שתף קטע נבחר

 

לבנת לא מתערבת לחרדים: "היא מעודדת הדרה"

שרת התרבות אמרה ל-ynet כי אין לה בעיה עם ההפרדה בין נשים לגברים בערים חרדיות - והקימה עליה ח"כים מהאופוזיציה. "אין פה מדינה בתוך מדינה, דין ביתר עילית כדין תל-אביב". נתניהו: נפעל להסיר שלטי הפרדה מהרחובות, קורא לאנשי הציבור ולמנהיגים הרוחניים לפעול

דבריה של שרת התרבות, לימור לבנת, בראיון ל-ynet הלילה (יום א'), לפיהם הפרדה בין נשים לגברים בערים חרדיות אינה מפריעה לה, הקימו עליה הבוקר ביקורת נוקבת מצד חברי כנסת. הם טענו כי התעלמות מהמתרחש בערים חרדיות היא שמובילה להדרת נשים שמתרחשת במקומות אחרים.

 

הדרת נשים - כתבות אחרונות ב-ynet

נעצר חרדי שירק על אישה, השופטת שחררה

הבוקר: מעצר נוסף בבית שמש

נתניהו לאהרונוביץ': יש לפעול נגד הדרת נשים

צעדה בי-ם נגד הדרת נשים: 'לא צניעות, השפלה'

צפו: חרדים תלשו כרזות הדרת נשים מאוטובוסים

   

"אין בישראל מדינה בתוך מדינה", אמר חבר הכנסת נחמן שי מקדימה, "ישראל לא מורכבת מאחוזות, נחלאות ושטחים בשליטה נפרדת. ישראל היא מדינה אחת עם חוק אחד שחל על כולנו. כבודו של אדם אינו ניתן לחלוקה".

 

ראש הממשלה והשרים על הדרת נשים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בראיון ל-ynet, גינתה לבנת את הדרת הנשים והפרדתן מגברים, אבל גם גילתה הבנה לה בכל הקשור לערים חרדיות. "אם במודיעין עילית או בביתר עילית מחליטים להפריד בקווי האוטובוס, לא בטוח שזה מפריע לי. זו דרך החיים שלהם. אם זה לא מפריע לאף אישה, אז זה לא בטוח מפריע לי", אמרה שרת התרבות.

 

השרה לבנת בכנס בסינמטק נגד הדרת נשים (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
השרה לבנת בכנס בסינמטק נגד הדרת נשים(צילום: מוטי קמחי)

 

בפתח ישיבת הממשלה, התייחס גם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לנושא, ואמר כי "ישראל היא מדינה דמוקרטית, מערבית וליברלית. במדינה כזו, המרחב הציבורי הוא בטוח ופתוח לכולם ואין בו מקום לשום התנכלות ולשום אפליה.

 

"אני מבקש מכל משרדי הממשלה לפעול להסרת שלטי הפרדה", הוסיף, נתניהו. "המשטרה עושה ותעשה הכול לפעול נגד מי שמתנכל, יורק ומרים יד. זה לא רק עניין חוקי, זה גם עניין חברתי. אני קורא לאנשי הציבור ולמנהיגים הרוחניים לפעול נגד התופעה הזו".

 

נתניהו היום בישיבת הממשלה. מבטיח להוריד שלטי הפרדה (צילום: AP) (צילום: AP)
נתניהו היום בישיבת הממשלה. מבטיח להוריד שלטי הפרדה(צילום: AP)

 

השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ', הדגיש כי הנושא אינו עומד רק לפתחה של משטרת ישראל. "נדרשת מעורבות רבה של מנהיגי ציבור, ראשי קהילה ורשויות. במעורבות, בגינוי מעשים, בהרגעת הרוחות ובסיוע המשטרה - יושגו תוצאות ורגיעה", אמר לשרים.

 

"מרכז תל אביב כמו ביתר עילית"

ח"כ אילן גילאון (מרצ) אמר כי אין לתת לתופעה גושפנקא בשום מקום. "אישה חרדית יכולה לשבת מרצונה בכל מושב בתחבורה הציבורית המסובסדת על ידי הממשלה בעיר חרדית, חרדית-לאומית או אחרת. הנפגעות העיקריות הן הנשים החרדיות, שגם עליהן החוק צריך להגן".

 

ח"כ רחל אדטו (קדימה) הוסיפה כי "האוטובוסים שעליהם מדברת השרה לבנת הם בבעלות ציבורית, ולכן המרחב בהם הוא מרחב ציבורי. כשמדובר על תחבורה ציבורית, מה שטוב למרכז תל-אביב טוב גם לביתר עילית. עצימת העיניים מול הנעשה בערים החרדיות, שאותה מתירה השרה לבנת, היא זו שבסופו של דבר מביאה לתופעות המזעזעות שלהן נחשפנו השבוע בעיר בית שמש".

 

גם ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ) תקף הבוקר את השרה לבנת: "גילויי ההבנה של השרה לבנת להפרדה במרחב הציבורי בערים חרדיות חמורים, מעודדים הדרת נשים ויביאו להמשך התרחבות התופעה. ההפרדה במרחב הציבורי איננה חוקית בכל מקום שבו היא מתרחשת, והיה מצופה משרה בממשלת ישראל שתקרא בצורה שאיננה משתמעת לשני פנים לכבד את החוק". לדברי הורוביץ, "ממשלת נתניהו מדברת כל העת בשני קולות: מצד אחד מגנה ומצד שני מאפשרת את התופעה וקורצת בהסכמה להמשך ההקצנה בעדה החרדית למען שלמות הקואליציה".

 

לבנת: "לא לגלות פטרונות כלפי החרדים"

ח"כ יוחנן פלסנר (קדימה) הביע חשש ש"אמירתה הבלתי שקולה של לבנת" תעניק רוח גבית לקיצונים בעדה החרדית. "אימוץ הצעת לבנת בראי המגמות הדמוגרפיות של הגידול באוכלוסייה החרדית יביא לכך שתוך מספר שנים, מקום הנשים במרחב הציבורי הישראלי יילך ויצטמצם באופן דרמטי". פלסנר הוסיף: "אני מצפה ממי שמופקדת על קידום מעמד הנשים מטעם הממשלה שתשקול שנית את ההשלכות השליליות הנרחבות הנובעות מהצעותיה ותחזור בה מהן".

 

"מה שטוב לת"א - טוב לביתר עילית". פשקווילים נגד הדרת נשים (צילום:  איציק אדרי קדימה) (צילום:  איציק אדרי קדימה)
"מה שטוב לת"א - טוב לביתר עילית". פשקווילים נגד הדרת נשים(צילום: איציק אדרי קדימה)

 

בראיון ל-ynet אמרה לבנת כי היא מחשיבה כחריגה את ההפרדה בין גברים לנשים במקומות שבהם חיים אנשים שאינם חרדים: "אני לא רוצה לחנך אותם לחיות בדרך אחרת מזו שבה הם חיים, יש להם מנהגים", אמרה על החרדים, "אני לא חושבת שצריך לגלות פטרוֹנוּת, להגיד שזה לא בסדר או שזה מנהג פרימיטיבי. אני לא חושבת שזה דבר נכון, אך אל לנו להסכים לכפות את אורח החיים הזה על מי שלא מוכן לחיות כך. באוטובוס שנוסע מאשדוד לירושלים ונוסעים בו אנשים שונים - אסור שתהיה הפרדה".

 

בראיון הבהירה לבנת שהיא מגנה הדרת נשים ורואה בה אלימות לכל דבר. היא הזכירה פעולות שהובילה בממשלה

למאבק בהדרת הנשים, וציינה את סלידתה מההדרה שלהן בבתי עלמין, באוטובוסים ובטקסים ממשלתיים כפי שאירעו לאחרונה.

 

בעקבות ההבנה שגילתה להפרדה בין גברים לנשים בקהילות חרדיות נשאלה לבנת על כך שבערים חרדיות נשים לא ייצאו בפומבי נגד הדרתן, כיוון שאין להן הכוח או האומץ לעשות זאת. היא השיבה: "אני לא בטוחה. אני פוגשת נשים דעתניות, הן לא נשים אומללות. הן לא רוצות להתחכך בגברים,

 והן אומרות שנוח להן. מבחינת אוטובוסים - אם נעשית כפייה תוך שימוש באלימות, אז היא לא תקינה, אבל כשעושים את זה מרצון - ונשים רבות עושות את זה מרצונן - אין לי בעיה עם זה".

 

דורית אברמוביץ', פעילה פמיניסטית שהובילה מאבקים ציבוריים של ארגוני נשים, הביעה מחאה לנוכח דבריה של לבנת. "אני מצפה משרה בממשלה שלא תתבטא בשמן של נשים אחרות, וטוב תעשה אם תוציא את מרצה כדי להיפגש עם נשים - חרדיות וחילוניות כאחד, על מנת ללמוד מהן מהי הדרה, מהי אפליה, ומהי הרחקה לאחורי האוטובוס או לאחורי החברה בכלל. לולא הלגיטימציה שמגיעה לכך מהשלטון בעצמו, התופעה לא הייתה מתרחשת כך במלוא עוזה וטירופה".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השרה לימור לבנת. "לא להציג את זה כמנהג פרימיטיבי"
צילום: יובל חן
ח"כ אדטו. "האוטובוסים שעליהם לבנת מדברת הם בבעלות ציבורית"
צילום: רמי זרנגר
ח"כ נחמן שי. "החוק חל על כולנו"
צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות
ח"כ פלסנר. "רוח גבית לקיצונים"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים