קרב הזבל: ת"א מורדת במשרד להגנת הסביבה
במשרד שקדו על תוכנית להפרדת פסולת ברשויות המקומיות. אבל דווקא ראש העיר הגדולה בישראל סבור שהוא יודע יותר טוב ומאשים את המשרד בפופוליזם. בגרינפיס לא עומדים מנגד ורשמו "דו"ח" אישי לחולדאי. בינתיים, הזבל נערם
פחות משבוע לאחר הדו"ח החריף שפרסם מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס, לפיו רוב הרשויות המקומיות לא מיישמות את התוכנית של המשרד להגנת הסביבה להפרדת האשפה ומיחזורה - מתברר שראש העיר תל אביב, רון חולדאי, לא מתרגש מהממצאים. ל-ynet נודע כי בפגישה שהתקיימה בשבוע שעבר עם תלמידות בית הספר הדמוקרטי, אמר ראש העיר כי הוא מתנגד להפרדת הפסולת בבתי התושבים ליבשה ורטובה.
- המבקר: הנחיות הטיפול בפסולת הושלכו לאשפה
- פרויקט הפרדת הפסולת: מה מצב הישוב שלכם?
- עד 2013: שני מיליון תושבים יפרידו פסולת
- לא ממחזרת ת"א: פרויקט הפרדת הפסולת בסכנה
בפגישה, שאורגנה על ידי גרינפיס, אמר חולדאי כי הפרדה במקור, כלומר בבתי התושבים, לא מתאימה לעיר כמו תל אביב, וכי הפתרון לדעתו הוא הפרדת קצה, כלומר מתקני מיון ומיחזור גדולים שיטפלו בפסולת. לדבריו, המשרד להגנת הסביבה מעודד את הפרדת הפסולת במקור, "כי הוא רוצה לקבל קרדיט פופוליסטי ולא לטפל באמת בהפרדה, מפני שבסוף אנחנו נפריד במקור ואחר כך נטמין, כי אין לנו פתרונות קצה".
בעקבות דברים אלה, ולקראת ישיבת מועצת העיר שמתקיימת הערב (ב'), בה אמור להיות מאושר התקציב לשנת 2012 - טיפסו היום פעילי הארגון על מתקן המיועד לתליית שלטים ברחבת כיכר רבין, ופרסו מול בניין העיריה כרזה בגודל 35 מ"ר, המעוצבת כדו"ח שניתן לראש העיר, עליו נכתב: "דו"ח פסולת מאת תושבי תל אביב לראש העיר, חולדאי. תיאור העבירה: מטמין את הפסולת במקום למחזר". משטרה שהגיעה למקום עיכבה את הפעילים וזימנה אותם לחקירה.
בארגון חוששים כי העירייה לא תשקיע בשנה הקרובה כספים בנושא של הפרדת הפסולת. "ביצענו את הפעולה בעקבות הפגישה עם ראש העיר ולאחר שהבנו שהוא לא מתכוון לקדם את נושא המיחזור ואת נושא הפרדת הפסולת במקור בפרט", נמסר מהארגון. "אנו דורשים לכלול את הנושא בתקציב העירייה בשנה הקרובה".
המטרה: הפחתת נפח הפסולת המוטמנת
חוק המחזור מ-1993 מחייב את הרשויות המקומיות למחזר את הפסולת שלהן. חוק נוסף, "היטל הטמנה", קובע כי על כל טונה פסולת שמטמינים בקרקע - מקבלים קנס. מדובר בקנס פרוגרסיבי שהולך ועולה, במטרה ליצור מצב שהטמנת פסולת לא כדאית הן מבחינה סביבתית והן כלכלית.
בגרינפיס מדגישים, כי הפרדת הפסולת במקור מאפשרת להפחית את נפח הפסולת המוטמנת כיום, מכיוון שכ-40% מסך הפסולת הביתית היא אורגנית. "אנחנו בעד פתרון קצה כמובן", מציינים בארגון, "אבל בטווח המיידי חייבים להתחיל מהפרדת פסולת במקור, כפי שקבעו גם מומחים מטעם המשרד להגנת הסביבה". עוד טוענים בארגון, כי הפרדת פסולת במקור תחסוך מליונים לעירייה בשל חיסכון בהיטלי ההטמנה.
התוכנית של המשרד להגנת הסביבה מעודדת הפרדה של הפסולת העירונית עוד בבית התושבים, ל-2 זרמים: "יבש" - אשפה יבשה, ו"רטוב" - אשפה אורגנית ורקב. לתוכנית הצטרפו 31 רשויות, שזוכות לסיוע כספי מתוך קרן הנקיון של המשרד. הערים הגדולות - ירושלים, חיפה ותל אביב, נותרו מחוץ לתוכנית.
גם ברשויות שמשתתפות בתוכנית התמונה לא זוהרת. ממצאי בדיקת מבקר המדינה עולה כי חלק ניכר מהרשויות המקומיות כלל לא נערכו להפרדת הפסולת למחזור, או יישמו רק חלק קטן מהתוכניות שאושרו להן. המבקר גם העיר למשרד להגנת הסביבה: "על המשרד לבחון את הסיבות להיווצרות תופעה זו ולחפש דרכים למניעתה ולקידום הקמתם של מערכי הפרדת פסולת ברשויות המקומיות כנדרש", נכתב, "לא נמצא במשרד להגנת הסביבה מסמך המעיד כי התקיים דיון בתופעה זו".
המשרד להגנת הסביבה: ת"א נשארת מאחור
מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "ראש העירייה תומך במחזור פסולת ופועל רבות לקידום פתרונות של מחזור בתל-אביב-יפו. לפני כחודש אישרה הנהלת העירייה תוכנית אסטרטגית רב שנתית למחזור באמצעות הפרדת פסולת, והעירייה כבר מתחילה לפעול לקראת יישומה.
"תוכנית המחזור שמציע המשרד להגנת הסביבה אינה מתאימה לערים גדולות ואינה תורמת באופן אמיתי למחזור, שכן בסופו אין פתרון קצה לפסולת הממויינת, ומשאית האשפה שופכת את הפסולת המופרדת לאותו בור אשפה. כל זמן שלא יינתן פתרון הולם לאשפה המופרדת, אין כל הגיון להטריח את תושבי תל אביב - יפו בהפרדת הפסולת בביתם".
בעיריה הוסיפו, כי התכנית האסטרטגית "נבנתה ברוח המדיניות להפרדת פסולת לשני זרמים, יבש ורטוב, של המשרד להגנת הסביבה. בתקציב 2012 שוריין סעיף תקציבי לתכנית זו. יחד עם זאת, מרבית התקציב (כ-70%) מיועד להגיע מהמשרד להגנת הסביבה, לאחר פרסום הקול קורא".
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר, כי הם פועלים באופן אינטנסיבי להקמת פתרונות קצה. "צר לנו מאוד שרון חולדאי מחליט להשאיר את תל אביב מאחור ולא מאפשר לתושביו לקחת חלק גם הם במהפכת המיחזור שמתנהלת בימים אלו ברחבי הארץ", נמסר מהמשרד, "מהפכת המיחזור מחייבת פעולה מקבילה ומתואמת של הפרדת הפסולת ברשויות לצד הקמת מתקני ההפרדה.