שתף קטע נבחר

דו"ח החקירה ביפן: כשלים בטיפול באסון הגרעיני

9 חודשים אחרי האסון הגרעיני הכבד מאז צ'רנוביל, קובעת ועדת חקירה שהעובדים בפוקושימה לא היו מאומנים דים למצב חירום, הרשויות לא העריכו נכונה את סכנת הצונאמי, והממשלה העלימה מידע על הקרינה שהיה מביא לפינוי מוקדם של תושבים

תגובתה של יפן למשבר הגרעיני שנגרם מהצונאמי שפגע במדינה ב-11 במרס הייתה מבולבלת ורצופת בעיות, וכללה הישענות על הנחה שגויה שמערכת הקירור לשעת חירום של הכורים הגרעיניים פועלת, ועיכוב מיותר בחשיפת הדליפות הרדיואקטיביות. כך נקבע בדו"ח שחשפה היום (ב') ועדה ממשלתית שחקרה את השתלשלות העניינים.

 

בשבילם, האסון לא נגמר:

 

בדו"ח שבו פורטה חקירת הממשלה תוארה תמונה מטרידה של עובדים ופקידי ממשל מודאגים ומבולבלים, שנאבקו כדי להגיב על התקלות במתקן הגרעיני פוקושימה דאי-איצ'י . דו"ח הביניים, בן 507 עמודים, נשען בין השאר על ראיונות עם יותר מ-400 איש, בהם עובדים במתקן ופקידי ממשל.

 

המתקן הגרעיני בפוקושימה במרס השנה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המתקן הגרעיני בפוקושימה במרס השנה(צילום: רויטרס)

 

בדו"ח נקבע כי הרשויות היו רחוקות מלהעריך כיאות את הסכנה שבצונאמי, והניחו כי הגלים הגבוהים ביותר שיגיעו למדינה אם צונאמי אכן יתרחש יהיו בגובה של 6 מטרים. בפועל, גובה גלי הצונאמי שפגעו ביפן היה יותר מכפול. בדו"ח נכתב כי על-ידי תיוג האירועים כדבר שמעבר למה שניתן היה לצפות, אנשי הרשויות הזמינו חוסר-אמון ציבורי: "התאונה לימדה אותנו לקח חשוב בנוגע לשאלה כיצד עלינו להיערך לסוטייגיי (מונח שפירושו "דבר שמעבר לדמיון שלנו")".

 

עוד חדשות מהעולם הגדול:

 

לפי הדו"ח, שאמור להיות מושלם עד אמצע שנת 2012, עובדים בחברת Tokyo Electric Power שהפעילה את מתקן פוקושימה דאי-איצ'י, לא היו מאומנים להתמודד עם מצבי חירום כמו הפסקת החשמל שפקדה את המתקן כשגלי הצונאמי הרסו גנרטור לגיבוי, וגרמו לאסון הגרעיני הכבד ביותר מאז אסון צ'רנוביל.

 

והאסון הגרעיני עדיין רחוק מסיום

לפי הדו"ח, לעובדים לא היו הוראות ברורות שעליהם לבצע, והם לא הצליחו לתקשר לא רק עם הממשלה אלא גם זה עם זה. עוד נכתב כי מציאת דרכים אלטרנטיביות להביא לכורים את המים שבהם היה צורך גדול כל-כך התעכבה במשך שעות בשל הטיפול הלא מתאים במערכת הקירור לשעת חירום. העובדים העריכו כי המערכת עובדת, למרות כמה סימני אזהרה לכך שהיא אינה תקינה ומקרבת את ליבת הכור להתכה.

 

הים עלה על היבשה. הצונאמי ביפן (צילום: AP) (צילום: AP)
הים עלה על היבשה. הצונאמי ביפן(צילום: AP)

 

מנסחי הדו"ח הודו עם זאת כי גם אם המערכת הייתה פועלת כיאות, ייתכן שהנזק שגרמו גלי הצונאמי היה כה גדול עד שהתכה של ליבת הכור הייתה מתרחשת בכל מקרה. ובכל זאת, הם קבעו כי תגובה טובה יותר עשויה הייתה להפחית את הנזק לליבה, את הדליפות הרדיואקטיביות ואת פיצוצי המימן שהתרחשו בהמשך בשני כורים וגרמו להתפזרות קרינה באוויר.

 

בדו"ח נמתחה ביקורת על הממשלה, שלפי הכתוב השתהתה יתר על המידה בהעברת מידע לציבור. צוות הבדיקה

קבע כי הממשלה השתמשה בשפה "חמקנית" כדי להימנע מהודאה שהתכות חמורות אכן התרחשו בכורים. הממשלה, נכתב עוד, עיכבה את חשיפת המידע הנוגע לקרינה שהתפזרה באוויר, ולפיכך חשפה שלא לצורך עיירות שלמות לקרינה במקום לפנותן עוד לפני בוא הסכנה.

 

כותבי הדו"ח הזכירו כי אנשים עדיין חיים בפחד מפני הקרינה באוויר, במים ובמזון, וציינו כי אלפים נאלצו להתפנות מבתיהם וספגו נזק כספי כבד מזיהום הקרינה. "האסון הגרעיני רחוק מסיום", נכתב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא הבינו שמערכת הקירור לא פועלת
צילום: AP Photo/Tokyo Electric Power Co. via Kyodo News
הממשלה התחמקה. נזקי הצונאמי
צילום: AP Photo/Kyodo News
מומלצים