היגיינה נשית: מה בריא יותר, תחבושת או טמפון?
המדפים מלאים במוצרים לימי המחזור, כולל חדשים בתוספת ניחוחות מרגיעים וצבעים עליזים. האם יש שיקול בריאותי שצריך להילקח בחשבון כשאנו מתלבטות בין טמפון לתחבושת, והאם כדאי לעבור בכלל לתחבושות וטמפונים רב פעמיים?
את פוסעת במדפים המשופעים במוצרי היגיינה נשית ומחפשת את זה שאת זקוקה לו פעם בחודש. טמפונים ותחבושות באריזות נאות קורצים לך, וההיצע מסחרר: מוצרים חדשים מציעים תחבושות ותחתוניות בשלל דוגמאות, עיצובים חדשניים ואפילו ניחוחות שאמורים לטשטש אחרים, נעימים אולי פחות.
רוצות עוד עצות בריאות? היכנסו לערוץ פארם נט החדש שלנו
כתבות נוספות על בריאות נשים:
נשים משמינות בחתונה, גברים בנישואים
בעולם הצרכנות עיצוב יפה למוצר הוא חלק מהותי מהמשחק, אך כאן מדובר במוצר שהמשתמשות בלבד נחשפות לו, וגם זה רק לפרק זמן קצר בכל חודש. גם הבישום מעלה שאלות: האם שמירה על היגיינה בכלל, ובימי המחזור החודשי בפרט, מצריכה בישום דווקא באזורים האינטימיים?
אם חומרים המוספים לתחבושת אינם טבעיים, הם עלולים להזיק לבעלות רגישות ונטייה לאלרגיה ולגרום לגירוד מטריד ולתוצאה הפוכה מהשחרור הנעים המובטח.
תחבושות צבעוניות - לא לרגישות
"אם מדובר בתמצית מחומרים טבעיים לחלוטין זה בסדר להשתמש בה", אומרת ד"ר רות גייסט מבית החולים איכילוב בתל אביב, "אך לרוב ההמלצה היא לא להשתמש בתחבושות או תחתוניות עם ריח, כיוון שהן עלולות לגרום לתגובות אלרגיות. אם התחבושת מכילה שמנים אתריים או חומרים מלאכותיים, היא עשויה לגרום לאי נוחות".
באשר לשימוש בתחבושות המעוצבות בצבע, היא אומרת "עבור רוב הנשים הדבר יהיה בסדר. יש מקרים שבהם לנשים בעלות רגישות גבוהה יש מה שנראה כמו דלקת חוזרת, והרבה פעמים היא נובעת מרגישות לחומר.
"לפעמים המצב חמור עד כדי כך שאומרים להן ללבוש בגדים תחתונים לבנים בלבד, כדי שלא יהיה צבע גם בבד. לרוב זה קורה אצל נשים צעירות ומתבגרות".
היות וכותנה מומלצת כחומר עדין מספיק וידידותי למשתמשות, גם בארץ ניתן להשיג בשנים האחרונות תחבושות רב פעמיות מכותנה, או גביעי סיליקון המשמשים כתחליף רב פעמי לטמפונים.
אפשרות זו נחשבת ל"ירוקה" בשל השימוש החוזר, למי שמוכנה לכבס ולשטוף את התחבושות והגביעים.
עם זאת, לדברי ד"ר גייסט לא הוכח מחקרית שהשימוש בהם בריא יותר: "בתחבושות רב פעמיות משתמש ציבור מצומצם של נשים שלוקחות בחשבון גם את העניין הסביבתי, וכיוון שהן מכותנה הן אכן לא נחשפות לחומרים סינתטיים".
תחבושת אינה בריאה יותר
רוב הנשים משתמשות במוצרים חד-פעמיים, ונדרשות לבחור בין טמפון, עם או בלי מוליך, לתחבושת. על אף השם הרע שיצא לטמפונים, ד"ר גייסט אומרת שהטמפון דווקא היגייני יותר: "בגדול אין הבדל בין הדברים ושניהם בטוחים לשימוש, אבל משום שתחבושות מכסות את האזור מאיבר המין ועד פי הטבעת, המגע של משהו חם ולח לאורך זמן עלול לגרום לגירוי, וטמפון עושה את זה פחות. מעבר לכך הבחירה נעשית משיקולים אישיים כמובן, כל אחת ומה שנוח לה".
ומה עם תסמונת ההלם הרעלי שמזהירים ממנה בעלוני הטמפונים?
"התסמונת התגלתה לראשונה בטמפון ספציפי שהיה פגום ומזוהם. היא די נדירה,
ולא בהכרח קשורה לטמפונים. מקורה בסטפילוקוק, חיידק שנמצא על העור שלנו בכל מקום ולרוב לא עושה בעיות, הוא מסוכן רק אם הוא חודר פנימה.
"התסמונת גם לא קשורה בהכרח למספר השעות שבהן הטמפון נמצא בגוף, אבל טוב לנקוט באמצעי זהירות והיגיינה, להוציא את הטמפון בזמן ולרחוץ ידיים לפני שמחליפים".
גם לבוש נכון יכול לסייע במניעת גירויים. "כדאי ללבוש תחתונים מ-100% כותנה, גם אם הם פחות יפים, בלי תחרה וחוטיני", ממליצה ד"ר גייסט, "ובלי ג'ינס צמוד שגורם לגירוד".
מי שלא רוצה לוותר על הבגדים הצמודים יכולה ללבוש בגדים פחות צמודים כשהיא בבית, או כשזה פחות חשוב לה, כדי לאוורר קצת את האזור. קיימים בשוק טמפונים ותחבושות מכותנה בלבד, העשיים לעזור במקרים של רגישות גבוהה במיוחד.