בטן מציקה: 8 שיטות טבעיות לטפל בבעיות עיכול
יותר מדי אנשים התרגלו לחיות בשלום עם הפרעות עיכול כמו כאבי בטן, מעי רגיז ועצירות, אך חשוב לרדת לשורש הבעיה ולטפל בה. מצמחי מרפא, דרך פעילות גופנית ועד הפגת מתח נפשי - כך תקלו את הסימפטומים ותיהנו מבטן שקטה
בעיות עיכול הן מטרד נפוץ במיוחד בחברה המערבית. כאבי בטן, נפיחות בבטן, עיכול לקוי וגזים הפכו לחלק מהשגרה היומית של רבים מאיתנו, אך במצב תקין הן אינן אמורות להופיע כלל.
הפרעות במערכת העיכול עלולות לרמוז על מחלות חמורות יותר, כמו אנמיה, הנגרמות בשל חוסר ברכיבים תזונתיים מסוימים בגופנו.
קראו עוד על בעיות עיכול :
- שכיח ומרגיז: 10 עובדות על תסמונת המעי הרגיז
הבעיות הנפוצות ביותר הקשורות במערכת העיכול הן שלשולים, עצירות, מעי רגיז, דלקות מעי, צרבות וכיבי קיבה. כל אלה נובעות בדרך כלל מכמה סיבות עיקריות:
תזונה לקויה: תזונה הרוויה בסוכרים ובפחמימות פשוטות, צריכת ממתיקים מלאכותיים, צריכת קפאין ואלכוהול, הימנעות מצריכת סיבים תזונתיים ואכילת כמות גדולה מדי של מזון.
אורח חיים לא בריא: עישון, חוסר בפעילות גופנית, חוסר בשינה, אכילה לפני השינה ומתח נפשי.
אלרגיה ורגישות למזון: רגישויות יכולות להיגרם עקב חוסר בלקטז האחראי על פירוק סוכר החלב, או משום שמערכת החיסון מזהה את המזון בטעות כחומר מסוכן ולכן פועלת נגדו.
זיהומים ויראליים: זיהומים הפוגעים במערכת העיכול ומובילים למחלות רבות כמו תת פעילות של בלוטת התריס, סוכרת או בקע סרעפתי.
תרופות: תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות, אנטיביוטיקה שהורסת את החיידקים הידידותיים במעיים, הורמונים סינתטיים וחומרים משלשלים עלולים כולם לפגוע בפעילות של מערכת העיכול.
כדי לטפל מן היסוד במחלות הקשורות במערכת העיכול מומלץ לעבור אבחון רפואי ולבנות תוכנית טיפול מתאימה. מלבד זאת, ישנן דרכים טבעיות רבות שיאפשרו לכם להקל את הסימפטומים של בעיות העיכול וליהנות מבטן שקטה ורגועה:
1. השתמשו בצמחי מרפא
לחליטות ולתערובות של צמחי מרפא מספר יתרונות כשמדובר בבעיות עיכול: הם סופחים גזים, מפחיתים לחץ נפשי, מסייעים לזרימת הדם למערכת העיכול ומחסלים מזהמים שונים. שימוש בצמחי מרפא מומלץ לסובלים מעצירות או שלשול, דלקות במעי, מעי רגיז וכיבים.
שלבו מליסה, קמומיל, רוזמרין, נענע ומנטה בחליטה: השאירו את הצמחים במשך עשר דקות במים חמים, סננו ושתו את החליטה. מומלץ לעשות זאת לפחות שלוש פעמים ביום.
שימו לב: הסובלים מצרבת צריכים להימנע ממנטה ומקינמון, המעלים את החומציות בקיבה.
2. צרכו חיידקים ידידותיים ואנזימי עיכול
החיידקים הפרוביוטיים מחזקים את המעי באמצעות טיפול במזהמים החודרים למעי, ואילו אנזימי עיכול עוזרים לשפר את תהליכי עיכול המזון.
חיידקים פרוביוטיים ניתן למצוא ביוגורט טבעי המועשר בחיידקים אלו, או לרכוש תוסף בחנויות הטבע. אנזימי העיכול הם מרכיב שקשה יותר להשיג במזון, אך ניתן למצוא בכל זאת כמות קטנה באננס ובפפאיה.
במקרים רבים יש קשר בין בעיות עור או דלקות בגוף לבין חוסר בחיידקים ידידותיים ובאנזימי עיכול, לכן הם מומלצים לסובלים מבעיות העיכול, אך גם לסובלים מבעיות אלה. את סוג החיידקים והאנזימים, וכן המינון שלהם, יש לקבוע בהמלצת נטורופת.
3. טפלו במתח נפשי
בעיות עיכול רבות נובעות מאורח חיים לחוץ, ובעיקר נשים סובלות מהפרעות על רקע כזה, כאשר הנפוצה והידועה ביותר היא תסמונת המעי הרגיז.
איתור הסיבות למתח הנפשי וטיפול בהן יתרום להסדרת פעולות העיכול בגוף. כדאי להפיג מתח באמצעות טיפולי מגע כמו דיקור או רפלקסולוגיה, שילוב צמחי מרפא בעלי תכונות מרגיעות כמו מליסה וכשות, ושימוש בשמנים אתריים מרגיעים כמו לוונדר או שמן הדס.
כדאי לדעת שעקה (סטרס) מהווה גורם עיקרי לבעיות עיכול, אך גם למחלות אחרות כגון סוכרת, יתר פעילות של בלוטת התריס ובעיות לב.
4. שנו הרגלי אכילה
כשם שאוכל בלתי מזין יכול להעמיס על מערכת העיכול ולגרום לבעיות שונות, כך גם צורת האכילה עשויה להשפיע על התהליך. שינוי הרגלי האכילה שלכם יתרום לשיפור כל בעיית עיכול שממנה אתם סובלים:
- אכלו באווירה רגועה, ללא לחץ.
- התרכזו באכילה והימנעו מצפייה בטלוויזיה או קריאת עיתון בשעת הארוחה.
- לעסו היטב את המזון לפני הבליעה.
- הפרידו בין מזונות המכילים ריכוז גבוה של חלבון ובין מזונות עמילניים. שילוב חלבון ועמילן באותה ארוחה גורם להפרשת מיצי עיכול שמנטרלים זה את זה, לספיגה לקויה של המזון ולתחושת כבדות ועייפות.
5. אתרו אלרגיה או רגישות למזון
במקרים רבים בעיות עיכול נובעות מאלרגיה למזון או מרגישות לו. מומלץ להסיר כמה מזונות לתקופה מסוימת, כדי לבדוק את השפעתם: מוצרי חלב, דבש, פירות הדר, פירות ים, בוטנים, אגוזים, שוקולד, ביצים, קפאין ודגים.
ב"דיאטת אלימנציה" כזו, שבה מסירים מזונות מהתפריט היומי ומשלבים אותם בהדרגה חזרה, ניתן לאתר ביתר קלות רגישות למזון. אלרגיה למזון, לעומת זאת, יש לבדוק אך ורק במרפאות הרלוונטיות.
6. שלבו מזונות על בתפריט
היעזרו במזונות על המכילים מגוון רחב של רכיבים החיוניים לבריאותנו, וטובים למערכת העיכול:
לימון. על אף טעמו החמוץ הוא מתפרק בגופנו לחומרים בסיסיים, ולכן מומלץ לסובלים מצרבת.
דגי הים הצפוני. דגים אלו מכילים אומגה 3, הידועה כאנטי-דלקתית, ועל כן הם מומלצים לסובלים מדלקות במעי.
כרוב ומיץ כרוב. אלו מכילים חומצה אמינית גלוטמין, המקלה דלקתיות במערכת העיכול.
זרעי פשתן ודלעת. אלו מסייעים לסובלים מעצירות, אך לא לסובלים משלשולים.
7. נקו רעלים
במקרים רבים עודף רעלים בגוף מתבטא בבעיות עיכול שונות. הרעלים מהווים קרקע פורייה להתפתחות קנדידה, פטריית שמר לבנה שמופיעה בדרך כלל באיברי המין או במערכת העיכול ומפריעה לפעילותם.
הימנעות מסוכרים, ממזונות מן החי וממזונות מעובדים יכולה לסייע לשיפור המצב.
מזונות ספציפיים שמסייעים לתהליכי פינוי הרעלים הם אצות, שום, בצל, נבט חיטה, ירקות עליים ירוקים, ברוקולי, פירות ומים. ניקוי רעלים מומלץ לכל אדם, ובמיוחד לסובלים מבעיות עיכול.
8. בצעו פעילות גופנית
פעילות גופנית מסייעת להפגת מתחים ותורמת להסדרת העיכול בזכות תנועת הגוף. שלבו בשגרת האימונים מרכיבי כוח, סבולת לב-ריאה וגמישות ותחושו בהבדל.
הנטורופתיה מאמינה שמחלות רבות, ובהן מחלות עיכול, הן תוצר של תזונה לקויה. כדי לפתור את הבעיה יש לאתר את הסיבות להיווצרותה, ולאחר מכן להתאים אישית תוכנית טיפול ותזונה.
הכותב הוא נטורופת, תזונאי, מאמן כושר אישי והבעלים של "בריאות מהטבע ", קליניקה לרפואה משלימה.