שתף קטע נבחר

 

ת"א: רשלנות בפינוי האסבסט בהיכל התרבות?

לטענת תושבים, פסולת האסבסט שהתגלתה במהלך שיפוץ המבנה, הושלכה אל מכולות אשפה פתוחות בניגוד לנהלים וללא אמצעים למניעת פיזור החלקיקים המסוכנים באוויר. העירייה: "ננקטו כל הצעדים הדרושים לשמירה על בריאות הציבור"

קבוצה של תושבי תל אביב המתגוררים בסמוך להיכל התרבות, טוענים כי פינוי פסולת האסבסט שהתגלתה במהלך השיפוצים בהיכל בשבוע שעבר, בוצעה באופן רשלני שסיכן את הדיירים המתגוררים בסמוך לאתר השיפוצים.

 

 

לדברי התושבים, שחלקם אף תיעדו את הפינוי, פסולת האסבסט הושלכה אל מכולות אשפה פתוחות ברחוב בניגוד לנהלים ללא נקיטת אמצעים כלשהם למניעת פיזור חלקיקי האסבסט והאבק באוויר. "אנו מתגוררים במרחק של כחמישים מטרים מהאתר וחשופים לחומרים הללו בטרם נעלמים מהאזור", טוען תושב המקום.

 

השיפוץ בהיכל התרבות (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
השיפוץ בהיכל התרבות(צילום: מוטי קמחי)

 

עבודות השיפוץ בהיכל התרבות נעצרו בהוראת המשרד להגנת הסביבה, אחרי שהתגלתה שכבת בידוד אקוסטי מאסבסט פריך בתקרת המבנה.

 

הקבלן שמבצע את עבודות השיפוץ פנה בעקבות זאת למשרד להגנת הסביבה, וזה הורה לבצע מיד מספר פעולות למניעת סיכון לציבור, בהן הפסקת העבודות במבנה עד לפינוי שכבת האסבסט. כמו כן הורה המשרד לסגור את הדלתות ולמנוע כניסת עובדים ומבקרים אליו, אסר על הוצאת ציוד, חפצים ופסולת מהמבנה והציב שלטי אזהרה גדולים סביב היכל התרבות.

 

אסבסט הוא חומר מסוכן שעלול לגרום לתחלואה בקרב הנחשפים אליו, כולל מחלת הסרטן. לפי החוק למניעת מפגעי אסבסט, כל מוסד ציבורי נדרש לבצע סקר לנוכחות אסבסט פריך במבנה מדי שנה וחצי.

 

בדיקות הניטור לא הצביעו על חריגה

על פי המשרד להגנת הסביבה, בדיקות הניטור לא הצביעו על חריגה המסכנת את השוהים בקרבת האסבסט. לדבריו, אין כל סכנה לדיירים בקרבת ההיכל, משום שהמבנה עצמו סגור ללא חלונות והאסבסט מטופל לפני הפינוי. עוד נמסר, כי האסבסט לא סיכן את המבקרים ונגני התזמורת ששהו במבנה במהלך 45 השנים האחרונות, משום שהוא הונח מאחורי שכבות נוספות של חומרי בנייה.

 

שלטים שמתריעים על הסכנה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
שלטים שמתריעים על הסכנה(צילום: מוטי קמחי)

 

באוגוסט 2011 נכנס לתוקף חוק האסבסט המגדיר את הנסיבות בהן נדרש להעסיק מומחים להריסה של מבנה המכיל אסבסט על צורותיו השונות. פירוק ופינוי אסבסט חייבים להתבצע על ידי אנשים מורשים ומוסמכים ובפיקוח נציג וועדה משותפת של משרד העבודה, המשרד להגנת הסביבה ומשרד התמ"ת.

 

בשלב הביצוע עוטפים את האסבסט ב"תכריכים" מיוחדים לפניי ההסרה ואז מובילים אותו ישירות למטמנות מאושרות באמצעי הובלה מתאימים. לפני כן יש להגיש תכנית הפעולה לאישור המשרד להגנת הסביבה שכוללת בטיחות פירוט הצוות המפרק, פירוט הציוד והלבוש שישתמש בו דו"ח ביצוע בדיקות מעבדה מקדימות של דגימה מהאסבסט.

 

החקיקה מטילה סנקציות פליליות בין היתר באמצעות קנסות על טיפול שלא לפי חוק באסבסט המצוי באתרים המיועדים להריסה.

 

היכל התרבות בתל אביב כולל 2,700 מושבים. הוא נחנך בשנת 1957 אחרי ארבע שנות בנייה. המבנה תוכנן בידי האדריכלים דב כרמי, זאב רכטר ויעקב רכטר. הוא משמש כמשכן של התזמורת הפילהרמונית הישראלית ובנוסף מתקיימים בו מופעי תרבות. ב-2005 החליטה העירייה על שינוי במבנה לצורך שיפור האקוסטיקה ובניית חדרי חזרות.

 

מהעירייה נמסר: "במהלך השיפוץ התגלו בהיכל סיבי אסבסט, שהיו חומרים לגיטימיים באותה תקופה. מיד לאחר שנודע הדבר, עודכן המשרד להגנת הסביבה ומונו הגופים המקצועיים העירוניים האמונים על טיפול באסבסט. התקבלו הנחיות מתאימות מהמשרד לאיכות הסביבה, וננקטו כל הצעדים הדרושים לשמירה על בריאות הציבור והעובדים במקום, כולל הפסקת עבודות הפירוק וכל העבודות באזור בו נמצא החומר".

 

"אנו ממליצים לתושבים לנהוג על פי ההנחיות שקיבלו מהמשרד להגנת הסביבה. עם תום התהליך המקצועי להסרת האסבסט וקבלת אישור המשרד להגנת הסביבה - יחודשו עבודות השיפוץ בהיכל". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלט שנתלה בהיכל
צילום: מוטי קמחי
עבודות השיפוץ
צילום: מוטי קמחי
מומלצים