הסלפים במצרים: לשנות הסכם השלום עם ישראל
התנועה הקיצונית שהגיעה למקום השני בשני השלבים שנערכו עד כה בבחירות במצרים, הודיעה כי תכבד את הסכם השלום עם ישראל כיוון שאין להפר הסכמים בינלאומיים, אך הבהירה: "נפעל לשנות סעיפים בו שעושקים אותנו, ונתנגד לנורמליזציה"
מצרים חדשה נרקמת מול עינינו, ולאן הולכים הסכמי העבר שלנו איתה? המפלגה האיסלאמית הסלפית הקיצונית "א-נור", שהגיעה למקום השני בשני שלבי הבחירות לפרלמנט שנערכו עד כה במצרים, הודיעה היום (שבת) לראשונה על עמדתה בנוגע להסכם השלום בין ישראל למצרים. המפלגה הדגישה כי לא תפעל לביטול ההסכם, אך כן תנסה לשנות את מה שכינתה "סעיפיו העושקים" בכל הדרכים הלגיטימיות.
בחירות במצרים: האחים המוסלמים בשליטה
בהודעה שפרסמה היום המפלגה נכתב כי אין זה נכון לעשות דבר מה שגורם נזק למצרים ולאזרחיה. המפלגה הודיעה כי היא רואה בחומרה מצב שבו המדינה מפרה את ההסכם הבינלאומי באופן חד-צדדי, אף שמדובר בהסכם שנחתם במסגרת משטר דיקטטורי. היא הכריזה כי תכבד את ההסכם, הגם שתפעל באופן מתמיד לשינוי הסעיפים בו שמהם היא אינה מרוצה.
בהודעת המפלגה הסלפית נכתב עוד כי עמדתה זו אינה עומדת בסתירה מוחלטת לחובותיה של מצרים כלפי האומה הערבית והאסלאמית. לפי ההודעה, למרות העמדה הזו המפלגה "מתנגדת בתוקף לניסיונות הנורמליזציה והדיאלוג, בכל מובניו, ולכינון יחסים עם יישות שרוצה למחוק את זהותנו, כובשת את אדמתנו, מטילה מצור על אחינו ותומכת עד נשימתה האחרונה באלה שתולים אותנו (הכוונה היא למשטר מובארק ואנשיו - ר.ק)".
המפלגה הסלפית הבהירה כי החליטה לפרסם את ההודעה על רקע התהיות שהושמעו לאחרונה בנוגע לעמדתה כלפי ישראל, הסכם השלום עמה, קיום פגישות עם שגרירהּ והשיחות עם כלי התקשורת הישראליים.
השבוע כבר שיגרה מפלגת "א-נור" של הסלפים מסר מרגיע ראשון למערב, כשהדובר שלה, יוסרי חמאד, אמר כי מבחינת המפלגה אין שום מניעה לנהל דיאלוג עם ישראל. עם זאת, חברי המועצה העליונה של המפלגה הבהירו כי אין מדובר בדעה סופית, וכי העניין נמצא בבחינה.
חמאד הוסיף כי קריאתו של השגריר הישראלי החדש בקהיר, יעקב אמיתי, לדיאלוג עם מפלגתו הייתה צפויה, על רקע תוצאות הבחירות, ועליית אחוז הייצוג של המפלגה בפרלמנט. בראיון לעיתון הכוויתי "אל-ראי", הסביר חמאד כי "כל דיאלוג שיתנהל, ייערך תחת הפיקוח של משרד החוץ. לא נסכים לשום דיאלוג חשאי". הוא הוסיף כי "עד כה לא התנהלו שום מגעים עם הישראלים".
הבחירות הדמוקרטיות ההיסטוריות לפרלמנט המצרי, שהחלו בחודש שעבר, יסתיימו רק בתחילת שנת 2012, אולם בשני השלבים שנערכו עד כה ושנתפשו כמדד לכוחן של התנועות השונות בקרב העם המצרי, הדהימה התנועה הסלפית והגיעה למקום השני. לפני הבחירות חששו במערב כי תנועת האחים המוסלמים, הנחשבת לקיצונית, תתפוס
את השליטה בפרלנמט, ומסתמן שכך יהיה, אך את הצלחתה של מפלגה קיצונית כמו מפלגת "א-נור" הסלפית קשה היה לחזות.
הסלפים הקיצונים הם דמויות חדשות בזירה הפוליטית המצרית. הם דוגלים ביישום ערכי האיסלאם כמו בסעודיה, שם יש הפרדה בין גברים לנשים והנשים חייבות לעטות רעלה ולהימנע מנהיגה. חברי המפלגה הזו אומרים כי חוקים הסותרים את הדת אינם יכולים לעבור. מצרים משתמשת זה שנים בחוק האיסלאמי, השריעה, כבסיס לחקיקה, אבל החוקים בה נותרים ברובם חילוניים והשריעה אינה מכסה את כל תחומי החיים המודרניים.
Read this article in English