורך דין פרק זמן סביר, שהנו לתפיסת בית המשפט, לפחות שעות בודדות. על אחת כמה וכמה כשמדובר בכשעה אחת". גם החלטה זו הועברה לבקשת השופט, לקצין החקירות של המחוז הדרומי לצורך בדיקה.

 

עו"ד תמיר מרום, האחראי על המעצרים בסנגוריה הציבורית, סיפר ל-ynet כי הוא ועמיתיו נפגשו עם גורמים רבים במחוז בניסיון למנוע הישנות המקרים. "אמרנו להם שזה נושא חוקתי וחייבים לקיים אותו, אבל משחקים איתנו בזמנים, עושים כסת"ח, כאשר הזכות מקופחת ובאמת לא ניתנת".

 

"הסנגורים מלמדים לקוחות לשקר"

גורמים במשטרה, מצדם, מפנים אצבע מאשימה לעבר הסנגורים עצמם. לטענת אחד מהם, בחלק מהמקרים מדובר "פשוט בעזות מצח" ובבדיקה לעומק של האירועים השונים התברר כי המשטרה התנהלה ללא דופי והמתינה להם מעל ומעבר לזמן הנדרש. גורם אחר הוסיף כי לעורכי הדין אין סיבה להתלונן וכי "הם מלמדים את הלקוחות שלהם לשקר בחקירות".

 

מדוברות משטרת מחוז דרום נמסר בתגובה: "המשטרה מכבדת את זכותו של עצור להיוועצות עם עורך דין ופועלת בהתאם לחוק ולפסיקה. מבדיקה של ארבעת האירועים שהועברו עולה כי השוטרים פעלו על פי חוק.

 

"מפאת צנעת הפרט לא נוכל לפרט את האירועים, אך נציין כי בשניים מהאירועים עורכי הדין לא הגיעו ביום הראשון למעצר חרף ההודעה שהועברה אליהם ואף לא הביעו נכונות להגיע. בשני האירועים האחרים החשודים ויתרו על זכותם להיוועץ עם עו"ד. כשאחד העצורים החליט באמצע חקירה כי הוא מעוניין בהיוועצות, נעשה הדבר והודעה הועברה לעורך הדין".

 

עו"ד מרום התייחס לתגובת המשטרה, ואמר כי היא "עומדת בסתירה להחלטות בית המשפט, שקבעו מפורשות שהמשטרה לא עומדת בחובותיה החוקיות. למצער, אין בעצם רצון לבצע בדק בית יסודי או הסכמה שיש לערוך שינוי אלא התבצרות בעמדה שגורמת עוול ועיוות דין לנחקרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
אילוסטרציה
צילום: אלי אלגרט
מומלצים