שתף קטע נבחר

 

צה"ל תקף בסודן? "מסוקים הורידו חיילים באי"

אם להאמין לדיווח בסודן, חיילי צה"ל ירדו משני מסוקי אפאצ'י והסתובבו באופן חופשי. "לכוחות המזוינים אין איך לגלות חדירה", טען פרשן סודני. למרות ההכחשות, הנשיא עומר אל-באשיר ביקר באזור שהותקף. ואיך הגיב חיל האוויר המצרי?

עוד גרסא לתקיפה "הישראלית" בסודן : לפי דיווח בעיתון "א-ראכובה", שמהימנותו מוטלת בספק, ישראל לא הסתפקה רק בתקיפה מהאוויר אלא הנחיתה שני מסוקי אפאצ'י באי מרקסם, במזרח העיר מוחמד קול, שבה נמצאת תחנת מכ"ם מספר 11. לפי העיתון, חיילי צה"ל הצליחו להסתובב באי בחופשיות והמסוקים שבו על עקבותיהם בלי שהצבא הסודני יירט אותם.

 

עוד בערוץ החדשות:

משרד החוץ: שואת הארמנים - לא עניין לפוליטיקאים

האש בקצה המנהרה: האתגר הבא של צה"ל בעזה

 

עוד נכתב בעיתון כי צבא סודן פקד את זירת האירוע רק אחרי פרסום הכתבה בנושא בעיתון הסודני "אינתיבאה", שחשף את שתי התקיפות המיוחסות לישראל, ושהיו מכוונות כנראה נגד מבריחי נשק. לפי הדיווח, המשטרה, הצבא ויתר ארגוני הביטחון לא מסכימים מי מהם יהיה אחראי לטיפול בתקרית.

 

לפי הדיווח, ממשלת סודן שומרת על שתיקה ואינה מפרסמת פרטים על התקיפה. עוד נכתב, בניגוד לפרסום ב"אינתיבאה", כי התקיפה בוצעה בסוף נובמבר ולאחר שהסתיימה, חיל האוויר המצרי סרק את האזור במספר גיחות. ישראל, יש לציין, לא אישרה כי תקפה בסודן.

 

באתר החדשות הסודני "סודאניז אונליין", ניסה הפרשן כמאל סיפ טור לשפוך אור על הפרשה. הוא הזכיר את הכחשתו של הדובר הרשמי של הכוחות המזוינים לגבי ההתקפה הישראלית באזור מזרח סודן ואת העובדה שהוא לא היה יכול לאשר את התקיפה. לדבריו, "התשובה הזאת מבהירה כי לכוחות המזוינים אשר פרוסים לאורך הגבול אין את הטכנולוגיה המשוכללת שתאפשר לה לחשוף כניסה של גופים זרים או כוחות זרים לשטחי סודן".

 

"אל-באשיר הוזהר מהתנקשות" 

בטור כתב כי "הכוחות המזוינים ביקשו ממצרים להעניק לה סיוע באינפורמציה אם המכ"מים שלה מזהים כניסה של מטוסים ישראליים לאזור וכניסה של צוללת ישראלית לים האדום". לדבריו, "למרות ההכחשה של דובר הכוחות המזוינים, הנשיא עומר אל-באשיר השתמש במסוק כדי לפקוד את האזור שבו התרחשו התקיפות הישראליות במהלך ביקור שנועד לחנוך את המיזם 'לב העולם' ולהרגיע את החיילים שהמדינה משגיחה עליהם. אולם היא לא מסוגלת להגן עליהם".

 

אחרי הביקור, ראש מנגנון המודיעין והביטחון הלאומי, הגנרל מחמד עטא, הגיש דו"ח לאל-באשיר והזהיר אותו שלא להגיע לאזור פעם נוספת. זאת, בגלל אינפורמציה שלפיה ייתכן שלישראל יש צוללות באזור והיא עלולה לחטוף את הנשיא או להתנקש בחייו.

 

העיתונאי הסודני סיכם כי "למרות כל הדו"חות המודיעיניים האלה, הצבא מתעקש להכחיש, על מנת שלא תתגלה אוזלת ידם של הכוחות הנמצאים באזור המזרח והציוד הנחשל שלהם אשר לא מסוגל לזהות תנועות של גופים זרים, אם ישנן צוללות ישראליות שמסתובבות באזור או לא, מה שמצריך את הכוחות המזוינים לבקש סיוע מהמודיעין והכוחות המזוינים המצריים".

 

בשנתיים האחרונות דווח כבר פעמיים בעולם על תקיפות שביצעה לכאורה

ישראל נגדי גורמי טרור ושיירות להברחת נשק בסודן. במרס 2009 דיווחו כלי תקשורת זרים כי חודשיים לפני כן, מטוסים של חיל האוויר הישראלי תקפו שיירה שהבריחה נשק שהיה מיועד להגיע לחמאס ברצועת עזה. לפי הדיווחים אז, בתקיפה שבוצעה בסמוך לגבול של סודן עם מצרים נהרגו 119 בני אדם. כמו במקרים הקודמים,

 

באפריל השנה דווח כי שני בני אדם שזהותם לא נמסרה נהרגו כשמכוניתם הופצצה ליד נמל התעופה הסמוך לעיר הנמל הגדולה ביותר בסודן, פורט סודן. בתחילה טענה המשטרה כי הם נפגעו מטיל שנורה לעברם מהים האדום, אך בהמשך טענו גורמים רשמיים והתקשורת הממלכתית בסודן כי כלי טיס זר הוא שתקף את המכונית מהאוויר. בעולם קשרו אז שוב את ישראל למעשה.

 

אם הדיווחים על התקיפה ומועדה נכונים, הרי שהיא בוצעה ימים ספורים לפני ביקורו בישראל של נשיא דרום סודן, סלבה קיר, וביום שבו הודיע הרמטכ"ל, רב-אלוף בני גנץ, על הקמת "מפקדת העומק". האלוף שי אביטל, שיעמוד בראשי המפקדה, יהיה אחראי על המבצעים המיוחדים של צה"ל בעומק האסטרטגי בשטח האויב.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"תקיפה ישראלית" בסודן ב-2009
באשיר. "המדינה לא מסוגלת להגן"
צילום: AFP
נתניהו ונשיא דרום סודן, סלבה קיר
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
מומלצים